Afdeling Limburg wandelt de 3e etappe van de Via Limburgica: van As – Zutendaal

Wanneer

zo 08/09/2024    
09:45 - 15:30

Inschrijven

€ 0,00
Schrijf nu in

Waar

Parking Europarcs Hoge Kempen
Molenblookstraat 64, Zutendaal, 3690
Kaart wordt geladen...

Event Type

Organisator

Opzet

Ook al is de Via Limburgica geen middeleeuwse pelgrimsroute, voor de hedendaagse pelgrim die vanuit Limburg of de noordelijker landen naar Compostela wil wandelen is de Via Limburgica, in combinatie met de Via Monastica, een prima optie. Deze route voert door het Maasland, de Kempen, Haspengouw en Waals-Haspengouw, biedt veel afwisseling in landschappen en loopt langs historische plaatsen die soms uitdrukkelijk naar het pelgrimsverleden verwijzen.

Lees hier alles over de Via Limburgica. In onze webwinkel vind je de nagelnieuwe gids van de Via Limburgica.

Elk jaar een deel van het traject

Dit najaar stappen we de derde etappe van de Via Limburgica, van As naar Zutendaal over een afstand van ca. 16 kilometer.

Met een klein aantal auto’s rijden we naar het vertrekpunt van deze etappe, de parkeerplaats van de sporthal in As (Schuttenbergstraat, 2). We ‘flirten’ een beetje met het officiële parcours van de Via Limburgica, omdat we onderweg een geschikte horecavoorziening willen aandoen om onze meegebrachte picknick te gebruiken. Daarom houden we na ca. 5,5 km halt bij Taverne De Kolonie in As.

Na onze middagpauze stappen we naar Wiemesmeer, waar we in het kader van ‘Open Monumentendag 2024‘ een bezoek brengen aan de Sint-Jozefkerk van Wiemesmeer, een kleine ‘kathedraal’ die menig bezoeker weet te charmeren. Behalve voor zijn bijzondere kerk, weet Wiemesmeer ook te bekoren met zijn uit 1925 daterende Lourdesgrot die dagelijks op een respectabel aantal bezoekers kan rekenen. Behalve de grot zijn er op deze locatie ook drie kapellen die de rozenkransmysteries uitbeelden, een bidruimte, een kaarsenhal en een overdekte ruimte voor zangkoren die hier geregeld de eucharistievieringen opluisteren.

Vanaf de Lourdesgrot is het nog ca. 2 km stappen naar parking Europarcs in Zutendaal. Achteraf is er nog gelegenheid voor deelnemers die dat wensen, voor een gezellige ‘after-walk-babbel’.

Praktisch

Tussen 9.45 uur en 10.00 uur verzamelen we op de parkeerplaats van Europarcs, Molenblookstraat 64 in Zutendaal.

Om 10.00 uur stipt vertrekken we met enkele auto’s om alle deelnemers naar ons vertrekpunt, de parkeerplaats van de sporthal in As, te brengen (Schuttensbergtraat 2).

Om 10.20 uur starten we met onze wandeling.

Van 11.45 uur tot 12.45 uur pauzeren we in Taverne De Kolonie, Bilzerweg 88 in As. Daar kunnen we onze meegebrachte picknick gebruiken. Drankcomsumptie verplicht.

Om 13.45 uur brengen we een bezoek aan de Sint-Jozefkerk in Wiemesmeer.

Omstreeks 15.30 uur komen we aan in Zutendaal (16 km). De bestuurders die ’s morgens instonden voor het vervoer, worden met enkele auto’s naar As gebracht om hun auto op te halen.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar afdelinglimburg@compostelagenootschap.be.

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met met woensdag 4-9-2024.
Deelname: donativo. Inschrijven is verplicht.

Kies hieronder bij ‘Deelname’ eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in.

Kies daarna de deelactiviteiten uit en kies opnieuw het aantal personen dat je er voor wil inschrijven. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

De markering met het wolfspootje is op dit tracé van de Via Limburgica nooit ver weg. Dit symbool markeert een 72 km lang wandelpad door het Nationaal Park Hoge Kempen.
De Lourdesgrot in Wiemesmeer, één van de 500 Lourdesgrotten in België, werd al in 1925 gebouwd. Het 'Grotcomité', een groep van ijverige buurtvrijwilligers, staat in voor het onderhoud en de verdere uitbouw van de grot én het park waarin de grot is gelegen.
De van 1931 daterende Sint-Jozefkerk van Wiemesmeer is een replica van de destijds vervallen gotische kerk van de abdij van Hocht. Ingrijpende restauraties waren nodig in 1976 én in het begin deze eeuw om dit kunstwerk te bewaren.

Foto’s van Nico Bringmans

Inschrijvingen

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Log in with your credentials

Forgot your details?