Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op dinsdag 26 januari om 17.29 uur.

We informeren jullie zo goed mogelijk

We volgen voor onze leden en kandidaat-pelgrims de situatie in de verschillende landen nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Vanaf woensdag 27 januari tot maandag 1 maart verbiedt onze overheid alle niet-essentiële reizen naar het buitenland. Daar valt ook pelgrimeren onder.

Ben je nog op tocht in Frankrijk, Spanje of Portugal, wees er dan van bewust dat je door risicogebied trekt. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dat plaatselijk nog sterker beperkende maatregelen gelden dan nationaal voorzien.

Bewaar in alles wat je doet een fysieke afstand van minstens 1,5 m. Voor jezelf en uit respect voor je medemensen. Hou je van contact leggen met andere pelgrims, dan betekent deze noodzakelijke regel een flinke inperking.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – zal enigszins mogelijk zijn. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Daarom openen sommige herbergen niet. Je zult daarom meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus. Het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Door welk land je ook trekt, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalige infoblad. De voornaamste aanbevelingen volgen hierna: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Pelgrimeer je door Frankrijk, Spanje of Portugal, bereid je er dan mentaal op voor dat je aan een gesloten pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke persoonlijke eigenschappen.

Keer je terug van een tocht door een rode zone, dien je vóór je terugkeer een negatieve PCR-test af te leggen en die voor te leggen bij je terugkeer. Neem na je thuiskomst direct contact op met je huisarts om je te laten testen en respecteer steeds de verplichte quarantaine.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land, maar beperk je niet-essentiële verplaatsingen tot het strikte minimum. Er geldt een uitgaansverbod in Vlaanderen tussen middernacht en 5 uur. In Brussel en Wallonië is dat van 22 uur tot 6 uur. Je mag maximaal met één persoon buiten je gezin een knuffelcontact hebben. Buitenshuis zijn enkel groepen van maximaal vier personen toegelaten. Restaurants en cafés blijven dicht, voorlopig tot 1 maart 2021. De winkels zijn open, maar je mag enkel individueel winkelen gedurende maximaal een halfuur. Hotels en B&B’s blijven open, zij het onder strikte voorwaarden. Je dient steeds een fysieke afstand van 1,5 meter te bewaren of een mondkapje te dragen op drukke plaatsen, zoals bv. op het openbaar vervoer. Op Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land.

Vanaf woensdag 27 januari tot maandag 1 maart zijn alle niet-essentiële reizen naar het buitenland, dus ook pelgrimeren, niet toegestaan. In het buitenland gelden er overigens sterke beperkingen. Die vind je op de website van Buitenlandse Zaken. Wanneer je terug naar ons land reist, moet je minstens 48 uur op voorhand het Public Health Passenger Locator Form invullen en ben je verplicht om in quarantaine te gaan.

Frankrijk

Onze overheid verbiedt alle niet-essentiële reizen naar Frankrijk, dus ook om er te pelgrimeren. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen (scrol op die pagina naar beneden). Een dagelijks bijgewerkte kaart geeft de situatie per departement aan. Op het tabblad Carte des indicateurs vind je een aantal parameters die de COVID-19-situatie aangeven.

Om het grondgebied te betreden is een negatieve COVID-19-test van minder dan 72 uur verplicht. Bij terugkeer in België is een COVID-test en quarantaine verplicht. Verplaatsingen overdag zijn toegelaten, maar er geldt een avondklok van 18 uur tot 6 uur. Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van voldoende fysieke afstand. Cafés en restaurants blijven dicht tot nader order gesloten. Winkels en toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Onze overheid laat niet-essentiële reizen naar Spanje, dus ook om er te pelgrimeren, niet toe. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen (scrol op die pagina naar beneden). Om het land binnen te komen is een negatieve COVID-test verplicht. Een COVID-test en quarantaine zijn verplicht bij terugkeer. Consulteer deze pagina om een idee te krijgen van het risico dat je kunt lopen in een bepaalde regio.

Om het grondgebied te betreden is een negatieve COVID-19-test van minder dan 72 uur verplicht. Je dient 48 uur voor je aankomst het Formulario de Control Sanitario in te vullen. In heel Spanje geldt een avondklok tussen 23 uur en 6 uur. Je mag maximaal met zes personen samenkomen. Alle regio’s, behalve Extremadura en Galicië, hebben hun grenzen gesloten voor personen die zich zonder geldige reden verplaatsen. Specifiek voor Galicië dien je binnen de 24 uur na aankomst dit formulier in te vullen. Op deze kaart kun je bekijken wat de precieze maatregelen zijn voor verplaatsingen, logies, restaurants, handelszaken enzovoort. Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen aangewezen en het dragen van een mondkapje is overal verplicht.

Voor de logiesplaatsen met gemeenschappelijke ruimten heeft het Instituto para la Calidad Turística Española richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: een veiligheidsafstand van 2 meter in de slaapruimtes in acht nemen, de sanitaire ruimtes minimaal 6 keer per dag schoonmaken, onmiddellijk na gebruik elk apparaat desinfecteren, wegwerpkeukengerei gebruiken. Geen sinecure voor albergues.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Onze overheid verbiedt niet-essentiële reizen naar Portugal, dus ook om er te pelgrimeren. Bekijk de kaart met de zoneaanduidingen.

Je kunt zonder beperking door het land reizen. In de meeste gemeenten geldt een uitgaansverbod van 23 u. tot 5 u. Verplaatsingen zijn er ook sterker beperkt. Winkels zijn open tot 22 uur. Restaurants en cafés zijn gesloten. Afhalen blijft mogelijk. Deze maatregelen gelden alvast tot 31 januari. Logiesfaciliteiten zijn open, maar ze moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en supermarkten, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?