Wandelen langs de Via Tenera

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 11/06/2022
09:50 - 16:00

Locatie
Veerdienst Kruibeke - Hoboken

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Antwerpen


Opzet

Het traject Kruibeke-Temse – 15 km lang – is een onderdeel van de Via Tenera, die redelijk recent tot stand is gekomen. Nu COVID- 19 zijn tijd zowat gehad heeft, wil afdeling Antwerpen de gelegenheid geven om met deze nieuwe pelgrimsweg kennis te maken. De wandeling verloopt zoveel mogelijk in het groen en de rustgevende stilte langs de linkeroever van de Schelde. Ze vertrekt aan de kant Kruibeke, van de veerdienst Hoboken-Kruibeke. Parkeren met de wagen kan zowel op de rechter- als op de linkeroever. De tijd van vertrek van de wandeling is gekoppeld aan de (stipte!) overzettijden van de veerdienst. Wie het veer vanuit Hoboken neemt, wat zeker ook zijn charmes heeft en perfect te doen is, neemt best voldoende marge vóór het vertrek van het veer. Het veer is gratis. De terugkeer vanuit Temse gebeurt met het openbaar vervoer tot in Kruibeke, vanwaar het nog tien minuten stappen is naar het vertrekpunt.

De wandeling passeert langs Rupelmonde, de stad van Geerard De Cremer alias Mercator, waar we ongeveer rond het middaguur aankomen. We nemen er een ruime pauze in een taverne-restaurant waar het toegestaan is om zelf meegebrachte boterhammetjes op te eten. Er wordt uiteraard wel verwacht dat we er drank bestellen. We komen Rupelmonde binnen aan de mythische Graventoren, het enige restant van een bewogen geschiedenis van een waterburcht met zeventien torens uit de twaalfde eeuw. Mercator zat er zeven maanden gevangen wegens ketterij. Er vlak tegenover ligt de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen.

Heb je nog extra inlichtingen nodig, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Praktisch

9.50 u. – Stipt vertrek veer van Hoboken naar Kruibeke voor wie daarvan gebruik wil maken. Neem tijd vooraf voor het zoeken van een parkeerplaats en verplaatsing te voet naar het veer.
10.05 u. – Vertrek van de wandeling aan de kant Kruibeke. We zien mekaar op het plein tussen het veer en de parking. Wie met de wagen komt, heeft er ruim voldoende plaats.
12.30 u. – (bij benadering) Uur van aankomst in de eetgelegenheid in Rupelmonde.
15.30-16 u. – Vermoedelijke aankomst in Temse.

Vanaf de Markt is het acht minuten stappen tot aan de bushalte. Wie nog wil nakaarten in het centrum alvorens terug te keren, kan dat uiteraard. Uren en plaats van vertrek van de bus worden ter plekke meegedeeld. Het busticket is voor eigen rekening. De rit Temse–Kruibeke duurt 24 minuten. Tel nog 10 minuten naar de plaats van vertrek aan het veer. Er is een veer naar Hoboken op elk uur en half uur.

Noot. Wie na deze eerste 8,5 km niet verder wil doorgaan tot Temse, kan in Rupelmonde de bus al terugnemen naar Kruibeke. Inlichtingen i.v.m. bushalte en uurregeling zijn dan ter plekke te verkrijgen.

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met zondag 5.6.2022. Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Rupelmonde - Graventoren, een toren met geschiedenis.
Rupelmonde - Getijdenmolen, enig in Vlaanderen.

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?