Cultuurhistorische wandeling in Sint-Truiden

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 29/10/2022
13:00 - 17:00

Locatie
Parking Veemarkt - Sint-Truiden

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Limburg


Opzet

Recentelijk hebben we besloten de activiteiten geografisch te spreiden over onze provincie. Kwestie van onze leden beter te bereiken. Vandaag begeven we ons naar het zuidwesten van onze provincie, de hoofdstad van Haspengouw, Sint-Truiden.

Tijdens deze wandeling, begeleid door mevr. Reinhilde Pieters, zullen we enkele belangrijke cultuurhistorische bezienswaardigheden van de Trudostad aandoen. Zo staat o.a. het begijnhof, ook bekend als het Begijnhof van Sint-Agnes, op het programma. In dit begijnhof (13e eeuw) woonden tijdens haar hoogtijdagen ruim 200 begijnen, een bloeiende vrouwengemeenschap aan de rand van de stad. Uiteraard bezoeken we ook de Begijnhofkerk Sint-Agnes, sinds 1998 erkend als Werelderfgoed door de Unesco en momenteel dienst doende als Provinciaal Museum Begijnhofkerk.

Bij een bezoek aan Sint-Truiden mag de Sint-Jacobskerk van Schurhoven niet ontbreken. Deze laat 18e – eeuwse kerk in classicistische stijl vormt geen onbekende voor menig pelgrim. Als één van de 4 Jacobskerken die Limburg rijk is, neemt ze een prominente plaats in onder de jacobalia – alle voorwerpen en sporen die verband houden met de verering van Jakobus de Meerdere – die Cecile Hoskens in haar recent verschenen boek beschrijft.

Het pronkstuk van deze wandeling tenslotte is een bezoek aan de (neo)gotische O.L.V. Kerk met schatkamer. Gids Reinhilde Pieters zal ons uitgebreid informeren over het ruime scala aan kleurrijke muurschilderingen, het schitterende meubilair en de twee historische orgels die we hier aantreffen. Kers op de taart vormt de schatkamer met meerdere interessante jacobalia, een omvangrijke collectie kerkelijk vaatwerk, reliekschrijnen, kazuifels, reliekhouders en overige curiosa uit de middeleeuwen en latere tijden.

Laat deze unieke kans om dit alles mee te beleven in een warme sfeer van pelgrims-onder-elkaar niet voorbijgaan!

Heb je extra inlichtingen nodig, mail dan naar [email protected].

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met 26-10-2022. Deelname is gratis. Een donativo mag. Schrijf snel in, want het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven is verplicht?

Kies hieronder eerst het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en de familienaam in.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

De Sint-Jacobskerk in Schurhoven is één van de vier Jacobskerken in Limburg
Jacobus de Meerdere is in de parochiekerk van Schurhoven prominent aanwezig (rechts)
De begijnhofkerk in Sint-Truiden, een uniek stukje werelderfgoed, heeft momenteel een museumfunctie

Foto’s van Nico Bringmans

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?