Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op woensdag 1 juli om 7.35 uur.

We informeren jullie zo goed mogelijk

We volgen voor onze leden en kandidaat-pelgrims de situatie in de verschillende landen nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De meeste landen convergeren of groeien toe naar een vrij gelijklopend nieuw normaal. Daarom focussen we in de landenrubrieken op wat van belang is voor pelgrims.

We houden deze webpagina permanent actueel. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Je kunt naar Frankrijk, Spanje en Portugal reizen.

Pelgrimeren dan? In alles wat je doet, moet je een fysieke afstand van minstens 1,5 m bewaren. Voor jezelf en uit respect voor je medemensen. Hou je van contact leggen met andere pelgrims, dan betekent deze noodzakelijke regel een flinke inperking. Ben je liever alleen, dan kan dit een voordeel zijn.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – zal mogelijk zijn. Winkels en restaurants zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Daarom openen sommige herbergen niet. Andere besloten om definitief de deuren te sluiten. Je zult daarom meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus. Het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Ons advies? Trek vanaf nu door Frankrijk, Portugal of Spanje, dan behoor je tot de pioniers van het nieuwe pelgrimeren. Bereid je er mentaal op voor dat je aan een volle pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn in deze pioniersfase belangrijke persoonlijke eigenschappen. Ben je een minder ervaren pelgrim, dan stel je je tocht best nog wat uit. Eens de mist rond de logiesfaciliteiten wat opgetrokken is en we de eerste ervaringen van de pioniers delen, kun je beter beoordelen wanneer op tocht te vertrekken.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men daar enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land en naar het buitenland reizen. Winkels, restaurants, cafés en toeristische verblijven zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Het bewaren van een fysieke afstand van 1,5 meter is in alles cruciaal. Een mondkapje dragen is verplicht wanneer je geen fysieke afstand kunt bewaren en op het openbaar vervoer.

Op de website Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land. Beknopte informatie over de maatregelen en reisadviezen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk

Het land is opgedeeld in groene departementen met weinig besmettingen, oranje departementen waar de situatie verbetert en rode waar het virus nog erg actief is. Een dagelijks bijgewerkte kaart geeft aan welk departement in welke fase zit. Je mag vrij naar en door het land reizen in groene zones. Winkels, cafés, restaurants en toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open. Mits men voldoende fysieke afstand in acht neemt.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open zijn.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

De overheid opent de grenzen vanaf 21 juni. De fase van versoepeling – I, II, III of Nueva Normalidad – is verschillend per regio. Op deze kaart zie je in welke fase een bepaalde regio zit. Geen enkele regio zit nog in fase I.

Zit een regio in fase II dan mag je enkel binnen die regio reizen. In fase III kan de overheid toelaten om naar andere regio’s te reizen. Restaurants zijn binnen open aan 50% van hun capaciteit, buiten aan 50% in fase II en aan 75% in fase III. Logiesfaciliteiten met gemeenschappelijke ruimtes – ook albergues – blijven beperkt tot een derde van de capaciteit in fase II, tot de helft in fase III. In de fase Nueva Normalidad is een afstand bewaren van 1,5 m in alle gevallen voldoende. Is dat niet mogelijk, dan moet je een mondkapje dragen. Als je route dus door provincies in fase III of Nueva Normalidad loopt, is het in principe mogelijk om de tocht aan te vatten.

Voor de logiesplaatsen met gemeenschappelijke ruimten heeft het Instituto para la Calidad Turística Española richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: een veiligheidsafstand van 2 meter in de slaapruimtes in acht nemen, de sanitaire ruimtes minimaal 6 keer per dag schoonmaken, onmiddellijk na gebruik elk apparaat desinfecteren, wegwerpkeukengerei gebruiken. Geen sinecure voor albergues.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open zijn op o.a. de Camino Francés. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues. Het Consejo Jacobeo heeft een Engelstalig infoblad uitgegeven met aanbevelingen voor pelgrims. De voornaamste volgen hierna: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Winkels zijn open. Overal dien je de nodige fysieke afstand te bewaren. Mondkapjes dragen is aanbevolen, maar verplicht op het openbaar vervoer.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Je kunt zonder beperking naar en door het land reizen. Winkels, restaurants, cafés en logiesfaciliteiten zijn open, maar moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en supermarkten, in besloten ruimtes of op plaatsen met veel mensen.

Door een heropflakkering van het virus mogen vanaf 1 juli inwoners van 19 buitenwijken van Lissabon alleen nog hun huis verlaten voor de aankoop van essentiële producten als voedsel en geneesmiddelen en om naar hun werk te gaan. De tocht aanvatten vanuit Lissabon kan voorlopig niet meer.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?