Pelgrimeren in coronatijden

Geactualiseerd op vrijdag 11 juni om 20.45 uur.

Actuele informatie

Voor onze leden en kandidaat-pelgrims volgen we de COVID-19-situatie nauwgezet op met informatie uit betrouwbare bronnen. De landenrubrieken focussen op wat van belang is voor pelgrims. We houden deze webpagina zo actueel mogelijk. Kom dus regelmatig een kijkje nemen om de toestand te peilen.

Op pelgrimstocht? Kan het weer?

Je mag niet-essentiële reizen ondernemen in Europa. Dus pelgrimeren kan weer. Hoewel … Bijna alle landen leggen nog steeds strenge inreisverplichtingen op. Voor wie al volledig gevaccineerd is, gelden nergens privileges. Toch schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Vanaf 1 juli kun je beschikken over een coronapaspoort. Je kijgt dit als je of (1) gevaccineerd bent tegen het coronavirus, of (2) beschikt over een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur of een sneltest niet ouder dan 24 uur, of (3) de voorbije zes maanden positief getest hebt en zo natuurlijke immuniteit hebt opgebouwd. Het is een digitaal paspoort, maar je kunt het ook aanvragen op papier. De digitale versie bestaat uit een QR-code die je kunt bewaren op je smartphone. Het Belgische coronacertificaat is ten vroegste op 17 juni beschikbaar via de app Covidsafe.be. Hou er steeds rekening mee dat overheden versoepelde COVID-19-maatregelen op elk moment weer kunnen inperken.

Ben je op tocht in Frankrijk, Spanje of Portugal, wees er dan van bewust dat je mogelijk door risicogebied trekt. Bekijk de kaart op deze pagina (scrol er naar beneden). Hou er ook rekening mee dat plaatselijk nog sterker beperkende maatregelen gelden dan nationaal voorzien. Bekijk daarom ook zorgvuldig de informatie in de landenrubrieken op deze pagina.

In je levensonderhoud voorzien – maaltijden en proviand – is zeker mogelijk. Het cruciale punt is de overnachting. Pelgrimsherbergen dienen strikte regels te volgen. Afstand bewaren is de meest ingrijpende. Daardoor vermindert de logiescapaciteit aanzienlijk: tot de helft, zelfs tot een derde. Sommige herbergen zijn daarom nog niet open. Je zult dus meer aangewezen zijn op commerciële logies, die met meer gemak de afstandsregels kunnen toepassen. Minder opties voor overnachting dus en het zal je pelgrimstocht ook duurder maken.

Door welk land je ook trekt, hou je strikt aan de aanbevelingen van alle overheden. Dit om de gezondheid van de lokale bevolking en die van jezelf te beschermen. Volg als pelgrim ook de aanbevelingen van het Consejo Jacobeo, zoals klaar omschreven in dit Engelstalige infoblad. De voornaamste aanbevelingen: elektronisch betalen, slaapzak verplicht, eigen eetgerei, hygiënekit meenemen (mondmasker, handgel …), geen rugzak in gesloten ruimtes, je rugzak niet tegen andere rugzakken zetten maar in een plastic zak steken, nooit zelf een stempel plaatsen, frequent je handen wassen of handgel gebruiken.

Bereid je er mentaal op voor dat je aan een gesloten pelgrimsherberg toekomt en weer verder moet. Vooruit plannen, zelfstandig kunnen handelen, oplossingen bedenken en doorzettingsvermogen zijn belangrijke persoonlijke eigenschappen.

Wanneer je naar ons land terugkeert, moet je minstens 48 uur op voorhand het Public Health Passenger Locator Form invullen. Keer je terug uit een rode zone, dan moet je een week in quarantaine en je op dag 1 en 7 na terugkomst laten testen. Dat geldt ook voor wie al gevaccineerd is. Kom je terug uit een oranje of groene zone, dan moet je niet in quarantaine.

Stempelboekje

Je was van plan om op pelgrimstocht te gaan, maar je hebt dat moeten uitstellen. In je stempelboekje staat echter je eerder geplande vertrekdatum. Dient die te worden gewijzigd wanneer je op een latere datum opnieuw de tocht aanvat?
Het antwoord is neen. Je hoeft ook geen nieuw stempelboekje aan te vragen. Je dient evenmin de originele datum te veranderen. Immers, wanneer je op het Pelgrimsbureau in Compostela om je compostela gaat, controleert men enkel de datums bij de stempels.

