Via Monastica

Hermeton-sur-Meuse

Beschrijving

De Via Monastica vertrekt in het Noord-Brabantse Vessem bij de pelgrimsherberg Kafarnaüm en haakt er in op de Nederlandse Jacobsweg Amstelredam. De Via Monastica ontleent haar naam aan de monastieke plaatsen langs de pelgrimsweg, zoals de norbertijnenabdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe. Bovendien ligt de voormalige abdij van Floreffe op enkele kilometers van de pelgrimsweg en was ook het kasteel van Hélécine ooit een norbertijnenabdij. Je wandelt door landschappelijk erg diverse streken: de Kempen, Haspengouw, de Maasvallei en de Ardense bossen van de Viroin. Deze pelgrimsgids biedt de pelgrim de mogelijkheid om langs de hoofdroute alle interessante plekken in zich op te nemen of gebruik te maken van de twaalf varianten om een eigen traject samen te stellen. Of om gewoon sneller vooruit te gaan. Maar waarom zou je dat laatste willen doen?

Door de vallei van de Kleine Beerze, bossen en heide bereik je de abdij van Postel met een van de weinige romaanse kerken in Vlaanderen. Vanaf Balen tot Diest wandel je twee dagen door het Landschapspark de Merode. Dat biedt een unieke mix van wisselende natuurervaringen en monastieke plaatsen. Maar je kunt vanuit Balen ook direct doorsteken naar Diest, en de abdijen van Tongerlo en Averbode en het bedevaartsoord Scherpenheuvel niet aandoen. Of alleen de abdij van Tongerlo links laten liggen. Aan jou de keuze.

Het aangename Oranjestadje Diest, met een van de mooiste begijnhoven van Europa, is een must-see. Zoutleeuw, iets verderop, is dat eigenlijk ook. Het stadje was ooit een van de belangrijkste steden in het hertogdom Brabant. Zijn Leonarduskerk slaagde erin om door de eeuwen heen zijn imposante kerkschatten goed te bewaren. Toch laten we de keuze weer aan de pelgrim. Iets ten noorden van Zoutleeuw kun je immers opteren om langs eenfietsroute linea recta naar Namen te lopen. Gelukkig kom je nog voorbij de suikerstad Tienen.

Niet te missen in Namen is de schat van Hugo van Oignies in het TreM.a, een schat met o.a. een voetreliek van Jakobus. Vanaf Namen tot voorbij Givet volgt de Via Monastica een voor de hand liggende leidraad: de Maas. Soms is dat een breed jaagpad, soms een wat avontuurlijker pad, zoals het stuk vanaf de rotsen van Freÿr tot bijna in Hastière. Bouvignes is een mooi dorp langs de Maas, met een gotische kerk inclusief een eeuwenoud pelgrimsgraf en een interessant museum. Een boogscheut verder stap je de abdij van Leffe binnen. Wil je na Dinant weg van de Maas, dan kun je kiezen voor een variante over een plateau langs de Vieux Chemin de Givet. Alle routes komen weer samen in Hastière, waar de voormalige abdijkerk al eeuwen op de pelgrimsroute ligt. Getuige daarvan de pelgrimsattributen op een ’zitterke’ in het koorgestoelte.

In Givet, een interessante en ondergewaardeerde vestingstad, ben je in Frankrijk. Even toch. Voorbij Givet wandel je door een van de mooiste dorpen van deze Via: Hierges. Een dorp gedomineerd door een eeuwenoude burchtruïne. Net voor Treignes ben je weer in België. In het bijna niemandsland tussen Olloy-sur-Viroin en de Franse grens lijkt het wel of je die dag alleen op de wereld bent, met enkel de natuur als metgezel. In Rocroi, een architecturaal uniek vestingstadje geeft de Via Monastica de fakkel na 283 km door aan de de Via Campaniensis. Die pelgrimsweg brengt je naar Vézelay.

Praktisch

De Via Monastica start in Vessem (NL) en eindigt na 283 km in Rocroi (FR). Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen. Er zijn twaalf varianten op de hoofdweg, die variëren van 0,8 km tot 46,7 km.

Voorzie 10 tot 13 stapdagen.

Om Vessem te bereiken, neem je de trein of bus naar Eindhoven (NL) en verder de bus naar Vessem. Of je laat je door een familielid brengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg. De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gidsen

Via Monastica. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Monastica. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons heel erg! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

© Pelgrimsherberg Kafarnaüm Vessem, Hikerbiker, Abdij Postel, Toerisme Dessel, Ronny Daems, Landschapspark de Merode, Toerisme Balen, Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo, Toerisme Westerlo, Abdij van Averbode, Toerisme Vlaams-Brabant – Lander Loeckx, Visit Scherpenheuvel-Zichem, Hugo Frederix, Wijndomein Kluisberg – Luc Collet, Luc Lambrecht – Dienst Toerisme Tienen, Toerisme Zoutleeuw, Lander Loeckx, Le Brabant Wallon, Eebie, Wallonie Belgique Tourisme – Ju Focus, Open Churches, Abbaye de Leffe, Wallonie Belgique Tourisme – Arnaud Siquet, Lieve Gommers, Marc Ryckaert, Mossot, Robin Chubret, David Van Ruymbeke, Marc Frederickx, Jean-Pol Grandmont en Havang

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de Via Monastica gids (2023, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack van de Via Monastica bevat 6031 trackpunten. Bij de twaalf varianten gaat dat van 28 tot 530 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?