Hoe geraak ik terug thuis?

De vraag stelt zich allereerst of je op een welbepaalde datum in Compostela wil aankomen. Als je dat wil, zorg dan voor voldoende speling in de planning, je kan immers onderweg ook wat tegenslag hebben. Solo Diós es el Señor del día de mañana, de mens wikt maar God beschikt. Het voordeel van een vastgelegde datum is wel dat je vroeg – en dus meestal, maar niet altijd, goedkoper – een ticket kan boeken. Het meest comfortabele is dat je geen welbepaalde datum hebt. En er geen drukke agenda’s klaarliggen.

Aangekomen in Santiago, kun je natuurlijk terug naar huis fietsen of stappen. Er zijn echter weinig pelgrims die dat doen. De gemakkelijkste manier om weer naar huis te gaan is dat je partner, kinderen of vrienden je ophalen. Al dan niet gevolgd door een (korte) vakantie of een gezamenlijk extra pelgrimstochtje naar bv. Fisterra.

Is dat allemaal niet het geval, dan heb je de keuze tussen bus, trein, vliegtuig en carpooling of een combinatie van een van deze transportmogelijkheden. Als je niet vooraf een ticket geboekt hebt, is een terugreis per bus het goedkoopst. Enkel met Vueling vlieg je rechtstreeks vanuit Santiago de Compostela naar Zaventem. Met andere maatschappijen vliegen houdt een tussenstop in. Een shuttlebus rijdt van de Praza de Galicia naar de luchthaven (€ 3). Te voet kan ook! Of per taxi als jouw vliegtuig heel vroeg vertrekt (€ 21 vast tarief).

Spanje heeft uitstekende busverbindingen. Een combinatie van bus of trein en vliegtuig is dikwijls de oplossing. In het Officina del Peregrino, Rúa das Carretas 33, kun je informatie krijgen over trein (Renfe), bus (Alsa) en het versturen van bagage (Correos).

Hoe geraakt je fiets weer thuis? Reken niet op vervoer per trein of een geregelde busverbinding. De voorwaarden en prijzen van luchtvaartmaatschappijen kunnen nogal verschillen. Als je terugreist met Vueling kan je fiets mee voor € 45. De verpakking van de fiets en de bagage (samen in de fietsdoos) kun je best laten doen door een firma in de vertrekhal van de luchthaven (€ 18).

Een paar gespecialiseerde fietsvervoerfirma’s en een enkel verzendbredrijf kunnen een oplossing bieden.

  • Camino Fietstransport: voor een fiets van/naar Frankrijk – € 205, van/naar Spanj en Portugal – € 220, van/naar Sevilla of Lissabon – € 235.
  • Het kan ook met UPS (Rua de Santiago de Guayaquil 5). Vervoer van fiets en bagage kosten € 105. Het is aan te raden om bij de verpakking van fiets en bagage een oogje in het zeil te houden.
  • Correos, de Spaanse post promoot ook het verzenden van fietsen naar België. Dat klopt evenwel niet. De Correosfietsdoos meet 150 x 30 x 90 cm. Voor Bpost is 150 cm oké, maar eenmaal de lengte, tweemaal de breedte en tweemaal de hoogte mag samen niet meer dan 300 cm zijn.

[Prijzen januari 2022]

Vliegtuig

Trein

Bus

Carpoolen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?