Cultuurhistorische wandeling in Diest

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 24/06/2023
13:00 - 16:30

Locatie
Randparking Halve Maan

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

Na de succesvolle cultuurhistorische wandeling vorig jaar in Sint-Truiden, nemen we ook dit jaar weer een cultuurhistorische wandeling op in ons programma. We verlaten Limburg hiervoor en trekken naar Diest, in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant, op de grens met onze provincie.

Diest bezoeken betekent keuzes maken, want deze historische Oranjestad heeft de bezoeker zo veel te bieden! Vanaf ons verzamelpunt (parking Halve Maan) maken we een pittige wandeling van ca. 4 km waarbij we via het Warandepark, de Allerheiligenberg en de Citadel ons naar de Grote Markt begeven. Daar krijgen we het gezelschap van een stadsgids die ons bezoek aan de Sint-Sulpitiuskerk met museum en het begijnhof zal gidsen.

De Sint-Sulpitiuskerk is een in ijzerzand- en kalksteen opgetrokken gotische kerk, een typisch voorbeeld van Demergotiek. In de kerk bevindt zich, behalve het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau, een aantal hoogst interessante kunstschatten. Uiteraard zal onze gids ons ook laten kennismaken met de rijke en waardevolle voorwerpen in de schatkamer, tentoongesteld in het Museum voor Religieuze Kunst in het koor van de kerk.

Na ca. driekwart uur verlaten we de kerk voor een korte wandeling om met onze gids het begijnhof (ca. 1 km) te bezoeken. In deze ‘stad in de stad’, sinds eind 1998 op de werelderfgoedlijst van de Unesco, leefden vanaf het midden van de 13de eeuw tot het eind van de 18de eeuw vrome begijnen buiten de stadsmuren in een negentigtal huizen en conventen. Die waren omringd door de nu nog aanwezige hoge muren die enkel onderbroken werden door de imposante Rubensiaanse toegangspoort. Ook vandaag moet je er nog passeren om het begijnhof langs oostelijke zijde te binnen te gaan.

Wie het begijnhof bezoekt, betreedt een ongerepte tijdcapsule. Het loont de moeite om tussen de huizen te dwalen en je blik op de gevels te richten. Boven elke deur kijkt een beschermheilige je aan vanuit zijn nis: de een met het eigen afgehakte hoofd in de armen, de andere devoot biddend of zwaaiend met een kruis. Een bizar publiek … Onze gids heeft ongetwijfeld nog veel meer te vertellen over deze historische stadswijk.

Praktisch

12.30 u. – 13.00 u. – Aankomst op verzamelplaats parking Halve Maan te Diest (Omer Vanaudenhovelaan)

13.00 u. – Wandeling (zonder gids) via o.a. Allerheiligenberg en Citadel naar Grote Markt

14.30 u. – Gegidst bezoek aan Sint-Sulpitiuskerk met schatkamer

15.15 u. – Wandeling met gids naar begijnhof

15.30 u. – Gegidst bezoek aan het begijnhof

16.30 u. – Gelegenheid voor een gezamenlijke drink (vrijblijvend) in De Kapel (taverne gelegen in het begijnhof)

Vanaf het begijnhof is het ca. 10 minuten stappen naar de Randparking Halve Maan.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected].

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 21-6-2023. Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25. Wees er dus op tijd bij!

We vragen aan elke deelnemer een bijdrage van € 5 om de kosten van de gids te dekken. Betaling ter plaatse.

Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en de familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

De statige Sint-Sulpitius en Dionysiuskerk
Het interieur bestaat uit vele kerkschatten
De prachtige barokke begijnhofpoort uit 1671

Foto’s van Nico Bringmans

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?