Via Limburgica

Wiemesmeer (Zutendaal) - Sint-Jozefkerk

Beschrijving

De Via Limburgica sluit in Thorn (NL) aan op de Jakobsweg Nieumeghen en steekt vrijwel onmiddellijk de grens met België over. Je wandelt door een landschap met Maasplassen dat na de grindwinning ontstaan is. Je stapt door het RivierPark Maasvallei langs onder meer de twee grootste binnenjachthavens van Europa. Zo wandel je tot in Aldeneik. Voor de prachtige romaanse Sint-Annakerk staan de beelden van Harlindis en Relindis, de abdissen van het klooster dat ze stichtten in de 8ste eeuw. Je tocht gaat verder naar Maaseik, cultuurparel aan de Maas, met de Sint-Jakobskerk, een van de zeldzame religieuze gebouwen met een rococo-interieur.

De Via Limburgica zoekt verder zijn weg via Neeroeteren – Jakobusbeelden in de Sint-Lambertuskerk. Of je neemt de kortere weg langs het dorpje Elen. Welke weg je ook neemt, geniet van je tocht door het Nationaal Park Hoge Kempen. Je loopt voorbij het voormalige ‘Station Asch’, dat een belangrijke rol speelde in de vroegere steenkoolontginning in de streek. Eens het Albertkanaal over, stap je door de pure natuur van het Munsterbos tot in het levendige Demerstadje Bilzen. Verderop loop je door het domein van de voormalige landcommanderij Alden Biesen. Je stapt door Droog Haspengouw, de graanschuur van onze streken. Via De Kevie, een prachtig natuurgebied aan de oostelijke Jeker, bereik je Tongeren. De stad heeft een Romeins en middeleeuws verleden. Je wandelt er door de straatjes van het begijnhof naar de gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. De kerkschat in het Teseum bevat een belangrijk Jakobusreliekbeeldje. En Rutten, even verder op de route, viert jaarlijks op 1 mei het pelgrimsverleden van Evermarus. Vervolgens steekt de Via Limburgica de taal- en gewestgrens over naar Waals Haspengouw. Langs Waremme loop je verder tot vlak bij Boneffe. Vanaf daar volgt de Via Limburgica hetzelfde traject als de Via Monastica.

Vanaf Namen tot voorbij Givet volgt de Via Monastica een voor de hand liggende leidraad: de Maas. Soms is dat een breed jaagpad, soms een wat avontuurlijker pad, zoals het stuk vanaf de rotsen van Freÿr tot bijna in Hastière. Bouvignes is een mooi dorp langs de Maas, met een gotische kerk inclusief een eeuwenoud pelgrimsgraf en een interessant museum. Een boogscheut verder stap je de abdij van Leffe binnen. Wil je na Dinant weg van de Maas, dan kun je kiezen voor een variante over een plateau langs de Vieux Chemin de Givet. Alle routes komen weer samen in Hastière, waar de voormalige abdijkerk al eeuwen op de pelgrimsroute ligt. Getuige daarvan de pelgrimsattributen op een ’zitterke’ in het koorgestoelte.

In Givet, een interessante en ondergewaardeerde vestingstad, ben je in Frankrijk. Even toch. Voorbij Givet wandel je door een van de mooiste dorpen van deze Via: Hierges. Een dorp gedomineerd door een eeuwenoude burchtruïne. Net voor Treignes ben je weer in België. In het bijna niemandsland tussen Olloy-sur-Viroin en de Franse grens lijkt het wel of je die dag alleen op de wereld bent, met enkel de natuur als metgezel. In Rocroi, een architecturaal uniek vestingstadje geeft de Via Limburgica de fakkel na 258 km door aan de Via Campaniensis. Die pelgrimsweg brengt je naar Vézelay.

Praktisch

De Via Limburgica start in Thorn (NL) en eindigt na 258 km in Rocroi (FR). Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen. Er zijn tien varianten op de hoofdweg, die variëren van 1,6 km tot 25,2 km.

Voorzie 10 tot 12 stapdagen tot in Rocroi (FR).

Om Thorn te bereiken, neem je de trein of bus naar Roermond (NL) en verder de bus naar Thorn. Of je laat je door een familielid of vriend brengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg. De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gidsen

Via Limburgica. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Limburgica. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons heel erg! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

© Visit Limburg, Aat van den Heuvel, Visit Kinrooi, Stad Maaseik, Jempi Welkenhuyzen, Hugo Van Dommelen, Visit Tongeren, Jean-Pierre Collas, Lieve Mommens, Geert Budenaerts, Eebie, Wallonie Belgique Tourisme – Ju Focus, Open Churches, Abbaye de Leffe, Wallonie Belgique Tourisme – Arnaud Siquet, Lieve Gommers, Marc Ryckaert, Mossot, Robin Chubret, David Van Ruymbeke, Marc Frederickx, Jean-Pol Grandmont en Havang

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de Via Limburgica gids (2023, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack van de Via Limburgica bevat 5559 trackpunten. Bij de tien varianten gaat dat van 52 tot 525 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?