De Pelgrimsmis

Elke dag is er om 12 en om 19.30 uur in de kathedraal een pelgrimsmis, die massaal wordt bijgewoond. Het is bijgevolg verstandig om een uur op voorhand in de kerk te zijn, wil je een zitje hebben. Let er ook op dat rugzakken niet toegelaten zijn in de kerk. Je kan die achterlaten in het Oficina del Peregrino (onthaalkantoor voor pelgrims), het Pilgrim House, of elders.

Vóór de mis begint, maant een zuster met luide, maar vooral hoge stem tot stilte aan. Tijdens de mis klinkt een opsomming van het aantal pelgrims dat in de afgelopen 24 uur een ‘compostela’ is gaan afhalen. De nationaliteit van de pelgrims wordt vermeld en ook de startplaats van hun camino.

Tegen het einde van de mis groeit de spanning voelbaar in de kathedraal. Gaat de botafumeiro (het grote wierookvat) al dan niet de lucht in? Dat gebeurt zeker op een aantal feestdagen. Maar elke dag kan hét gebeuren. Je moet gewoon het geluk hebben dat een gefortuneerde groep toeristen voldoende neertelt om de tiraboleiros aan het werk te zetten. Deze acht mannen brengen het wierookvat, dat 53 kg weegt en anderhalve meter hoog is, in beweging. Het vat gaat tot 20 meter hoogte aan een snelheid van 70 km per uur. Sensatie verzekerd.

In de kathedraal kan je het beeld van Sint-Jakob achter het hoofdaltaar omarmen. Via een trapje kom je achter het beeld en je zal er merken dat veel pelgrims het beeld een warme omhelzing geven. De wachtrijen voor dit ritueel zijn erg variabel, maar over het algemeen toch behoorlijk lang.

Catedral de Santiago - Slingeren van de botafumeiro tijdens de pelgrimsmis
Catedral de Santiago - Borstbeeld van Sint-Jakob

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?