Afdeling Limburg wandelt de Via Limburgica – Eerste etappe

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 21/10/2023
09:30 - 16:00

Locatie
Parking Café In De Goude Ster

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

De Via Limburgica pelgrimsweg

Ook al is de Via Limburgica geen middeleeuwse pelgrimsroute, voor de hedendaagse pelgrim die vanuit Limburg of noordelijker landen naar Compostela wil wandelen is de Via Limburgica, in combinatie met de Via Monastica, een prima optie. Deze route door  het Maasland, de Kempen, Haspengouw en Waals-Haspengouw biedt veel afwisseling in landschappen en loopt langs historische plaatsen die soms uitdrukkelijk naar het pelgrimsverleden verwijzen. In zes stapdagen brengt de Via Limburgica je van Thorn naar Boneffe. Daar volgt hij verder de Via Monastica naar Namen, het verzamelpunt voor alle compostelapelgrims uit de Lage Landen.

Lees hier alles over de Via Limburgica. In onze webwinkel vind je de nagelnieuwe gids van de Via Limburgica.

Elk jaar een deel van het traject

Dit jaar stappen we de eerste etappe van de Via Limburgica, van Thorn naar Elen. Vanaf volgend jaar zullen we telkens twee etappes in ons jaarprogramma opnemen: één etappe in het voorjaar en één etappe in het najaar.

In Thorn (NL), het startpunt van de Via Limburgica en dus ook van onze eerste etappe, sluit de Via Limburgica aan op de Jakobsweg Nieumeghen en passeert de route vrijwel onmiddellijk de grens met België. We wandelen door een landschap met Maasplassen dat na de grindwinning ontstaan is, stappen door het RivierPark Maasvallei langs onder meer de twee grootste binnenjachthavens van Europa, om zo te arriveren in Aldeneik waar we even halt houden bij de prachtige romaanse Sint-Annakerk met de beelden van Harlindis en Relindis, de abdissen van het klooster dat ze stichtten in de 8ste eeuw. We vervolgen onze tocht naar Maaseik, cultuurparel aan de Maas. In deze pelgrimsstad houden we halt om onze meegebrachte picknick te gebruiken, maar dat doen pas na een bezoek aan de schitterende Sint-Jakobskerk, één van de zeldzame religieuze gebouwen met een rococo-interieur, die speciaal voor ons zal open zijn. In de namiddag stappen we verder langs een nieuw uitgetekend parcours naar Elen, eindpunt van onze eerste etappe.

Praktisch

Tussen 9.15 en 09.30 uur verzamelen we in Elen (deelgemeente van Dilsen-Stokkem) op de Parking van ‘Café In De Goude Ster’,  Bergerkampstraat 16, Dilsen-Stokkem.

Om 09.30 uur stipt vertrekken we met enkele auto’s om alle deelnemers naar ons vertrekpunt in Thorn te brengen.

Omstreeks 16.00 uur, na aankomst in Elen, zullen de bestuurders die ’s morgens instonden voor het vervoer, met enkele auto’s naar Thorn gebracht worden om hun auto op te halen.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected]

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 18-10-2023.
Deelname: donativo. Inschrijven is verplicht.

Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en de familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Startplaats van de Via Limburgica is de abdijkerk van Thorn, nu parochiekerk St.-Michael, een hoofdzakelijk gotisch gebouw met barokke aankleding.
Even uitrusten aan de visrijke Mynekomplas.
Je zult versteld staan van de bijzonder fraaie gevels op de Markt van Maaseik.

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


Deelnameopties

Kies je optie(s) en bij de gekozen optie(s) het aantal deelnemers Aantal deelnemers
Ik neem deel aan de wandeling van Thorn naar Elen

Persoonsgegevens deelnemer

Contactinformatie

Contactpersoon (wie de inschrijving hierboven invulde)

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?