Voie du Baztan

Voie du Baztan

Beschrijving

De Voie de Baztan heeft vele namen gekregen: Ruta del Baztan, Voie des Prémontrés, Camino Baztanes en Camino Verde. Het gaat hier om een heel oude weg. De weg naar Port de Velate is Romeins van oorsprong. Enkele heel bekende abdijen liggen op de route, zoals die van Urdax, Velate en Arre en doorgaans behoren die tot de orde van de premonstratenzers of norbertijnen. Vandaar ook de Voie des Prémontrés. De heilige Jakob laat ons zeker niet in de steek op deze weg. We ontmoeten hem in Bayonne, Souraïde, Urasun, Elizondo, en Arre. De weg verbindt Bayonne met Pamplona en dat ligt 5 km voorbij Arre. Pelgrims gebruikten de Baztanroute in de middeleeuwen om de kortste weg naar de Camino Francés te nemen. Bovendien hoefden ze geen huzarenstukjes in de bergen op te voeren. Port de Velate, het hoogste punt, ligt slechts op 890 meter. Bijkomend maar niet onbelangrijk voordeel is dat je de route bijna het hele jaar kon en kan lopen.

Het is zeker interessant om het Office de Tourisme van Bayonne binnen te lopen en er de brochure op te halen die de dienst voor pelgrims heeft gemaakt. Daarin staat werkelijk alle nuttige informatie voor een verblijf in de stad, maar ook over de pelgrimswegen die in de stad vertrekken. Dat zijn de Voie de Bayonne, de Voie du Baztan en de Voie de la Côte. In de brochure kom je te weten dat er pelgrimsopvang is in de kathedraal, maar ook waar je goedkope slaapaccommodatie, restaurants, supermarktjes en bezienswaardigheden kunt vinden. Er zijn kaartjes bij de diverse routes en suggesties voor slaapplaatsen onderweg. Voor minder sportieve pelgrims zijn ook de transportmogelijkheden gedetailleerd beschreven.

Maar er gaat ook aandacht naar wat in Bayonne te bekijken valt. In de eerste plaats is er de kathedraal Sainte-Marie en het aanpalend klooster. En dan zijn er de vestingen van Vauban. Bayonne is een versterkte stad en dat is al eeuwen het geval. Vandaar de aanwezigheid van Romeinse vestingen, middeleeuwse constructies en de verdedigingswerken uit de zestiende eeuw. Voorts is er een Baskisch Museum en ten slotte, voor de fijnproevers: Bayonne is vermaard om zijn chocolade en zijn Jambon de Bayonne.

Zoals de Voie de Bayonne volgt de weg aanvankelijk de rivier de Nive. Al snel trek je Navarra binnen. Baztan, de groene long van Navarra, is een van de mooiste streken van Baskenland. Zo kwam de weg ook aan zijn naam Camino Verde. De plaatselijke genootschappen van Compostela hebben de vertrouwde gele pijlen op het parcours aangebracht. Het net van herbergen is uitgebreid. In Frankrijk liggen er herbergen in Bayonne, Espelette en Ainhoa. Aan Spaanse zijde gaat men er prat op dat er gemiddeld om de 11,5 km een herberg te vinden is. De grootste afstand tussen twee herbergen is 20,4 km en dan gaat het om het traject Berroeta-Olagüe.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Bayonne (Biarritz) (FR) en sluit na 105 km net voor Pamplona (ES) aan op de Camino Francés. Die brengt je na 712 km tot Santiago de Compostela. Er zijn drie varianten van 3,8 km tot 7,8 km lang.

Voorzie 4 tot 5 stapdagen tot Pamplona.

Om Bayonne te bereiken neem je eerst de Thalys tot Parijs en dan de TGV tot Bayonne.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Camino del Baztán. Editorial Buen Camino. Beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, F, D).

Walking Guide to the Camino del Baztan. Gerald Kelly. CreateSpace Independent Publishing Platform. 2017.

Randonnées sur les chemins de Saint-Jacques au Pays Basque. Françoise Pinguet en Jean-Yves Gregoire. Rando Editions. 2006.

Foto’s van Lieve Mommens

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Walking Guide to the Camino del Baztan, Gerald Kelly (Create Space Independent Publishing Platform, 2017).

De hoofdtrack van de Voie du Baztan bevat 3142 trackpunten. Bij de drie varianten gaat dat van 104 tot 377 trackpunten.

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?