België

Je mag je vrij verplaatsen in ons land. Tussen middernacht en 5 uur mag je op straat met maximum drie personen samen zijn. Je mag maximaal 4 personen bij thuis ontvangen. Buitenshuis mogen maximaal 10 personen samen zijn. Restaurants en cafés zijn open tot 23.30 uur, met maximum 4 personen per tafel. De winkels zijn open, maar je mag slechts vergezeld zijn door één ander lid van je huishouden. Hotels, B&B’s en campings zijn open, met beperkingen. Je dient steeds een fysieke afstand van 1,5 meter te bewaren of een mondkapje te dragen op drukke plaatsen, zoals op het openbaar vervoer. Op Coronavirus COVID-19 vind je informatie over de situatie in ons land. Meer over reizen van en naar België en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Frankrijk

Onze overheid raadt alle niet-essentiële reizen naar Frankrijk af, dus ook om er te pelgrimeren. Op de regio Nouvelle-Aquitaine na kleurt het land nog volledig rood. Deze dagelijks bijgewerkte informatie geeft de situatie per departement aan. Op het hele Franse grondgebied geldt een feitelijke lockdown.

Om Frankrijk in te reizen heb je een bewijs nodig dat je volledig gevaccineerd bent of het negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor je vertrek. Je mag je vrij verplaatsen door heel het land. Er geldt een avondklok van 21 uur tot 6 uur. Vanaf dinsdag 8 juni wordt dat vanaf 23 uur om vanaf 30 juni opgeheven te worden. Bijeenkomsten met meer dan 6 personen zijn verboden. Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle afgesloten ruimtes, naast het in acht nemen van een fysieke afstand van minstens 2 meter. De winkels zijn open. Ook de terrassen van cafés en restaurants zijn open met max. 6 personen per tafel. Vanaf donderdag 9 juni zouden ze volledig opengaan. Toeristische verblijven, ook collectieve, zijn gewoon open. Meer over reizen van en naar Frankrijk en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Specifiek voor de Via Lemovicensis (Voie de Vézelay) kun je hier terecht.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Frankrijk: +33 1 44 09 39 39

Spanje

Niet-essentiële reizen naar Spanje – ook pelgrimeren – raadt onze overheid af. Spanje kleurt meer en meer oranje, zoals de regio’s Asturias, Cantabria, Catalunya, Extremadura, Galicia, Murcia, Navarra en Valencia. Intussen zijn de grenzen tussen de regio’s weer open. Meer over reizen van en naar Spanje en de vigerende maatregelen vind je hier of beknopt op deze paginaInfo tot op lokaal niveau vind je op deze kaart.

Om het land binnen te komen heb je een gezondheidsverklaring nodig, opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn (min. 14 dagen vanaf de datum van de laatste prik) of een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur verplicht of een herstelcertificaat (max. 180 dagen vanaf de datum van het nemen van het test). Je dient 48 uur voor je aankomst het Formulario de Control Sanitario in te vullen. Specifiek voor Galicië dien je binnen de 24 uur na aankomst dit formulier in te vullen. Om een idee te krijgen van het risico dat je kunt lopen in een bepaalde regio consulteer je best deze pagina.

Buitenshuis mogen maximaal 6 personen samen zijn. Een afstand bewaren van 1,5 m is in alle gevallen verplicht en je moet een mondkapje dragen in openbare ruimtes. Winkels zijn open. Ook cafés en restaurants. De openingsuren en het aantal personen per tafel variëren naargelang de regio. Toeristische verblijven, ook collectieve, zijn open met de nodige beperkingen. Wat de precieze maatregelen zijn op nationaal en regionaal niveau bekijk je best op deze pagina.

De uitgever van de gidsen Miam Miam Dodo houdt op deze pagina bij welke pelgrimsverblijven open of gesloten zijn. Op deze pagina vind je info over een aantal officiële albergues.

Meer officiële informatie op:

Belgische ambassade in Spanje: +34 91 577 63 00

Portugal

Ook naar Portugal reizen om een niet-essentiële reden zoals pelgrimeren, raadt onze overheid af. Portugal heeft dan wel het label oranje, maar om het land binnen te komen is een negatieve COVID-test van minder dan 72 uur verplicht.

Winkels zijn open. Restaurants en cafés mogen buiten max. 10 personen per tafel ontvangen, binnen 6 personen. Logiesfaciliteiten zijn open, maar ze moeten de fysieke afstand tussen personen kunnen garanderen. Coronaveilige logiesfaciliteiten krijgen een Clean & Safe logo. Je moet altijd een fysieke afstand van 2 meter bewaren. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, in besloten ruimtes en op plaatsen met veel mensen. Meer over reizen van en naar Portugal en de vigerende coronamaatregelen vind je hier.

Meer informatie op:

Belgische ambassade in Portugal: +351 213 170 510

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?