Spiritualiteit

Spiritualiteit is nauw verbonden met het pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Het is meer dan geloof of religie. De spiritualiteit van de camino omvat alle dieperliggende vragen, gedachten, verwachtingen die je op de camino ervaart.

Pelgrims komen elkaar tegen, gaan samen een eindje op stap, vertellen hun levensverhaal, zoeken naar oplossingen voor hun levensvragen. Elke mens is zoekend, is op zoek naar het waarom van zijn bestaan, en de camino zal misschien via andere pelgrims een antwoord geven.

Bij die spirituele omkadering van de camino hoort zeker ook het cultureel-historisch erfgoed. Je komt op plaatsen waar je even wil blijven, waar je onbewust blijft stilstaan, je komt onder de indruk van zoveel pracht én eenvoud. Hoe goed is het niet om te genieten van de stille eenvoud van een romaans kerkje!

Het spirituele van de camino begint al vóór je vertrekt. Waarom begin je eraan? Wat verwacht je ervan? De spiritualiteit van de camino loopt verder door wanneer je terug thuis bent. Hoe hebben thuisblijvers je camino ervaren? Kun je waarden zoals vriendelijkheid, eenvoud, solidariteit nu beter toepassen in je dagelijks leven. Kun je de camino thuis beetje bij beetje herbeleven?

Misschien is zingeving nog een beter woord dan spiritualiteit. Welke zin heeft de camino voor mij, mijn familie, mijn vrienden ? Hoe kan ik die bijzondere ervaringen overbrengen en delen met andere mensen? Geloof, spiritualiteit, zingeving liggen alle in dezelfde sfeer. Elke pelgrim geeft er een invulling aan op zijn manier.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?