Kempenwandeling in Lommel

Wanneer

za 27/04/2024    
10:00 - 16:00

Inschrijven

€ 0,00
Schrijf nu in

Waar

Stedelijke sporthal Lommel
Sportveldenstraat 10 , 3920 Lommel
Kaart wordt geladen...

Event Type

Organisator

Opzet

Voor deze wandeling trekken we naar Lommel, ‘de Groene stad van België’, zo genoemd vanwege het vele gebruik van groene en pure energie, o.a. afkomstig van de talrijk aanwezige windmolens. En dat Lommel dat predicaat verdient, leert ons pelgrim Ludo Schurgers, Lommelaar, die onze wandeling zal gidsen.

Zo verkennen we o.a. de Blekerheide, een prachtig uit struikheide bestaand stukje beheerde natuur, waar vroeger koeien en schapen graasden en de heide geplagd werd om als strooisel te gebruiken in de potstallen.

Van de Blekerheide gaat het naar de Riebossen, een klein maar zeer waardevol gebied waar we, anders dan de naam doet vermoeden, een vochtig heidegebied aantreffen waar er nog restanten van turfputten te vinden zijn. Behalve struikheide en dopheide is de zonnedauw en de moeraswolfsklauw er prominent aanwezig. Voor de klokjesgentiaan, die pas in de zomer tot bloei komt, is het helaas nog te vroeg.

Een wandeling in de Lommelse natuur zonder kennis te maken met de Lommelse Sahara, onderdeel van Nationaal Park Bosland, is ondenkbaar. We doorkruisen dit zand- en duinlandschap dat ruim 190 ha van het Lommelse grondgebied in beslag neemt en kunnen vaststellen dat natuur en recreatie hand in hand kunnen gaan in dit – zo genoemd – grootste avonturenbos van Vlaanderen. Er zijn toffe speelelementen voor de kleinsten, land-art kunstwerken (Will Beckers) voor de groteren en een voetgangersbrug en uitkijktoren voor iedereen.

Praktisch

Voor deze luswandeling van ca. 18 km verzamelen we om 10 uur aan de sporthal ‘De Soeverein’. Na 10 km houden  we halt voor onze picknick in het Lommelse gehucht ‘De blauwe kei’. Na de eetpauze gaat het richting Lommelse Sahara om daarna weer aan te komen bij ons vertrekpunt.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar afdelinglimburg@compostelagenootschap.be

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 24.4.24. De deelname aan de wandeling is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Donativo mag.

Kies hieronder bij ‘Deelname’ eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

De Blekerheide: een van de laatst overgebleven heidegebieden in Lommel.
De Blekerheide: een van de laatst overgebleven heidegebieden in Lommel.
Zonsondergang in de Lommelse Sahara waar het in de zomer altijd enkele graden warmer is.
Zonsondergang in de Lommelse Sahara waar het in de zomer altijd enkele graden warmer is.
Vanaf de uitkijktoren 'De Reus van Bosland' heb je een indrukwekkend zicht op de Lommelse omgeving. Bij helder weer wel 25 km!
Vanaf de uitkijktoren 'De Reus van Bosland' heb je een indrukwekkend zicht op de Lommelse omgeving. Bij helder weer wel 25 km!

Foto’s 1-2: © Visit Lommel
Foto 3: © Visit Limburg

Inschrijvingen

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Log in with your credentials

Forgot your details?