Patroonfeest van Sint-Jakob

Wanneer

do 25/07/2024    
09:30 - 17:00

Inschrijven

€ 0,00
Schrijf nu in

Waar

Sint-Jacobskerk
Sint Jacobsplein, Leuven
Kaart wordt geladen...

Event Type

Opzet

Het feest van Sint-Jakob is voor Santiagogangers een unieke gelegenheid om elkaar terug te zien en om kennis te maken met een nieuw stukje camino-erfgoed. Dit jaar zijn we te gast in Leuven. De stad was eeuwenlang een halteplaats voor pelgrims op weg naar het zuiden. Het voormiddaggedeelte vindt plaats in de Sint-Jakobskerk die, na jarenlange sluiting, opnieuw in gebruik is genomen als ontmoetingsplek.

Aangezien ons genootschap flink tussenkomt in de organisatiekosten van het Feest van Sint-Jakob, geven we enkel leden en hun familieleden de mogelijkheid om deel te nemen. Je dient daarom eerst in te loggen om in te schrijven.

Programma

Vanaf 9.30 u. – Onthaal en welkom met een kop koffie of thee in de Sint-Jacobskerk.

10.00 u. – Rondleiding in en rond de Sint-Jacobskerk. Maak kennis met de geschiedenis van dit merkwaardige gebouw en de omgeving. Je krijgt uitleg van een gids.

10.45 u. – Samen op weg naar/met Sint-Jakob. Wat betekent pelgrim-zijn vandaag? Wat heeft de camino ons vandaag te bieden? Een meditatie op het thema pelgrimeren, met optreden van ons pelgrimskoor Adalard van Aubrac.

12.00 u. – Aan tafel voor een feestelijke lunch in de refter van de school Mater Dei, Sint-Jakobsplein 13. Geniet van een overheerlijke paella die Ivo Hermans (Koerier van Navarra) ter plaatse bereidt.  Hij brengt ons het verhaal achter dit gerecht en demonstreert hoe je een echte Valenciaanse paëlla klaarmaakt.

14.00 u. – Keuze uit drie activiteiten:

Verken onder begeleiding van een gids de Via Lovaniensis door de Leuvense binnenstad. Je kan kiezen tussen een korte en een lange lus (resp. 4 en 6 km). Vertrek aan de Mater Dei school.

Bezoek de kunstschatten in de Sint-Pieterskerk, met o.a. het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts). Ga zelf op stap aan de hand van een tablet of een audiogids. Het bezoek is opgedeeld in twee groepen. Afspraak resp. om 14 u. en om 15 u. aan de ingang van de kerk op de Grote Markt.

Geleid bezoek aan de Universiteitsbibliotheek. Verken, onder begeleiding van een gids, de leeszaal van dit iconische gebouw en beklim de beiaardtoren. Het bezoek is opgedeeld in twee groepen. Afspraak resp. om 14 u. en om 15 u. aan de ingang van de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein.

Neem je niet deel aan een activiteit of keer je ervan terug, dan kan je met een drankje nog wat keuvelen in café De Ware Jakob in de Mater Dei school.

17.00 u. – Afsluiting

Heb je nog extra inlichtingen nodig, stuur dan een e-mail naar dirk.aerts@compostelagenootschap.be.

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 17.7.24. De deelname kost € 25 per persoon voor de onthaalkoffie, de voormiddagrondleiding, de lunch incl. een drankje en een namiddagactiviteit.

Kies hieronder bij ‘Deelname Jakobsfeest’ eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in.

Kies daarna – zo je dit wenst – een van de 4 deelactiviteiten uit en kies opnieuw het aantal personen dat je er voor wil inschrijven. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in. Indien een deelactiviteit niet meer in de keuzeopties voorkomt, is het maximaal aantal deelnemers voor die deelactiviteit bereikt.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Opgelet! Vergeet niet het totaalbedrag ten laatste op 17.7.24 over te schrijven op bankrekeningnummer BE06 2800 5620 0322 van het Vlaams Compostelagenootschap met vermelding van ‘Jakobsfeest Leuven’, je voornaam en je familienaam. Pas na ontvangst van je betaling is je inschrijving definitief.

Ooit wat verweesd achter gelaten, zal de Sint-Jacobskerk haar sociale rol in de wijk weer opnemen
Een drie-eenheid van Brabantse gotiek: rechts de Sint-Pieterskerk, in het midden het stadhuis en links het voormalige gildehuis, nu hotel
Geniet van de magnifieke schoonheid van de Kruidtuin
Laat de stilte je begeleiden tijdens je wandeling door het ingetogen Groot Begijnhof

(1) © Jon6
(2) © Visit Leuven – © KEV&CAM
(3) © Visit Leuven – Jan Crab
(4) © KU Leuven – Rob Stevens

Bereikbaarheid

Met de trein spoor je naar het station van Leuven. Van daar is 25′ stappen tot aan de Sint-Jacobskerk. Loop tegenover het station de Bondgenotenlaan in, steek de Grote Markt over in de Brusselstraat tot aan de Sint-Jacobskerk. Kom je met de wagen, dan kan je betalend parkeren op het Sint-Jacobsplein.

Inschrijvingen

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Log in with your credentials

Forgot your details?