Jaarlijkse fietstocht door een mooi stukje Limburg

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 03/06/2023
09:30 - 16:00

Locatie
Café Lindenhof (Lourdesgrot)

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

Voor de derde keer op rij gaan we onder begeleiding van twee ervaren bicigrinos een stukje mooi Limburg per fiets ontdekken. Ludo Schrijvers en Albert Remans hebben een korte route van 42 km voorzien én een lange route van ca. 75 kilometer. Dit keer verkennen we een stukje van het oostelijk deel van de provincie, balancerend op de grens van de Limburgse Kempen en Haspengouw.

De eerste 20 km volgen beide routes hetzelfde parcours. We vertrekken aan de Lourdesgrot in Wiemesmeer (Zutendaal) om vervolgens Lieteberg, een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen (met o.a. het allereerste blotevoetenpad in Vlaanderen), aan te doen. Van daar gaat het langs het Albertkanaal naar Eigenbilzen, vangen we een glimp op van het majestueuze kasteel Groenendaal, om vervolgens de rand van het Demerstadje Bilzen te scheren met als halteplaats na ca. 20 km de Landcommanderij Alden Biesen (Rijkhoven). Hier reserveren we de nodige tijd om onze picknick te gebruiken én om de deelnemers toe te laten de schitterend gerestaureerde waterburcht te bezoeken of te verwijlen in een van de charmante Engelse en/of Franse tuinen. Wie nog wat tijd over heeft mag de sfeervolle O.L.V.-Geboortekerk, gelegen op het domein en dienstdoend als parochiekerk, zeker niet overslaan.

Vanaf hier scheiden de wegen van de korte en lange route. De korte rit brengt ons verder langs de Sint-Pieterskerk van Rosmeer, over het kanaal in Gellik door het Roelerbos terug naar Wiemesmeer.

De lange route verlaat Alden Biesen om vervolgens na de Sint-Rochuskapel in Grote-Spouwen, de Sint-Jan-de-Doperkerk (Herderen) en de St.-Petrus & Pauluskerk (Riemst) het klimtalent van de deelnemers aan te spreken: te beginnen met de Keiberg, vervolgens de Sieberg en de Plattenberg en tenslotte de Sint Pietersberg in Kanne. Vanuit dit mooi ‘witte dorpje’(mergel) met z’n vermaarde Chateau Neercanne, gaat het rustig langs het Albertkanaal, met eventuele tussenstop aan de ‘Brug van Vroenhoven’, verder naar Gellik en vervolgens naar de vertrekplaats in Wiemesmeer.

Praktisch

09.30 uur: Ontvangst aan café Lindenhof (Lourdesgrot), Veugenstraat 48, Wiemesmeer met gelegenheid voor een koffie, thee of frisdrank

10.00 uur: Korte inleiding over pelgrimeren met de fiets

10.30 uur: Vertrek beide fietstochten

12.00 uur: Bezoek aan Alden Biesen en daarna picknick

13.00 uur: Voortzetting lange en korte route via verschillend traject

16.00 uur: Aankomst café Lindenhof (Lourdesgrot)

Heb je nog vragen, stuur dan een bericht naar [email protected]

Deelnemen

Snel inschrijven is de boodschap. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen per tocht. Deelname is gratis. Een donativo mag.

Schrijf je hieronder online in tot en met donderdag 1.6.2023. Kies eerst voor de lange tocht of voor de korte tocht. Kies dan het aantal personen dat je ervoor wilt inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in. Druk op de verzendknop onderaan. Klaar.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Vertrek- en aankomstplaats van de fietstocht is de Lourdesgrot in Wiemesmeer.
De vroegere Landcommanderij Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse overheid.
Het Apostelhuis, vroeger het poortgebouw dat dienst deed als hoofdingang van de Landcommanderij. Nu een gezellige brasserie.

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?