Gebruik van de gpx-tracks op een gps

Een gps nodig op je tocht?

Op zijn zachtst gezegd zijn de meningen hierover verdeeld. Een fietser zal sneller een gps gebruiken dan een stapper. Op een drukke pelgrimsweg met goede markeringen, bv. de Camino Francés, heb je als stapper niet echt een gps nodig. Op minder belopen pelgrimswegen kan dit wel nuttig zijn. Beschik je over een smartphone, dan is dit voor een stapper een alternatieve oplossing om de route van je tocht bij je hebben. Dat spaart het gewicht van een gps of een eventuele aankoop uit. Download hier de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een tip. Tuur tijdens het stappen of fietsen niet steeds naar het scherm van je gps of smartphone. Dan vergeet je te genieten van je tocht. Gebruik de gps vooral als back-up wanneer je onzeker bent over de te volgen weg of als je wil weten waar je precies bent.

Welke kaarten heb je nodig?

De instructies die volgen zijn specifiek voor gps-toestellen van het populaire merk Garmin. Gezien de populariteit van de gps-toestellen van dit merk hebben vrijwilligers hiervoor heel wat gratis gereedschappen – onder meer kaartmateriaal – ontwikkeldt waardoor je geen dure kaarten bij Garmin zelf dient aan te kopen. Voor andere gps-merken iszijn dergelijke gereedschappen niet beschikbaar en blijf je afhankelijk van de leverancier van het gps-toestel.

Om gpx-bestanden op het terrein te kunnen gebruiken, heb je kaarten nodig. Het is niet meer nodig om de dure kaarten van de gps-merken te kopen. Je kan gratis de uitstekende kaarten van OpenStreetMaps downloaden en installeren op je pc of laptop. De kaarten van OpenStreetMaps worden door vrijwilligers up-to-date gehouden.

Doorloop de volgende stappen (voor Garmin-toestellen op Windows pc of laptop):

  • Ga naar deze site om de Openfietsmap Europe kaart te downloaden. Ondanks de naamgeving is deze kaart zowel voor stappers als fietsers uitermate geschikt.
  • Klik daar op de OFM(EU2020-03-16_pc).zip en het downloaden begint automatisch. Hou er rekening mee dat de download flink wat tijd in beslag neemt.
  • Doe een rechtermuisklik op het gedownloade zip-bestand en kies in het pop-up menu Alles uitpakken … Kies een map naar voorkeur op je computer, bv. C:\Garmin\Maps\. Mocht er al een oudere versie staan, de-installeer die eerst door in de map OFM(EU20xx) op Uninstall_OFM_EU20xx.exe te klikken, waarbij xx staat voor het jaartal van de oudere kaartversie.
  • Dubbelklik in de map OFM(EU2019) op het bestand Install_OFM_EU2019.exe om de kaart te installeren. Zorg dat BaseCamp of MapSource niet actief is bij het installeren. Krijg je een – valse – virusmelding, negeer deze gewoon en voer de installatie verder uit.
  • Open BaseCamp of MapSource om te checken of de kaart correct is geïnstalleerd.

Gpx-tracks op je gps-toestel laden?

Doorloop de volgende stappen:

  • Download op de steekkaart van je gekozen pelgrimsweg het gpx-bestand door op het gpx-icoon te klikken.
  • Sla het gpx-bestand op in een map naar keuze op je pc of laptop.
  • Ga na of je de gps-software hebt geïnstalleerd op je pc of laptop, die bij je wandel- of fiets-gps werd meegeleverd. Heb je een Garmin-gps, dan is dat BaseCamp of MapSource.
  • Dubbelklik op het opgeslagen gpx-bestand om het te openen.
  • Je zal nu de hoofdtrack(s) en varianten zien. Bij enkele pelgrimswegen gaat het uitzonderlijk slechts om één track.
  • Om de gpx-track vanaf je pc over te brengen naar je gps-toestel volg je de instructies van hetzij BaseCamp, hetzij MapSource.

Wat met een ouder gps-toestel?

Al onze aangeboden tracks bevatten minder dan 10 000 trackpunten per track, een courant maximum voor een gps. Maar elk type gps heeft zijn eigen limieten in het aantal trackpunten dat een track mag bevatten (bv. max. 500, 5000, 10 000 … punten per track) en in het aantal tracks dat je ernaar kan opladen (bv. max. 20, 200, 250 … tracks). Kijk daarom de specificaties van je gps hieromtrent na. Laad een track die de trackpuntlimiet overschrijdt, nooit op naar je gps. Het toestel zal de track afbreken aan de toestellimiet, zodat je een onvolledige track op je toestel terugvindt. Overschrijdt de track de limieten van je oude gps – meestal van 2010 of ouder – geen nood! Met de gratis software JaWaVa_RTWtool kan je de track opsplitsen in een aantal deeltracks, zodat je het maximaal aantal toegelaten trackpunten per track van jouw gps niet overschrijdt.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?