Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op maandag 3 augustus om 10.29 uur.

We informeren jullie zo goed mogelijk

We volgen voor onze leden en kandidaat-pelgrims de situatie in de verschillende landen nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Je kunt naar Frankrijk, Spanje en Portugal reizen. Wees er attent op dat sommige streken opnieuw een risicogebied zijn. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dat lokale opflakkeringen van het virus altijd mogelijk zijn en dat dan plaatselijk beperkende maatregelen gelden.

Pelgrimeren dan? In alles wat je doet, moet je een fysieke afstand van minstens 1,5 m bewaren. Voor jezelf en uit respect voor je medemensen. Hou je van contact leggen met andere pelgrims, dan betekent deze noodzakelijke regel een flinke inperking.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – zal mogelijk zijn. Winkels en restaurants zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Daarom openen sommige herbergen niet. Je zult daarom meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus. Het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Door welk land je ook trekt, volg als pelgrim de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalig infoblad. De voornaamste aanbevelingen volgen hierna: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Ons advies? Trek je vanaf nu door Frankrijk, Portugal of Spanje, dan behoor je tot de pioniers van het nieuwe pelgrimeren. Bereid je er mentaal op voor dat je aan een gesloten of volle pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn in deze pioniersfase belangrijke persoonlijke eigenschappen. Ben je een minder ervaren pelgrim, dan stel je je tocht best nog wat uit.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land. Sinds woensdag 29 juli gelden aanzienlijk strengere maatregelen. Elk gezin mag gedurende één maand enkel nog nauw contact hebben met dezelfde vijf mensen. Bij alle andere bijeenkomsten mogen maximaal tien mensen samen zijn, mits ze een fysieke afstand van 1,5 meter bewaren of een mondkapje dragen. Winkelen moet voortaan alleen en een winkelbezoek mag maximaal een half uur duren. Restaurants, cafés en toeristische verblijven zijn open, zij het onder strikte voorwaarden. Een mondkapje dragen is verplicht wanneer je geen fysieke afstand kunt bewaren, in winkels en op het openbaar vervoer. Lokaal kunnen nog strengere maatregelen van kracht zijn. Op de website Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land.

Reizen naar het buitenland mag, maar er gelden beperkingen voor bepaalde regio’s. Die vind je op de website van Buitenlandse Zaken. Wanneer je terug naar ons land reist, moet je minstens 48 uur op voorhand het Public Health Passenger Locator Form invullen.

Frankrijk

Een dagelijks bijgewerkte kaart geeft de situatie in een department aan. Daar vind je op het tabblad Carte de vigilance de zonekleur. Groen betekent dat je er vrij mag reizen. Op het tabblad Indicateurs vind je een aantal indicatoren die de COVID-19-situatie aangeven. Enkel het departement Mayence vertoont een verhoogd risico. Geen enkele pelgrimsweg, vermeld op onze website, loopt door dit departement.

Sinds maandag 20 juli is het dragen van mondmaskers verplicht in alle afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van voldoende fysieke afstand. Winkels, cafés, restaurants en toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open. De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Je kunt nog steeds door het land reizen. Logiesfaciliteiten met gemeenschappelijke ruimtes – ook albergues – blijven beperkt tot een derde van de capaciteit of de helft. Naargelang de regio zijn restaurants binnen open aan 50% van hun capaciteit, buiten aan 50% of 75%. Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen aangewezen. Is dat niet mogelijk, dan moet je een mondkapje dragen. Overigens verplicht op het openbaar vervoer.

Consulteer deze kaart om een idee te krijgen van het risico dat je kunt lopen in een bepaalde provincie. Klik je daar op Casos dan zie je het aantal besmettingen, terwijl R aanklikken je aangeeft hoeveel mensen een besmet persoon mogelijk kan aansteken. Ons Ministerie van Buitenlandse Zaken verbiedt niet-essentiële reizen naar de provincies Aragón, Navarra, Lleida en de stadsregio Barcelona. Dat betekent dat het niet toegestaan is om de hele Camino Aragonés, het begin van de Camino Francés en het Spaanse deel van de Voie du Baztan te doen. Afreizen naar Galicië om bv. de Camino Inglés te stappen is mogelijk, maar je dient je 24 uur na aankomst aan te melden via dit formulier.

Voor de logiesplaatsen met gemeenschappelijke ruimten heeft het Instituto para la Calidad Turística Española richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: een veiligheidsafstand van 2 meter in de slaapruimtes in acht nemen, de sanitaire ruimtes minimaal 6 keer per dag schoonmaken, onmiddellijk na gebruik elk apparaat desinfecteren, wegwerpkeukengerei gebruiken. Geen sinecure voor albergues.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Je kunt zonder beperking naar en door het land reizen. Winkels, restaurants, cafés en logiesfaciliteiten zijn open, maar moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en supermarkten, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen.

Een aantal buitenwijken van Lissabon vertonen nog steeds een verhoogd risico, maar de situatie verbetert. De tocht aanvatten vanuit Lissabon kan dus weer.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?