Chemin Estelle
[lfh-map open=false mousewheel=true][lfh-gpx src=”/wp-content/uploads/2019/09/opw1310301_chemin.estelle_hoofdtrack.gpx” title=”Chemin Estelle” color=#b22222 width=3 button=false][/lfh-gpx][lfh-gpx src=”/wp-content/uploads/2019/09/opw1310301_chemin.estelle_EST.var1_.Compiègne.gpx” title=”Chemin Estelle (variante Compiègne)” color=#4093FE width=3 button=false][/lfh-gpx][lfh-gpx src=”/wp-content/uploads/2019/09/opw1310301_chemin.estelle_EST.var2_.Sarcelles.gpx” title=”Chemin Estelle (variante Sarcelles)” color=#4093FE width=3 button=false][/lfh-gpx]
Beschrijving
De Chemin Estelle kan opgedeeld worden in twee delen: het stuk tussen Saint-Quentin en Compiègne en het vervolg van Compiègne naar Parijs. Het eerste deel loopt voor een groot deel langs verschillende binnenwaters. Bijgevolg zijn er nauwelijks niveauverschillen en kan je flink doorstappen. Zodra je het centrum van Saint-Quentin verlaat, wacht het Canal de Saint-Quentin. Wat later maakt de pelgrim kennis met de Somme om dan toch wel een heel traject door landbouwgebied te volgen. In Noyon zoek je dan weer het Canal Latéral à l’Oise op. Er zijn heel wat overnachtingsmogelijkheden, waaronder twee campings, accommodatie voor pelgrims (onder andere in een abdij) en hotels in de drie steden op het traject: Saint-Quentin, Noyon en Compiègne.
Het tweede deel van de Chemin Estelle loopt van Compiègne naar Parijs. Tweemaal loopt de weg door een bos, sommigen gewagen zelfs van een woud. Eerst dat van Compiègne en daarna dat van Chantilly. De tocht door de bossen stelt weinig problemen. De weg volgt hier de GR 665. De rood-witte bewegwijzering komen we overigens wel meer tegen op de Chemin Estelle. Uiteraard geen cafés, restaurants, winkels en watervoorziening op deze stukken van het traject. Maar ook tussen Néry en Balagny en tussen Coye en Bellefontaine moet je niet rekenen op een hapje of een drankje. Hier kan je best wat proviand achter de hand houden. Waar de bossen voor overvloedige schaduw zorgen, vind je nauwelijks of geen beschutting tussen Néry en Balagny. Dat sommigen dit traject de ‘meseta van Picardië’ noemen, zegt genoeg. Accommodatie om te overnachten is relatief goed voorzien. Enkel tussen Compiègne en Sarcelles moet je opletten.
De intocht in Parijs loopt via de basiliek en kathedraal van Saint-Denis, de kerk waar eeuwenlang de Franse koningen een laatste rustplaats kregen. De kerk is ook het eerste grote gotische bouwwerk. Wie de route door het hoofdstedelijk gebied precies wil volgen, kan best een plannetje afdrukken of de track op de smartphone of wandel-gps volgen. In alle geval: afspraak aan de Tour Saint-Jacques. Daar eindigt de Chemin Estelle.
Praktisch
De Chemin Estelle start in Saint-Quentin (F) en eindigt na 162 km in Parijs aan de Tour Saint-Jacques (F). Van daar kan je verder langs de Via Turonesis naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Er zijn twee varianten van 0,7 km en 2,9 km.
Voorzie zes tot zeven stapdagen.
Saint-Quentin is goed te bereiken per trein.
Gidsen
Voor deze route is geen gedrukte gids beschikbaar. Een routebeschrijving kan je downloaden in twee delen: Chemin Estelle – St.-Quentin > Compiègne (2019) en Chemin Estelle – Compiègne > Paris (2019).
Voor een deel is de gids voor de GR 655 bruikbaar, maar die route is wel langer: GR 655 – Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle, Fédération Française de Randonnée Pédestre, 2013.
Foto’s van Luc Abel
Gps-tracks
De tracks van Chemin Estelle zijn aangemaakt op basis van twee pdf’s: St.-Quentin > Compiègne (2019) en Compiègne > Paris (2019).
De hoofdtrack bevat 2785 trackpunten en de twee varianten 26 tot 71 trackpunten.
De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:
Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.