Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op zaterdag 27 november om 7.22 uur.

Actuele informatie

Voor onze leden en kandidaat-pelgrims volgen we de COVID-19-situatie nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Tip. Om anderstalige webpagina’s in het Nederlands te lezen doe je een rechtermuisklik op de pagina en kies je in het pop-upmenu Vertalen in het Nederlands.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Wil je pelgrimeren in Europa, dan maak je best gebruik van het coronapaspoort (EU-COVID Certificate). Je krijgt dit als je of (1) volledig gevaccineerd bent, of (2) beschikt over een recente negatieve PCR-test, of (3) de voorbije zes maanden positief getest hebt en zo natuurlijke immuniteit hebt opgebouwd. Op CovidSafeBE vind je alle informatie over het coronapaspoort. Je kunt er de gratis app met het Belgische coronacertificaat downloaden. Het coronapaspoort kun je ook op papier aanvragen. Hou er wel rekening mee dat alle landen nog steeds inreisverplichtingen opleggen en dat de situatie in een land voortdurend kan wijzigen.

Ben je op tocht in Frankrijk, Spanje of Portugal, wees er dan van bewust dat je mogelijk door risicogebied trekt. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dat plaatselijk nog sterker beperkende maatregelen gelden dan nationaal voorzien. Bekijk daarom ook zorgvuldig de informatie in de landenrubrieken op deze pagina.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – is perfect mogelijk. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Sommige herbergen zijn daarom nog niet open. Je zult dus meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus en het zal je pelgrimstocht wat duurder maken.

Door welk land je ook trekt, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalige infoblad. De voornaamste aanbevelingen: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Bereid je er mentaal op voor dat je aan een gesloten pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke persoonlijke eigenschappen.

Naar huis terugkeren

Wanneer je naar ons land terugkeert, moet je minstens 48 uur op voorhand het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Keer je terug uit een rode zone, dan moet je op dag 1 na je terugkomst (met quarantaine tot resultaat) en dag 7 een PCR-test laten uitvoeren. Ben je in het bezit van een EU-COVID Certificate – dus volledig gevaccineerd of een certificaat van herstel of een negatieve PCR-test vóór vertrek niet ouder dan 72 uur voor je aankomst – dan ben je vrijgesteld van verdere test- en quarantainevoorschriften.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Er is een algemene verplichting om een mondmasker te dragen in binnenruimtes van winkels, winkelcentra, publiek toegankelijke ruimtes en het openbaar vervoer. Het Covid Safe Ticket is steeds van toepassing voor o.a. restaurants, cafés, logies … De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt, behalve bij het zich verplaatsen in zulke binnenruimtes. Restaurants en cafés sluiten om 23 uur. Je mag er met max. 6 personen per tafel zitten. Er zijn specifieke regels voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Meer over reizen van en naar België en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Frankrijk

Op Normandie na kleurt Frankrijk rood. Deze dagelijks bijgewerkte informatie geeft de situatie per departement aan. Je kunt met het EU-COVID Certificate, dat op je CovidSafeBE-app staat, het land inreizen. Heb je dat niet, dan heb je een bewijs nodig dat je volledig gevaccineerd bent of een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor je vertrek. De winkels zijn open. Ook de cafés en restaurants zijn open met max. 10 personen per tafel. Om cafés, restaurants, logiesplaatsen en ziekenhuizen en kerken – behalve tijdens het bijwonen van een eredienst – en winkelcentra te betreden of om te reizen met het vliegtuig, trein of bus heb je een EU-COVID Certificate nodig. Het dragen van een mondkapje is verplicht wanneer je je verplaatst in afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van een fysieke afstand van minstens 2 meter. Meer over reizen van en naar Frankrijk en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Specifiek voor de Via Lemovicensis (Voie de Vézelay) kun je hier terecht.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Op Asturias, Cantabria, Extremadura en Madrid na kleurt Spanje rood. Met het EU-COVID Certificate dat op je CovidSafeBEapp staat, kun je naar Spanje reizen. Heb je dat niet, dan heb je een gezondheidsverklaring nodig, opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Dat moet een vaccinatiebewijs zijn (min. 14 dagen vanaf de datum van de laatste prik) of een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur of een herstelcertificaat (max. 180 dagen vanaf de datum van het nemen van de test). De vigerende maatregelen vind je hier. Je dient 48 uur voor je aankomst het Formulario de Control Sanitario in te vullen. Zo krijg je een QR-code om het land in te reizen. Specifiek voor Galicië dien je binnen de 24 uur na aankomst dit formulier in te vullen.

Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen verplicht. In gesloten openbare ruimtes moet je steeds een mondkapje dragen. Winkels, cafés en restaurants zijn open. Naargelang de regio variëren de openingsuren en zijn er limieten voor het aantal personen per tafel. Binnen kan de capaciteit beperkt zijn. Toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open met beperkingen. In sommige regio’s heb je een EU-COVID Certificate nodig om de zaken te betreden. Wat de precieze maatregelen op regionaal niveau zijn, bekijk je best op deze pagina.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues. Specifiek voor de Camino Francés kun je deze webpagina consulteren.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Portugal kleurt rood. Je kunt het land binnenkomen met het EU-COVID Certificate, dat op je CovidSafeBE app staat. Heb je dat niet, dan is een negatieve COVID-test van minder dan 72 uur verplicht.

Winkels zijn open. Je hebt een EU-COVID Certificate of een negatief testresultaat nodig om een restaurant binnen te stappen. Logiesfaciliteiten zijn open, maar ze moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Het EU-COVID Certificate of een negatief testresultaat is verplicht om te overnachten. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet overal een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen. Per regio zijn er specifieke beperkende maatregelen. Bekijk ze hier. Meer over reizen van en naar Portugal en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?