Pelgrimeren langs jacobalia in eigen streek

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
zo 06/03/2022
14:30 - 17:00

Locatie
Ontmoetingscentrum De Troubadour

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Zuidwest


Opzet

Het woekerende coronavirus maakt het de pelgrims niet gemakkelijk om op stap te gaan naar Santiago de Compostela. Maar wie het warme pelgrimsvirus te pakken heeft kan ook in eigen streek naar de apostel Jakobus op zoek gaan. In tal van kerken en kapellen vinden we vele beelden en voorwerpen die naar Jakobus de Meerdere leiden, jacobalia dus. Het gaat om beelden in hout, steen, gips, metaal, afbeeldingen op schilderijen, glasramen, liturgische voorwerpen en gewaden.

Cecile Hoskens ging jarenlang intensief op ontdekkingstocht doorheen België. Ze legde ruim 1500 jacobalia in Vlaanderen, Brussel en Wallonië fotografisch vast en bundelde ze in een schitterend naslagwerk onder de titel “Iconografie van de jacobalia in België”.

Cécile Hoskens neemt ons tijdens haar presentatie in de Troubadour mee op haar zoektocht en laat ons getuige zijn van het sublieme, unieke resultaat. Ook in afdeling Zuidwest zijn er heel wat fraaie jacobalia te vinden.

Deze presentatie en het boek zijn een uitgelezen mogelijkheid om aan de hand van de beschreven jacobalia een camino in eigen land te ondernemen. Een camino die de pelgrim door alle provincies voert. Het prachtig uitgegeven kunstboek (680 pp., 3kg!) is ter plaatse in te zien en te koop.

Na de presentatie staan de koffie en de taart klaar. Alex Cusse maakt ons dan nog even warm voor de Via Brugensis en de Via Yprensis die door onze streek lopen. Daarna is er tijd om pelgrimservaringen uit te wisselen.

Het ontmoetingscentrum De Troubadour ligt op 5’ stappen van het station van Bissegem. De trein vanuit Kortrijk komt aan in Bissegem om 14.15 uur.

Heb je nog vragen, stuur dan een bericht naar [email protected].

Deelnemen

Deelname is gratis. Een donativo mag.
Schrijf je hieronder online in tot en met maandag 28.2.2022.

Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in. Druk op de verzendknop onderaan. Klaar.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Lichtervelde - St.-Jakobskerk - Detail van een kazuivel
Ruim 1600 jacobalia passeren in dit overzichtswerk de revue

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?