Feest van Sint-Jakob

[Geen fysieke locatie]

Datum/Uur
zo 25/07/2021
10:00 - 10:45

Soort activiteit

Organisator
Vlaams Compostelagenootschap


Opzet

Dit jaar valt 25 juli, de naamdag van Jakobus de Meerdere, op een zondag waardoor 2021 een Heilig Jaar wordt genoemd. Normaal zou het Vlaams Compostelagenootschap een extra groot feest organiseren met een viering, een gezamenlijke maaltijd en enkele activiteiten in de namiddag. Zo’n evenement op poten zetten vraagt veel voorbereiding. Aangezien we twee maanden geleden nog zeer onzeker waren over de huidige coronatoestand, hebben we gekozen om een korte online plechtigheid aan te bieden. Zo kan iedereen die dat wenst, deelnemen aan een vereenvoudigde viering.

De viering is opgenomen in het Sint-Julianusgasthuis in Mechelen. Ook het Passantengodshuis genoemd. Deze kapel aan de Keizerstraat in Mechelen is het enige restant van het voormalige Sint-Julianusgasthuis. Dit gasthuis werd in 1293 gesticht om pelgrims op doorreis te herbergen. Ook de kapel klimt in kern op tot het einde van de 13de eeuw, maar ze onderging in de loop der eeuwen een aantal aanpassingen. Het is een sober gotisch gebouw met een zandstenen gevel. Het wordt tegenwoordig als gebedshuis gebruikt door de Verenigde Protestantse Kerk.

Pelgrims worden steeds aangetrokken door sacrale plaatsen. Het Sint-Julianusgasthuis is daar zeker een voorbeeld van: een inspirerende plek, een geschikte ruimte voor deze viering. Deze serene viering is een mix van gebeden, duidingsmomenten, pelgrimssymboliek en pelgrimsliederen.

Praktisch

Iedereen kan deze viering online bijwonen op zondag 25 juli door om 9.45 uur op deze link te klikken. Nadien kun je de viering nog een maand volgen via een linkknop op de startpagina van de website.

Mechelen - Sint-Julianusgasthuis
Online Jakobsviering in het Sint-Julianusgasthuis in Mechelen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?