Pelgrimeren en het coronavirus

Geactualiseerd op zondag 4 april om 8.27 uur.

Waarom je pelgrimstocht uitstellen?

Je hebt er maandenlang naar uitgekeken, je goed voorbereid zowel fysiek als mentaal. En dan breekt dat vermaledijde coronavirus uit. Maar de realiteit ontkennen, de andere kant op kijken of lacherig doen over de gezondheidsrisico’s … Niet de verstandigste houding.

De meeste nationale overheden verbieden intussen alle niet-essentiële verplaatsingen. De pelgrimstocht naar Compostela valt daar zeker onder.

Het Vlaams Compostelagenootschap raadt je daarom aan om onder geen enkel beding je pelgrimstocht te ondernemen. Voor je eigen gezondheid én die van anderen. Ook pelgrims dienen de nodige burgerzin aan de dag te leggen om de verspreiding van het virus in te dijken.
Je pelgrimstocht uitstellen naar een latere datum is ons advies. Uitstel hoeft geen afstel te zijn.

Ben je als pelgrim nog onderweg, onderbreek dan onmiddellijk je tocht, neem contact op met de lokale overheden, reis naar huis en hervat ze op een latere datum.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient ook de originele datum niet te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men daar enkel de datums bij de stempels.

We informeren jullie zo goed mogelijk

Het Vlaams Compostelagenootschap volgt voor haar leden de situatie in de verschillende landen op aan de hand van informatie uit betrouwbare bronnen. We werken deze webpagina permanent bij om de informatie actueel te houden. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen, want er komt ook een tijd ná de coronacrisis.

De Johns Hopkins University houdt continu de gevolgen van het coronavirus per land bij op een inzoombare wereldkaart. Klik hier om de kaart te bekijken.

België

Op de website Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land. Altijd nuttig. Beknopte informatie over de maatregelen en reisadviezen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Sinds woensdag 18 maart zijn enkel noodzakelijke verplaatsingen toegelaten: naar voedingswinkels, dokter, postkantoor of bank, de apotheker, om te tanken of om mensen in nood te helpen. Restaurants en cafés zijn dicht, behalve voor afhaalservice of thuisbezorging van voedsel of drank. Niet-essentiële verplaatsingen, ook die van en naar ons land, zijn verboden. Buitenkomen mag, maar enkel samen met mensen waarmee je samen onder één dak woont of met één kennis. Telewerk is de norm. Deze maatregelen gelden tot zondag 19 april, worden mogelijk verlengd tot zondag 3 mei.

Vele landen hebben strenge quarantainemaatregelen genomen en hun grenzen gesloten. Het risico dat je geblokkeerd raakt is zo hoog, dat je voorlopig elke reis naar het buitenland best uitstelt. Ben je nog op pelgrimstocht, volg dan strikt de instructies van de lokale autoriteiten. In geval van nood in het buitenland kun je het speciale noodnummer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bellen op 02 501 40 00 van 9 tot 20 uur of je contacteert de Belgische ambassade van het land waar je vertoeft.

Frankrijk

Sinds dinsdag 17 maart verbiedt de overheid elke samenscholing of bijeenkomst, voorlopig tot woensdag 15 april. Mensen mogen hun huis enkel nog verlaten indien strikt noodzakelijk, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, mantelzorg of werk dat niet thuis gedaan kan worden. Buitenshuis werken mag alleen als telewerken onmogelijk is. In dat geval is een aparte werkgeversverklaring verplicht. Voor ontspanning zoals bv. wandelen mag je slechts één uur per dag naar buiten, binnen een straal van één kilometer rond je woning en enkel samen met mensen die onder hetzelfde dak wonen. Reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 440 939 39.

Spanje

Sinds maandag 16 maart heeft de overheid het land afgesloten en draagt ze mensen op om thuis te blijven tenzij om voedsel of medicijnen te kopen, of om naar het ziekenhuis te gaan. Sinds maandag 30 maart, en alvast tot zondag 26 april, gelden nog strengere maatregelen: iedereen die niet in een ‘essentiële sector’ werkt, moet verplicht thuis blijven. Enkel de zorg-, voeding- en energiesector mag volop verder blijven draaien. Restaurants, bars, musea, bibliotheken en sporthallen zijn gesloten. De albergues in het land blijven dicht. Ook de kathedraal in Santiago de Compostela en het Pelgrimsbureau houden hun deuren gesloten.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00.

Portugal

Sinds vrijdag 20 maart mag je enkel je huis verlaten voor noodzakelijke activiteiten: voor je werk, boodschappen, tanken, apotheekbezoek, hulp aan familieleden, het begeleiden van minderjarigen voor kortdurende openluchtrecreatie en het kort uitlaten van huisdieren. Behoor je tot een risicogroep (70-plussers, mensen met chronische ziekten …) dan heb je een speciale beschermingsplicht. Je mag je huis enkel verlaten voor noodzakelijke activiteiten indien je geen beroep kunt doen op anderen. Alle plaatsen waar je met veel mensen in contact kan komen zijn gesloten, uitgezonderd bakkerijen, supermarkten, apotheken, kiosken en tankstations. Restaurants en cafés zijn gesloten behalve voor afhaalservice of thuisbezorging van voedsel of drank.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510.

Log in with your credentials

Forgot your details?