Pelgrimsonthaal

Onthaalkantoor voor Pelgrims

In het Oficina del Peregrino aan de Rúa Carretas 33 kan je als pelgrim de finale stempel in je stempelboekje krijgen en bovendien je ‘compostela’ bekomen. Het pelgrimskantoor is elke dag open van 9 tot 19 uur. In het kantoor kan je ook je rugzak achterlaten en je terugtrekken in de kapel. De huiskamers van verschillende landen, zoals de Huiskamer van de Lage Landen, bevinden zich eveneens in dit gebouw.

Maar de hoofdreden om het kantoor te bezoeken, ligt wel bij de compostela, het ultieme bewijs dat je na een pelgrimstocht in Santiago bent aangekomen. Hoe geraak je aan je compostela?

  • Beschik je niet over een smartphone, ga dan in het Oficina del Peregrino naar de patio met de ticketautomaat, die je een ticket verstrekt met een persoonlijke QR-code en volgnummer. Op de elektronische borden kun je zien wanneer je aan de beurt bent.
  • Beschik je wel over een smartphone, scan dan de grote QR-code op het bord buiten aan het Oficina del Peregrino in. Die QR-code brengt je naar een webpagina, die je invult met je gegevens. Door een foutieve vertaling uit het Spaans staat er Create a group (Maak een groep). Dat is echter niet nodig. Vul gewoon je persoonlijke gegevens in. Je krijgt dan digitaal een barcode toegezonden. Die barcode lees je uit aan een scannertje, dat een ticketje afdrukt met je volgnummer en een QR-code. Op elk moment kun je met je smartphone deze QR-code uitlezen om te weten wanneer je aan de beurt bent. Zo hoef je geen eindeloze wachtrij te trotseren.
  • Ben je nog een dag of zo verwijderd van Santiago de Compostela, dan kun je al via deze webpagina je gegevens op voorhand invullen. Zo krijg je meteen je persoonlijke barcode toegezonden.  Verder verloopt het zoals net hierboven vermeld.
  • Ben je in het kantoor eindelijk aan de beurt, dan wordt je stempelboekje aan een grondig onderzoek onderworpen. Voor een compostela moet je de laatste 100 kilometer te voet of te paard afgelegd hebben of de laatste 200 kilometer met de fiets. In principe heb je twee stempels per dag nodig. Is dat allemaal in orde, dan krijg je het begeerde document.

In het pelgrimskantoor kan je ook terecht voor een certificaat waarop het aantal afgelegde kilometers wordt vermeld, een luxe-uitvoering van de compostela als het ware. Voor dit document moet je wel 3 euro over hebben.

Bord met QR-code aan de buitenzijde van het pelgrimskantoor

Huiskamer van de Lage Landen

De Huiskamer van de Lage Landen in Santiago is een welkomstcentrum voor Nederlandstalige pelgrims. Het bevindt zich in het Onthaalkantoor voor Pelgrims. Het is elke dag geopend van 9 tot 17 uur en dat van begin april tot eind oktober. Nederlandstalige vrijwilligers ontvangen er pelgrims die graag hun verhaal doen.

Het initiatief gaat uit van het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob (NGSJ), dat er ook Vlamingen hartelijk ontvangt. Intussen werken ook vrijwilligers van het Vlaams Compostelagenootschap eraan mee. Een goede 2000 pelgrims bezoeken jaarlijks de Huiskamer na hun tocht. De kans op leuke contacten is dus groot. Het is alleszins fijn even in een Nederlandstalige enclave te vertoeven na een tocht waarop zoveel talen door elkaar klonken.

Pilgrim House

Wat de Huiskamer van de Lage Landen voor Nederlandstaligen is, wil het Pilgrim House voor alle nationaliteiten zijn. Het is een plaats waar je een warm welkom vindt, een luisterend oor, een rustige plek binnen de drukte van de stad. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd die aansluiten op het spirituele aspect van een pelgrimstocht. Het is ook een plek waar je voor enkele praktische noden terechtkan. Je kan er een wasje draaien, je vliegtuigticket printen of je rugzak achterlaten voor een bezoek aan de kathedraal. Pilgrim House is open op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur. Het bevindt zich aan de Rúa Nova 19, op enkele minuten van de kathedraal.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?