Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op maandag 18 juli om 13.22 uur.

Actuele informatie

Voor onze leden en kandidaat-pelgrims volgen we de COVID-19-situatie nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Tip. Om anderstalige webpagina’s in het Nederlands te lezen doe je een rechtermuisklik op de pagina en kies je in het pop-upmenu Vertalen in het Nederlands.

Veilig op pelgrimstocht

Wil je pelgrimeren in Europa, dan maak je best gebruik van het coronapaspoort (EU-COVID Certificate). Je krijgt dit als je of (1) volledig gevaccineerd bent, of (2) beschikt over een recente negatieve PCR-test, of (3) de voorbije zes maanden positief getest hebt en zo natuurlijke immuniteit hebt opgebouwd. Op CovidSafeBE vind je alle informatie over het coronapaspoort.

Ben je op tocht in Frankrijk, Spanje of Portugal, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalige infoblad. De voornaamste aanbevelingen: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Bereid je er op voor dat je aan een gesloten of volzette pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke persoonlijke eigenschappen.

Stempelboekje

Je was van plan om in de vorige periode op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Het mondmasker niet meer verplicht, maar je bewaart best een veilige afstand. Er zijn specifieke regels voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Meer over reizen van en naar België en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Frankrijk

Een overzicht van de situatie vind je in deze dagelijks bijgewerkte informatie. Je kunt het land inreizen met het EU-COVID Certificate, dat op je CovidSafeBE-app staat. Heb je dat niet, dan heb je een bewijs nodig dat je volledig gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor je vertrek of een snelle antigeentest (48 uur geldig). Het dragen van een mondkapje is niet langer verplicht op het openbaar vervoer. Meer over reizen van en naar Frankrijk en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Met het EU-COVID Certificate dat op je CovidSafeBEapp staat, kun je naar Spanje reizen. Heb je dat niet, dan heb je een vaccinatiebewijs nodig (min. 14 dagen vanaf de datum van de laatste prik) of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur of een snelle antigeentest (24 uur geldig) of een herstelcertificaat (max. 270 dagen vanaf de datum van het nemen van de test). De vigerende maatregelen vind je hier.

Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen verplicht. Op het openbaar vervoer moet je steeds een mondkapje dragen. In sommige regio’s gelden specifieke maatregelen. Die bekijk je best op deze pagina.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Je kunt het land binnenkomen met het EU-COVID Certificate, dat op je CovidSafeBE app staat. Heb je dat niet, dan heb je een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur of een snelle antigeentest (24 uur geldig) of een herstelcertificaat (max. 180 dagen vanaf de datum van het nemen van de test). Je dient bovendien een Passenger Locator Card in te vullen, wanneer je let het vliegtuig aankomt.

Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Een mondmasker is enkel verplicht op het openbaar vervoer. Meer over reizen van en naar Portugal en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?