Via Monastica

Hermeton-sur-Meuse

Beschrijving

De Via Monastica is het vervolg van de Nederlandse Jacobsweg Amstelredam en valt er voor een stukje mee samen. Hij vertrekt in het Noord-Brabantse Vessem bij de pelgrimshoeve Kafarnaüm. De route ontleent zijn naam aan de norbertijnenabdijen langs de route: de abdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe (Dinant). Bovendien ligt de voormalige abdij van Floreffe op enkele kilometers van de pelgrimsweg en was ook het kasteel van Hélécine ooit een norbertijnenabdij. Je wandelt door de Kempen, Haspengouw, de Maasvallei en de Ardense bossen van de Viroin.

Door de Dommelvallei, bossen en heide bereik je de abdij van Postel met een van de weinige romaanse kerken in Vlaanderen. Wie gehaast is (waarom?), kan de abdijen van Tongerlo en Averbode en het bedevaartsoord Scherpenheuvel niet aandoen en stapt direct naar Diest. Dan volgt Zoutleeuw, ooit een van de belangrijkste steden in het hertogdom Brabant. Een stad met een Leonarduskerk die erin slaagde om door de eeuwen heen zijn belangrijke kerkschatten goed te bewaren.

Namen bereik je voor een groot deel langs een voormalige spoorwegbedding (nu een fietsroute). Niet te missen is de schat van Hugo van Oignies in het TreM.a, een schat met o.a. een voetreliek van Jakobus. Bezoek ook de voormalige Jakobuskerk, nu een kledingzaak. Jakobus is er nog altijd present, want het interieur is beschermd … De Via Monastica volgt van Namen tot voorbij Givet de meest logische route: de Maas. Soms is dat een breed oeverpad, soms is dat een bijna avontuurlijk pad, met name van kort voor de rotsen van Freyr tot bijna in Hastière. Bouvignes is een mooi dorp langs de Maas, met een interessant museum, een burchtruïne en een kerk met een eeuwenoud pelgrimsgraf. Ook de voormalige abdijkerk van Hastière ligt al eeuwen op de pelgrimsroute. Getuige daarvan de pelgrimsattributen op een zitterke in het koorgestoelte. In Givet, een interessante, ondergewaardeerde vestingstad, ben je in Frankrijk. Even toch. Voorbij Givet wandel je door een van de mooiste dorpen van deze Via, Hierges. Een dorp gedomineerd door een eeuwenoude burchtruïne. In Mazée ben je weer in België.

Nog een vijftigtal kilometers en je arriveert in een ander vestingstadje, Rocroi. Onderdak krijg je er in de vesting. Eventueel kun je niet via Givet lopen, maar vanaf Hermeton-sur-Meuse door de Hermetonvallei. Via Doische en Vaucelles kom je ook in Hierges. Alleen is het parcours door de Hermetonvallei (bevers!) boeiend, maar ook wat avontuurlijk. Het pad is hier en daar pittig en soms met touwen beveiligd. In Rocroi ben je op de Via Campaniensis. Die route brengt je naar Vézelay. Nog dit: in de provincie Namen vindt de Dienst voor Toerisme dat ze zich ook moeten ‘bekommeren’ om de Jakobsroutes. Dat leidt tot andere parcoursen, vooral langs de GR (naar de Maas, terug naar boven en weer naar de Maas enz.). De bewegwijzering kan dus soms verwarrend zijn. Volg gewoon de Maas, en je gids.

Praktisch

De Via Monastica start in Vessem (NL) en eindigt na 275 km in Rocroi (FR). Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen. Er zijn vier varianten op de hoofdweg, die als het over afstand gaat, variëren van 10,7 km tot 31,8 km.

Voorzie 11 tot 13 stapdagen.

Om Vessem te bereiken, neem je de trein of bus naar Eindhoven (NL) en verder de bus naar Vessem. Of je laat je door een familielid brengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg. De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gids

Via Monastica. Vlaams Compostelagenootschap. 2016.  Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons zéér! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

Foto’s van Jacques Tack (1), Lieve Gommers (12) en Marc Frederickx (14)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Via Monastica (2016, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack van de Via Monastica bevat 4552 trackpunten. Bij de vier varianten gaat dat van 180 tot 718 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?