Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op vrijdag 23 oktober om 12.11 uur.

We informeren jullie zo goed mogelijk

We volgen voor onze leden en kandidaat-pelgrims de situatie in de verschillende landen nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Je kunt naar Frankrijk, Spanje en Portugal reizen. Wees er attent op dat bepaalde streken risicogebied zijn. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dan plaatselijk nog sterker beperkende maatregelen gelden dan nationaal voorzien.

Pelgrimeren dan? In alles wat je doet, moet je een fysieke afstand van minstens 1,5 m bewaren. Voor jezelf en uit respect voor je medemensen. Hou je van contact leggen met andere pelgrims, dan betekent deze noodzakelijke regel een flinke inperking.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – zal mogelijk zijn. Winkels en restaurants zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Daarom openen sommige herbergen niet. Je zult daarom meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus. Het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Door welk land je ook trekt, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden wat betreft niet-essentiële reizen, waaronder ook het pelgrimeren valt. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalig infoblad. De voornaamste aanbevelingen volgen hierna: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Ons advies? Pelgrimeer je door Frankrijk, Spanje of Portugal, bereid je er dan mentaal op voor dat je aan een gesloten pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn in deze pioniersfase belangrijke persoonlijke eigenschappen. Ben je een minder ervaren pelgrim, dan stel je je tocht best nog wat uit.

Keer je terug van een tocht door een rode zone, neem dan direct contact op met je huisarts om je te laten testen en respecteer steeds de verplichte 14 dagen quarantaine.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land. Vanaf maandag 19 oktober geldt wel een uitgaansverbod tussen middernacht en vijf uur. Je mag maximaal met één persoon buiten je gezin nauw contact hebben. Elk gezin kan thuis tot vier mensen uitnodigen. Een fysieke afstand van 1,5 meter bewaren of een mondkapje dragen is nodig. Restaurants en cafés gaan voor vier weken dicht. Toeristische verblijven zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Winkelen mag met twee personen, maar mag maximaal een halfuur duren. Een mondkapje dragen is verplicht op het openbaar vervoer. Lokaal kunnen nog strengere maatregelen van kracht zijn. Op de website Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land.

Reizen naar het buitenland mag, maar er gelden beperkingen voor bepaalde regio’s. Die vind je op de website van Buitenlandse Zaken. Wanneer je terug naar ons land reist, moet je minstens 48 uur op voorhand het Public Health Passenger Locator Form invullen.

Frankrijk

Een dagelijks bijgewerkte kaart geeft de situatie in een departement aan. Op het tabblad Carte des indicateurs vind je een aantal parameters die de COVID-19-situatie aangeven. In acht grote metropolen en 38 departementen is een avondklok ingesteld van 21 uur tot 6 uur.

Heel het land kleurt intussen rood. Onze overheid raadt reizen naar rode zones – dus ook pelgrimeren – ten zeerste af. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen (scrol op die pagina naar beneden). Een COVID-test en quarantaine zijn dan verplicht bij terugkeer in België.

Het dragen van mondmaskers is verplicht in alle afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van voldoende fysieke afstand. Winkels, cafés, restaurants en toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open. De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Onze overheid raadt reizen naar rode zones – dus ook pelgrimeren – ten zeerste af. Behalve delen van Galicië en Cantabria – terug oranje – is Spanje als rode zone aangegeven. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen (scrol op die pagina naar beneden). Een COVID-test en quarantaine zijn verplicht bij terugkeer. Consulteer deze pagina met grafieken en kaarten om een idee te krijgen van het risico dat je kunt lopen in een bepaalde provincie.

Je kunt nog steeds door het land reizen. Logiesfaciliteiten met gemeenschappelijke ruimtes – ook albergues – blijven beperkt tot een derde van de capaciteit of de helft. Naargelang de regio zijn restaurants binnen open aan 50% van hun capaciteit, buiten aan 50% of 75%. Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen aangewezen. Is dat niet mogelijk, dan moet je een mondkapje dragen. Overigens verplicht op het openbaar vervoer.

Voor de logiesplaatsen met gemeenschappelijke ruimten heeft het Instituto para la Calidad Turística Española richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: een veiligheidsafstand van 2 meter in de slaapruimtes in acht nemen, de sanitaire ruimtes minimaal 6 keer per dag schoonmaken, onmiddellijk na gebruik elk apparaat desinfecteren, wegwerpkeukengerei gebruiken. Geen sinecure voor albergues.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Je kunt zonder beperking naar en door het land reizen. Winkels, restaurants, cafés en logiesfaciliteiten zijn open, maar moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en supermarkten, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen.

Onze overheid raadt reizen naar rode zones – dus ook pelgrimeren – ten zeerste af. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen. De grootstedelijke regio van Lissabon én het noordelijke landsdeel grenzend aan Galicië kleurt rood, dus is pelgrimeren langs de Camino Portugués is sterk af te raden. De rest van het land is een oranje zone.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?