Werkgroep Pelgrimspaden en Onderdak

Taak

Beter maken van de trajecten

Bij het uitstippelen van pelgrimspaden hanteert de werkgroep de volgende werkwijze:

  • Vermijden om een bestaande route te wijzigen als dit geen duidelijke opwaardering inhoudt.
  • Kiezen voor een pelgrimsvriendelijke weg. Indien mogelijk langs trage wegen. Dus onverharde wegen boven fietspaden, die boven motorvoertuigluwe wegen, en als het niet anders kan, drukke verkeerswegen.
  • Vermijden van nutteloze omwegen.
  • Synchroniseren met het Jakobskerkenpad waar toepasselijk.
  • Opnemen van cultuurhistorische bezienswaardigheden en weetjes in de wegbeschrijving.
  • Zorgen voor een pelgrimsvriendelijke aansluiting op pelgrimswegen in de buurlanden.

Een Via-deeltraject onder je hoede nemen?

De werkgroep Pelgrimspaden en Onderdak is bezig met de trajecten van de Via Scaldea, Via Brabantica, Via Monastica en Via Limburgica grondig te herbekijken en waar nodig bij te sturen. Ook zijn vier nieuwe Via’s ontwikkeld: de Via Brugensis, Via Yprensis, Via Tenera en Via Lovaniensis.

Alle Via’s zijn opgedeeld in behapbare deeltrajecten. We zoeken nog vrijwilligers die als trajectbeheerder een of meerdere deeltrajecten van een Via onder hun hoede willen nemen. In een eerste fase is dat voor de Via Limburgica, Via Brugensis, Via Yprensis, Via Tenera en Via Lovaniensis. De andere Via’s volgen later, wanneer de voorbereiding afgewerkt is.

Wil je graag trajectbeheerder zijn?

Via-pelgrimsgidsen

Ons genootschap geeft momenteel vier topogidsen uit voor evenveel pelgrimsroutes door België: De Via Scaldea, de Via Brabantica, de Via Monastica en de Via Limburgica.

In de gidsen vind je een gedetailleerde routebeschrijving, topografische kaarten (1:50 000) en uitgebreide praktische informatie, o.a. over de overnachtingsmogelijkheden langs de route. De gids geeft ook achtergrondinformatie over landschap, cultuurgeschiedenis en bezienswaardigheden. Niet in het minst over de jacobalia.

Meer weten over de Via-pelgrimsgidsen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?