Via Limburgica

Wiemesmeer (Zutendaal) - Sint-Jozefkerk

Error: map could not be loaded - a map with ID 6 does not exist. Please contact the site owner.

Beschrijving

De Via Limburgica loopt van Thorn (NL) naar Namen, door de afwisselende landschappen en dorpen van het Maasland, de Kempen en Limburgs en Waals Haspengouw, grotendeels over trage wegen en via wandel- en fietsroutenetwerken. Samen met het Pelgrimspad uit Amsterdam en de Jacobsweg uit Millingen-Nijmegen (Jakobsweg Niemeghen) steekt de Via Limburgica in Kessenich de grens met België over. In Kessenich wandel je door een nieuw landschap met Maas- of grindplassen dat na de grindwinning ontstaan is. De Agripolis, dicht bij de Vissenakkerplas, geeft landbouw vernieuwende en toekomstgerichte kansen. Langs de Maas en nog meer Maasplassen met onder meer de twee grootste binnenjachthavens van Europa (Ophoven), wandel je naar Aldeneik. Voor de prachtige romaanse Sint-Annakerk staan de beelden van Harlindis en Relindis, de abdissen van het klooster dat ze stichtten in de achtste eeuw. Tot in Maaseik, cultuurparel aan de Maas, lopen de Belgische en Nederlandse routes samen. De Nederlandse wegen gaan daar weer de Maas en de grens met Nederland over.

De Via Limburgica zoekt verder zijn weg via Neeroeteren (Jakobusbeelden in de Sint-Lambertuskerk) naar het Nationaal Park Hoge Kempen. De toegangspoort naar het ‘park’, ‘Station As’, speelde een belangrijke rol in de vroegere steenkoolontginning in de streek. Door pure natuur stap je richting het levendige Demerstadje Bilzen en het waterkasteel en voormalige landcommanderij Alden Biesen. Je stapt door Droog Haspengouw, de graanschuur van onze streken. Via De Kevie, een prachtig natuurgebied aan de oostelijke Jeker, bereik je Tongeren. De stad heeft een Romeins en middeleeuws verleden. Je wandelt er door de straatjes van het begijnhof naar de gotische O.L.Vrouwebasiliek. De kerkschat in het Teseum bevat een belangrijk Jakobusreliekbeeldje. En Rutten, even verder op de route, viert jaarlijks op 1 mei het pelgrimsverleden van Evermarus.

Vervolgens steekt de Via Limburgica de taal- en gewestgrens over naar Waals Haspengouw. Door de Jekervallei en een stuk van de heirbaan Tongeren-Bavay, en via dorpjes als Hollogne-sur-Geer en Lens-Saint-Remy, bereik je Cognelée, waar de Via Limburgica aansluit op het RAVeL-fietspad en de Via Monastica naar Namen en verder naar Rocroi (F). Daar sluit de route aan op de Via Campaniensis naar Reims.

Praktisch

De Via Limburgica start in Thorn (NL) en vervoegt kort voor Namen, na 156 km, de Via Monastica. Die brengt je vervolgens nog 121 km verder naar Rocroi (F). Ook dat deel is beschreven in de gids voor de Via Limburgica. Van Rocroi kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen. Er zijn twee varianten met een afstand van respectievelijk 3,1 km en 15,6 km.

Voorzie 10 tot 12 stapdagen tot in Rocroi (F).

Om Thorn te bereiken, neem je de trein of bus naar Roermond (NL) en verder de bus naar Thorn. Of je laat je door een familielid of vriend brengen.

Gids

Via Limburgica & Via Monastica. Vlaams Compostelagenootschap. 2016. Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons zéér! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

Foto’s van Lieve Mommens

Gps-tracks

De tracks van van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Via Limburgica (2016, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack bevat 4857 trackpunten. De twee varianten hebben respectievelijk 80 en 180 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in drie digitale formaten:

Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.

Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?