Hoeveel tijd heb ik nodig?

Stappen en fietsen doe je op je eigen tempo, een tempo dat mee bepaald wordt door je ervaring, het weer, het reliëf, het gewicht van de bepakking, de mogelijk opgelopen letsels … De afstand die je elke dag loopt of fietst, heeft niet alleen te maken met ervaring en tempo, maar ook met alles  wat je op de camino belangrijk vindt.

Er zijn heel sportieve pelgrims die geobsedeerd zijn door het snel afleggen van een zo groot mogelijke afstand. Er zijn er andere, vele, die het belangrijk vinden om te genieten van de natuur, van stilte- en meditatiemomenten, van kerken, kloosters en andere monumenten, van lekkere streekproducten of het maken van mooie foto’s.

Soms maken pelgrims een erg strikte planning, omdat ze maar een aantal dagen hebben, of omdat hun terugreis al geboekt is. Pas daar mee op, zorg dat je wat speling hebt voor ziektedagen of voor steden en andere plekken die je zo boeiend vindt dat je er een dag extra wil blijven. In Santiago de Compostela sowieso. En als het even kan: boek die terugreis nog niet, ook al is het meestal  goedkoper om dat wel te doen.

Reken op 20 km per dag voor een matige stapper, 25 km voor een gemiddelde stapper en 30 km voor een doorwinterde stapper. Voor veel fietsers volstaat 60 tot 85 km per dag. Maar er zijn stappers en fietsers die meer en veel meer kilometers malen per dag. Als je weinig ervaring hebt, begin je de eerste dagen best met kleine afstanden. Afstanden die je laat groeien naarmate je je er goed bij voelt.

Om van thuis naar Compostela te lopen heb je iets meer dan drie maanden nodig, zeg maar 13-16 weken. Een fietser ongeveer vijf weken. Lang niet iedereen kan zoveel tijd vrijmaken. Velen spreiden dan ook hun tocht over enkele jaren. Of beperken zich tot een van de Spaanse of Portugese camino’s. Of kiezen voor een tocht in eigen land, langs onze Via’s. Denk ook aan dagen voor de heen- en terugreis.

De webpagina van elke pelgrimsweg vermeldt de afstand en een vork met het aantal stap- of fietsdagen. Klik op een van de knoppen hieronder om naar het overzicht van pelgrimswegen voor stappers of pelgrimsroutes voor fietsers te gaan.

Nog dit. Het kan best goed klikken tussen jou en andere pelgrims. Maar misschien lopen ze langere afstanden en doe je dat dan ook maar omdat het zo’n fijne mensen zijn. Soms eindigt dat in opgave als gevolg van letsels, omdat jouw fysieke conditie niet zo goed is als die van de nieuwe, sportieve vrienden. En opgeven, dat is het laatste wat een pelgrim wil. Geniet van je tocht, maak er geen race van!

Nog vragen over je tocht?

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?