Bezoek kerststallententoonstelling Diest

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 23/12/2023
14:00 - 16:30

Locatie
Café Oud Diest

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

Op zaterdag 23 december verzamelen we om 14.00 uur in Diest op de Grote Markt (café Oud Diest) om samen, na een korte wandeling vanaf de Grote Markt naar de Allerheiligenberg, een bezoek te brengen aan de traditionele, maar unieke kerststallententoonstelling in de Allerheiligenkapel. Willy Remans zal dit bezoek begeleiden.

Je kunt de tentoonstelling ook op eigen gelegenheid bezoeken vanaf vrijdag 22 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024. Laat je in vervoering brengen door de tentoongestelde unieke verzameling kerststallen. De kerststallententoonstelling is toegankelijk elke namiddag tussen een en vijf uur, behalve op kerst- en nieuwjaarsdag.

Klassiek en uniek

Deze tentoonstelling is intussen een klassieker geworden. Al 18 jaar kan je naar zo’n 300 kerststallen uit de hele wereld gaan kijken in het mooie en bijzondere kader gevormd door de Allerheiligenkapel.
Alles begon zo’n 18 jaar geleden toen deken Felix Van Meerbergen, na een bezoek aan Bethlehem, een kerststal meebracht. Omdat hij nog enkele kerststallen had, stelde de deken voor een kerststallententoonstelling te houden.
Er is een grote verscheidenheid aan kerststallen te bewonderen al naargelang het land waar de stal vandaan komt. Zo zijn de meeste Afrikaanse kerststallen uit ebbenhout gemaakt, terwijl andere herkomstlanden veel terracotta gebruiken, maar ook kerststallen in was kun je er aantreffen.

Overigens is een bezoek aan de Allerheiligenkapel op zich al zeer de moeite waard. Sinds het begin van de 14de eeuw organiseren de inwoners van Diest op 1 november ‘den Begankenis’ naar de Allerheiligenberg. Wassen ex-voto’s en beeldjes worden dan geofferd voor een heilige naar keuze. Jaarlijks komen nu nog altijd mensen vanuit alle uithoeken van het land hier samen om te bidden tot een specifieke heilige. De Allerheiligenkapel was vroeger bovendien een belangrijk pelgrimsoord, waar veel inwoners uit het Hageland naartoe kwamen om genezing van hun ziekten af te smeken. Zij aanbaden er alle heiligen die aanwezig waren, niet alleen voor henzelf maar ook voor hun vee en huisdieren.

En er was keuze genoeg, want de kapel bezit meer dan 160 heiligenbeelden van over de hele wereld.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected]

Deelnemen

Inschrijven voor deze gratis activiteit is niet nodig. Als je samen met ons de tentoonstelling wil bezoeken zorg er dan voor dat je op zaterdag 23 december om 14.00 uur present bent op de Grote Markt in Diest bij (het terras van) café Oud-Diest (nr. 17).

Allerheiligenkapel in Diest
Allerheiligenkapel in Diest
Kerststal uit Kroatië met keramiek beelden
Kerststal uit Kroatië met keramiek beelden
Kerststal in een muziekdoos
Kerststal in een muziekdoos

Foto 1 van Visit Diest
Foto 2-3 van Willy Remans

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?