Gegidste wandeling in het Munsterbos en kasteeldomein Groenendaal

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 23/04/2022
10:00 - 16:00

Locatie
Waaierplein

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

“Door de ogen van de geoefende gids zie je altijd ietsje meer.” Dát is voor ons als organisatoren de reden om dit schitterende natuurgebied van ruim 450 ha bos, visvijvers, moerassen en grasland te verkennen met natuurgids én pelgrim Jan Vandegoor. Als medewerker van Natuurpunt is hij als geen ander vertrouwd met dit gebied op de grens van het Kempisch plateau en vochtig Haspengouw. Een gebied met een enorm rijke fauna en fora waaronder zeldzame planten als wilde gagel, mannetjesereprijs en het paarbladig goudveil langs de Zutendaalbeek, een van de 5 beken die in dit gebied uitmondt in de Munsterbeek, die op haar beurt een aantal kilometers verderop opgaat in de Demer. Hier gedijen de das, de bever en de boommarter uitstekend en verder is deze biotoop de broedplaats voor ruim 80 soorten broedvogels.

Behalve fauna en flora herbergt dit gebied ook een rijke cultuurhistorie met o.a. de Sint-Amorkapel en de Kapel Geheim Leger. Majestueus, verscholen in een prachtig stukje natuur, kunnen we een glimp opvangen van het niet voor publiek toegankelijke kasteeldomein Groenendaal. Luister naar wat de gids over de historie van dit 18de-eeuwse classicistische gebouw met zijn Engels park te vertellen heeft en laat vervolgens je verbeelding op hol slaan en droom van wat er zich aan de binnenkant afspeelt.

Omstreeks 16.00 worden we uit onze droom gewekt voor het einde van de wandeling. Wellicht een droomillusie armer, maar beslist een natuurervaring en -beleving rijker met betrekking tot een uniek stukje natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Denk eraan je eigen picknick mee te nemen, want we doen onderweg geen horecagelegenheid aan. Wel voorzien we een lunchstop met gratis soep, thee en koffie.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected].

Deelnemen

Snel inschrijven is de boodschap. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. Deelname is gratis. Een donativo mag.

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 20-4-2022.

Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en de familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Doorkijkje naar een van de negen vijvers die het Munsterbos rijk is
Het Munsterbos ontwaakt
Neem even de tijd om al die schitterende bomen te bewonderen

Foto’s van Jan Vandegoor

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?