Blaren voorkomen

Blaren vermijden begint met goede schoenen en kousen. Een tocht van honderden kilometers, zowel op brede wandelwegen als smalle paadjes in geaccidenteerd terrein, loop je niet zomaar met sportschoenen waar je thuis mee rondloopt. Dat doe je met goede wandelschoenen, best hoge wandelschoenen, en goede wandelkousen. Die koop je best in een goede buitensportzaak. Je voeten moeten wat ruimte hebben in je schoenen, maar niet te veel. Je moet een vinger achter je hiel kunnen steken. Loop met je schoenen de winkel rond, trap op en trap af. Sommige buitensportzaken staan toe dat je de schoenen een of twee dagen meeneemt om er thuis – binnen uiteraard – mee rond te lopen.

Om wrijving te vermijden mogen wandelkousen niet te groot of te klein zijn. Grondstoffen zijn wol en allerlei synthetische garens. Draag nooit sokken waarin katoen verwerkt is. Dat houdt vocht vast en daardoor verhoogt de kans op blaren. Wandel je in koudere seizoenen of streken, dan moet er meer wol in zitten. Er zijn vrouwen- en mannenkousen en bij enkele merken zijn de linker- en rechterkousen verschillend, en zo beter aanpassend. Er zijn ook heel dunne ondersokjes in polypropyleen of CoolMax om onder je wandelkousen te dragen. Dat kan bij sommigen helpen om blaren te voorkomen. De tijd van wandelen met twee paar wollen sokken is lang voorbij.

Je voeten in topvorm houden

Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème. Geen vaseline of uierzalf, want die sluiten de huid af en veroorzaken mogelijk zeer pijnlijke binnenblaren onder de huid. Er bestaan veel soorten zalfjes en balsems. Vraag na in buitensportzaken, apotheken, winkels à la Kruidvat e.a. Gehwol wordt veel gebruikt. Probeer producten ruim van te voren uit. Geen voet is hetzelfde. Sommige wandelaars gebruiken ook talk om de voeten droog te houden. Droog je voeten na het wassen van je voeten steeds goed af. Zeker tussen de tenen.

Hou de drukpunten op je voeten, zoals de hiel, de voorvoet en de kleine tenen in het oog. Hier ontstaan sneller blaren. Maar ook een schuivende hiel kan blaren veroorzaken. Knoop in dat geval je schoenen anders. Sommige wandelaars vermijden blaren door blaargevoelige plekken af te plakken met brede sporttape of Leukoplast. Best 5 cm breed, dan moet je niet dakpansgewijs kleven. Voel je onderweg toch wrijving of pijn, stop dan en kleef blaarpleisters, zoals Compeed, CarePlus …

Blaren verzorgen

Kleine blaren niet doorprikken. Enkel een blaarpleister (second skin) kleven. Zo lang mogelijk laten zitten.

Grote blaren doorprikken met een ontsmette naald (alcohol, betadine of door deze te verhitten met je aansteker) of een steriel verpakte injectienaald. Druk het vocht voorzichtig uit de blaar. Laat de huid zitten. Ontsmet de blaar en de zone errond. Sommige stappers spuiten er met een steriele spuit betadine in. Hoeft niet echt. Kleef over de blaar een blaarpleister (second skin). Fixeer de pleister met kleefband, bv. Leukosilk, om te voorkomen dat de second skin aan je sokken plakt. Als je niets voelt, laat je die pleister zo lang mogelijk zitten. Dagenlang zelfs.

Bij open blaren knip je de huid voorzichtig weg. Grondig ontsmettten, wondpleister aanbrengen die de wonde volledig afsluit, zodat er geen bacteriën bij kunnen. Geregeld verversen. Stop eventueel een of twee dagen. Maar vooral, laat het niet zover komen.

Spierpijnen voorkomen

Drink voldoende tijdens het stappen (geen alcohol) om spierpijnen te voorkomen. Maar blijf ook drinken na je tocht. Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt. Dan kan je last krijgen van spierkramp of vermoeidheid. Drink je veel te weinig, dan kan je mogelijk last krijgen van uitdrogingsverschijnselen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Zeker bij warm weer. Drink ook niet te veel in één keer. Regelmatig kleine hoeveelheden drinken is aangewezen. Hoe weet je of je voldoende hebt gedronken? Als je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken.

Gebruik je flesjes of een bidon, zorg dan dat je er makkelijk bij kan. Met een bidongordel is je drinken constant binnen handbereik. Nadeel is dat het gewicht maar op één plaats zit. Overweeg eventueel de aankoop van een drinksysteem, bv. Source, CamelBak … Dat is een waterreservoir, dat je in je rugzak laat glijden. Via een slangetje kun je tijdens het wandelen regelmatig enkele slokken nemen. Nadeel is dat je niet ziet hoeveel water je nog hebt.

Rust na de dagtocht een tijdje uit op je bed. Zorg voor voldoende nachtrust. Na een zware tocht heb je meer slaap nodig dan normaal. Vermijd het gebruik van cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee. Na de dagtocht kunnen je voeten wat opgezwollen zijn door vocht. Ga met je benen omhoog zitten en leg ’s nachts eventueel iets onder je voeten.

Heb je toch spierpijn, stap dan de volgende dag wat minder ver. Of neem een dagje rust. Op die manier verminder je de kans op blessures. Als de spierpijn je toch te veel wordt, kan je overwegen om Voltaren Emulgel in de pijnlijke spieren te masseren. Door je apotheker een diclofenacgel laten bereiden is qua werking perfect evenwaardig en goedkoper. Maar vooral, luister goed naar je lichaam.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?