Hospitaleros Los Arcos

De authentieke sfeer van de refugios vind je vooral in de pelgrimsherbergen die beheerd worden door gemeenten, parochies of kloostergemeenschappen.

Het Vlaams Compostelagenootschap heeft al sinds 1997 een akkoord met de lokale vereniging Amigos del Camino de Santiago om de gemeentelijke pelgrimsherberg van Los Arcos (Navarra) open te houden. De herberg is geopend van april tot oktober en per halve maand gaan twee leden-vrijwilligers van het Vlaams Compostelagenootschap naar Los Arcos om voor de herberg en de pelgrims te zorgen. Voorwaarden zijn dat een van de twee al eens op tocht naar Compostela ging en dat je je een beetje kan redden in het gesproken Spaans en liefst ook andere talen.

Als hospitalero (m/v) heb je als voornaamste taak de pelgrims vriendelijk te ontvangen en te registreren. Maar ook zorg dragen voor een aangename sfeer en de netheid van de accommodatie behoort ertoe.

Voor wie ooit pelgrim is geweest, is het een zeer verrijkende ervaring om eens langs de andere zijde van de toog te zitten. Tijdens een werkperiode van een halve maand komen tot duizend pelgrims aan de inschrijvingstafel voorbij en daar zitten vogels van diverse pluimage tussen! Het zijn lange maar deugddoende werkdagen. Na je halve maand ga je moe maar fier en met een grote voldoening naar huis.

Meer weten over de pelgrimsherberg Isaac Santiago?

Lees meer over de hospitaleros in een artikel van Frank Foulon over twintig jaar werking in Los Arcos.

Zin om hospitalero te worden in Los Arcos?

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?