Voorstelling ‘Haast je niet pelgrim, maar kijk en luister’

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 21/10/2023
19:00 - 23:00

Locatie
’t Kerkske

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Kempen


Opzet

O, dorp waar ik geboren ben

Franse en Spaanse  vrije vertaling ‘village de mon rêve’ en ‘pueblo de mi corazón’: de pelgrims naar Santiago stappen of fietsen door Vlaanderen, Frankrijk en Noord-Spanje

Leven, liefde en dood op de Camino de Santiago

Ongetwijfeld zullen Santiago-pelgrims, maar ook andere stappers, dat soort vaak emotionele herinneringen herkennen tijdens de soms eenzame, stille trajecten. Echt helemaal alleen hebben dichter-verteller Thomas Rubico en zijn camino-soulmate en compañera de vida Trees eigenlijk nooit gestapt op hun vele tochten naar het graf van de apostel. Maar toch. In die lange afdalingen liep zij vaak een eindje voorop en precies op die momenten kreeg Thomas het dikwijls moeilijk en kwamen beelden uit zijn jeugdjaren zomaar voor zijn geest. Het Love story-verhaal tussen zijn vader en moeder, gevolgd door het beklijvend Stoepe-sonnet. Aan de Stoepe-kapel vertrokken Thomas en Trees telkens voor hun lange voettochten naar Galicië.

Nichtje Ina, zelf met haar man een fervente stapper, liep wel niet de camino, maar vertolkt ‘Parce que c’est toi’ van Axelle Red . Zo helder en liefdevol dat je er als luisteraar stil van wordt. Liefde op de camino, liefde tout court, ze bestaat wel degelijk. Als papa Jos dan zijn bluesziel blootlegt in de begeleiding en als Thomas’ ‘novia de su vida’, Trees, prachtige beelden van de camino en andere laat zien, ja, dan raakt de camino bijna de hemel. Op zoek naar het dorp waar Thomas geboren is, op zoek naar het dorp van zijn dromen, naar het dorp van zijn hart, beleeft hij als het ware tegelijkertijd een ontgoocheling (terra incognita) én een eeuwigheidsgevoel (vita æterna). Wonder boven wonder is hier Adèles ‘Make you feel my love’ volledig op zijn plaats.

‘O, dorp waar ik geboren ben’ is eigenlijk een aaneenschakeling van ontmoetingen, ook van trieste doodsberichten. De oude weg naar Isfahan loopt (helaas) soms ook op de camino mee met stappers en fietsers. Daarom alleen al is de vertolking van ‘De Roos’ van Ann Christy zo ingrijpend. Maar hoe pijnlijk soms el amor triunfa (liefde zegeviert) op de camino (‘Burbujas de amor’ … liefdesbubbels van Juan Luis), ja, zelfs al regent het in de straten van Santiago. ‘Chove en Santiago’, het slotgedicht van niemand minder dan Federíco García Lorca, is a capella gezongen.

Performers

Thomas Rubico, alias van Willy Genbrugge. Poeta del camino, intiem, beklijvend, als de ziele luistert (naar Guido Gezelle). Auteur van verhalen en een twaalftal dichtbundels. Programmamaker en performer, scenarist en regisseur van de film ‘Wie ben jij? Rechter, ridder, pelgrim van het Lam Gods’.

Jos Genbrugge, broer van. Blues in the church op gitaar en mondharmonica. Ex The famous Crew (jaren 70), vaste gitarist in verscheidene bands, 35 jaar samen met broer (Willy, alias Thomas) in tal van zijn programma’s.

Ina Genbrugge. Loepzuivere altstem, kippenvelmomenten. Samen met Pieter  rugzaktrekster. Trad al vaker met papa Jos op. Mama van Hanne en Bas.

Trees Heye. Verzorgde en verzorgt vrijwel alle beeldmateriaal met eigen foto’s voor de verhalen en de poëzie van Thomas Rubico. Vooral natuurfotografie.

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met donderdag 19-10-2023.

Kies hieronder het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in. Druk op de verzendknop onderaan. Klaar.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Opgelet! Vergeet niet ten laatste tegen donderdag 19-10-2023 het totaalbedrag over te schrijven op bankrekeningnummer BE13 0018 0268 1039 van het Vlaams Compostelagenootschap, afdeling Kempen met vermelding van Voorstelling Thomas Rubico & co, je voornaam en je familienaam. Pas na ontvangst van je betaling is je inschrijving definitief.

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected].

Willy Genbrugge, alias Thomas Rubico
Trees Heye
Jos Genbrugge
Ina Genbrugge

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


Deelnameopties

Kies je optie(s) en bij de gekozen optie(s) het aantal deelnemers Prijs Aantal deelnemers
Ik kom naar de voorstelling € 10,00

Persoonsgegevens deelnemer

Contactinformatie

Contactpersoon (wie de inschrijving hierboven invulde)

Payment and Confirmation

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?