Pelgrimsonthaal

Onthaalkantoor voor Pelgrims

In het Oficina del Peregrino aan de Rúa Carretas 33 kan je als pelgrim de finale stempel in je stempelboekje krijgen en bovendien je ‘compostela’ bekomen. Van april tot oktober is het kantoor open van 8 tot 21 uur en in het winterseizoen van 10 tot 19 uur. In het kantoor kan je ook je rugzak achterlaten, je terugtrekken in de kapel, een douche nemen of inlichtingen inwinnen bij Renfe (trein), Alsa (autobussen), Correos (post) en het toerismebureau. De Huiskamers van verschillende landen, onder andere die van de Lage Landen, bevinden zich eveneens in dit gebouw.

Maar de hoofdreden om het kantoor te bezoeken, ligt wel bij de compostela, het ultieme bewijs dat je na een pelgrimstocht in Santiago bent aangekomen. Je moet er wel wat voor over hebben. De wachtrijen kunnen lang tot heel lang zijn. Maar het kan best gezellig keuvelen zijn met bekende of onbekende medepelgrims.

Ben je uiteindelijk aan de beurt, dan wordt je stempelboekje aan een grondig onderzoek onderworpen. Voor een compostela moet je de laatste 100 kilometer te voet of te paard afgelegd hebben of 200 kilometer met de fiets. In principe heb je twee stempels per dag nodig. Is dat allemaal in orde, dan krijg je het begeerde document.

In het kantoor kan je ook terecht voor een certificaat waarop het aantal afgelegde kilometers wordt vermeld, een luxe-uitvoering van de compostela als het ware. Voor dit document moet je wel 3 euro over hebben.

Huiskamer van de Lage Landen

De Huiskamer van de Lage Landen in Santiago is een welkomstcentrum voor Nederlandstalige pelgrims. Het bevindt zich in het Onthaalkantoor voor Pelgrims. Het is elke dag geopend van 9 tot 17 uur en dat van begin april tot eind oktober. Nederlandstalige vrijwilligers ontvangen er pelgrims die graag hun verhaal doen.

Het initiatief gaat uit van het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob (NGSJ), dat er ook Vlamingen hartelijk ontvangt. Intussen werken ook vrijwilligers van het Vlaams Compostelagenootschap eraan mee. Een goede 2000 pelgrims bezoeken jaarlijks de Huiskamer na hun tocht. De kans op leuke contacten is dus groot. Het is alleszins fijn even in een Nederlandstalige enclave te vertoeven na een tocht waarop zoveel talen door elkaar klonken.

Pilgrim House

Wat de Huiskamer van de Lage Landen voor Nederlandstaligen is, wil het Pilgrim House voor alle nationaliteiten zijn. Het is een plaats waar je een warm welkom vindt, een luisterend oor, een rustige plek binnen de drukte van de stad. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd die aansluiten op het spirituele aspect van een pelgrimstocht. Het is ook een plek waar je voor enkele praktische noden terechtkan. Je kan er een wasje draaien, je vliegtuigticket printen of je rugzak achterlaten voor een bezoek aan de kathedraal. Pilgrim House is open op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur. Het bevindt zich aan de Rúa Nova 19, op enkele minuten van de kathedraal.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?