Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op donderdag 22 april om 7.37 uur.

Actuele informatie

Voor onze leden en kandidaat-pelgrims volgen we de COVID-19-situatie nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Vanaf maandag 19 april mag je weer niet-essentiële reizen ondernemen in Europa. Dus pelgrimeren kan weer. Hoewel … Bijna alle landen kleuren momenteel rood en vele landen leggen strenge inreisverplichtingen op. Voor wie al gevaccineerd is, gelden nergens privileges. Daar kan verandering in komen, wanneer de Europese Commissie het Digital Green Certificate – een bewijs dat je volledig gevaccineerd bent – goedgekeurd krijgt. Hou er steeds rekening mee dat overheden versoepelde COVID-19-maatregelen op elk moment weer kunnen inperken.

Ben je op tocht in Frankrijk, Spanje of Portugal, wees er dan van bewust dat je door risicogebied trekt. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dat plaatselijk nog sterker beperkende maatregelen gelden dan nationaal voorzien.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – zal enigszins mogelijk zijn. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Daarom openen sommige herbergen niet. Je zult dus meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus en het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Door welk land je ook trekt, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalige infoblad. De voornaamste aanbevelingen volgen hierna: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Bereid je er mentaal op voor dat je aan een gesloten pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke persoonlijke eigenschappen.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land, maar beperk je niet-essentiële verplaatsingen tot het strikte minimum. Er geldt een uitgaansverbod in Vlaanderen tussen middernacht en 5 uur. In Brussel en Wallonië is dat van 22 uur tot 6 uur. Je mag maximaal met één persoon buiten je gezin een knuffelcontact hebben. Buitenshuis mogen maximaal 4 personen samen zijn. Restaurants en cafés blijven dicht tot en met vrijdag 7 mei. De winkels zijn open, maar in niet-essentiële winkels kun je enkel op afspraak terecht. Hotels, B&B’s en campings zijn open onder strikte voorwaarden. Je dient steeds een fysieke afstand van 1,5 meter te bewaren of een mondkapje te dragen op drukke plaatsen, zoals op het openbaar vervoer. Op Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land.

Vanaf maandag 19 april zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland toegelaten, maar onze overheid raadt reizen sterk af. Wanneer je naar ons land terugkeert, moet je minstens 48 uur op voorhand het Public Health Passenger Locator Form invullen. Keer je terug uit een rode zone, dan moet je een week in quarantaine en je op dag 1 en 7 na terugkomst laten testen. Ook voor wie al gevaccineerd is. Kom je terug uit een oranje of groene zone, moet je niet in quarantaine. Meer over reizen van en naar België en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Frankrijk

Onze overheid raadt alle niet-essentiële reizen naar Frankrijk sterk af, dus ook om er te pelgrimeren. Het land kleurt volledig rood. Een dagelijks bijgewerkte kaart geeft de situatie per departement aan. Op het tabblad Carte des indicateurs vind je een aantal parameters die de COVID-19-situatie aangeven. Op het hele Franse grondgebied geldt een feitelijke lockdown. Interregionale verplaatsingen zijn verboden, behalve om dwingende en professionele redenen.

Om Frankrijk te betreden is een negatieve COVID-19-test van minder dan 72 uur verplicht. Verplaatsingen overdag zijn toegelaten, maar binnen een straal van 10 km rond je verblijf. Er geldt een avondklok van 19 uur tot 6 uur. Bijeenkomsten met meer dan 6 personen zijn verboden. Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van een fysieke afstand van minstens 2 meter. Enkel essentiële winkels zijn open. Cafés en restaurants zijn zeker tot 2 mei gesloten. Toeristische verblijven, ook collectieve, zijn gewoon open. Bij terugkeer in België zijn een COVID-test en quarantaine verplicht. Meer over reizen van en naar Frankrijk en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Specifiek voor de Via Lemovicensis (Voie de Vézelay) kun je hier terecht.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Niet-essentiële reizen naar Spanje – ook pelgrimeren – raadt onze overheid sterk af. Spanje kleurt immers grotendeels rood op Galicia, Extremadura en Valencia na. Vanaf zaterdag 24 april zou reizen naar Extremadura mogelijk worden. Reizen tussen regio’s is bijzonder moeilijk, omdat de meeste regio’s hun grenzen hebben gesloten voor niet-essentiëel verkeer.

Om het land binnen te komen is een negatieve COVID-test van minder dan 72 uur verplicht. Je dient 48 uur voor je aankomst het Formulario de Control Sanitario in te vullen. Een COVID-test en quarantaine zijn verplicht bij terugkeer. Specifiek voor Galicië dien je binnen de 24 uur na aankomst dit formulier in te vullen. Om een idee te krijgen van het risico dat je kunt lopen in een bepaalde regio consulteer je best deze pagina. Wat de precieze maatregelen zijn op gemeentelijk niveau voor verplaatsingen, logies, restaurants en handelszaken kun je op deze kaart bekijken.

In heel Spanje geldt een avondklok tussen 23 uur en 6 uur. Regionale afwijkingen zijn mogelijk. Buitenshuis mogen maximaal 6 personen samen zijn. Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen verplicht en je moet een mondkapje dragen in openbare ruimtes. Winkels zijn gewoon open. Cafés en restaurants zijn beperkt open. Toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open met de nodige beperkingen. Meer over reizen van en naar Spanje en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Ook naar Portugal reizen om een niet-essentiële reden zoals pelgrimeren, raadt onze overheid af. Portugal heeft dan wel het label van oranje zone, maar om het land binnen te komen is een negatieve COVID-test van minder dan 72 uur verplicht.

Winkels zijn open. Restaurants en cafés mogen buiten maximum 6 personen per tafel ontvangen, binnen 4 personen per tafel. Logiesfaciliteiten zijn open, maar ze moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen. In de meeste gemeenten geldt een uitgaansverbod van 23 u. tot 5 u. Meer over reizen van en naar Portugal en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?