Lezing – Iconografie van de jacobalia in België

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 04/12/2021
19:00 - 21:00

Locatie
Sint-Jacobskerk van Schurhoven

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

Laat je vooral niet afschrikken door de titel van deze lezing, Iconografie van de jacobalia in België. Tevens de titel van het recent verschenen boek van Cécile Hoskens, Martin Kellens en Philippe Poppe.

Jacobalia is de verzamelnaam van alle voorwerpen en sporen die verband houden met de verering van Jacobus de Meerdere en de pelgrimage naar Compostela heden en in het verleden. Het gaat om kerken en kapellen, beelden in hout, steen, gips, metaal, afbeeldingen op schilderijen, glasramen, devotie- en heiligenprentjes, voorwerpen gebruikt in de liturgie en sierelementen allerhande.

Cécile Hoskens beschrijft in haar boek ruim 1600 jacobalia in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en legde ze fotografisch vast. Een waar monnikenwerk dat al in 2013 een aanvang nam door het voorbereidend werk van ons prominent Limburgs lid Martin Kellens († 2014), die op dat moment al een 850 Jakobusgerelateerde voorwerpen had opgelijst.

Cécile Hoskens neemt ons tijdens haar lezing in de schitterende Jakobuskerk in Schurhoven – tevens een jacobalium – mee op haar zoektocht en laat ons getuige zijn van het schitterende, unieke resultaat.

Voor wie om welke reden dan ook (nog) niet naar Compostela op weg kon, is deze lezing, evenals het boek, een uitgelezen mogelijkheid om aan de hand van de beschreven jacobalia een camino in eigen land te ondernemen. Een camino  die de pelgrim door alle provincies voert.

Heb je nog vragen, stuur dan een bericht naar [email protected].

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met woensdag 1.12.2021.
Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in. Druk op de verzendknop onderaan. Klaar.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Ruim 1600 jacobalia passeren in dit overzichtswerk de revue
Cécile Hoskens - Drijvende kracht in de zoektocht naar jacobalia in België

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?