Adalard van Aubrac

Het koor ontleent zijn naam aan de Vlaamse burggraaf Adalard van Aubrac, die een pelgrimshospitaal stichtte op de hoogvlakte van Aubrac in het Centraal Massief in Frankrijk.

De Vlaamse graaf Adalard van Eine beloofde Jakobus plechtig te zorgen voor de veiligheid en bescherming van pelgrims als hijzelf gespaard bleef van de talrijke gevaren op zijn pelgrimstocht door de onherbergzame hoogvlakte van Aubrac. En zo gebeurde.

In 1120 bouwde hij er een hospitaal voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela en Rome. Le Dômerie d’Aubrac kon in de topjaren tot vijfhonderd pelgrims herbergen. Liepen pelgrims verloren door ongunstige weersomstandigheden, dan was er de Cloche des Perdus die hen naar een veilig onderkomen gidste.

Bij het koor van de romaanse kerk van Aubrac is een plaat bevestigd die herinnert aan Adalard: ‘A la mémoire d’Adalard, seigneur flamand, fondateur de l’hospice d’Aubrac, décédé en ce lieu le 25 mai 1135’. Het dorp Aubrac – gemeente St.-Chély d’Aubrac – ligt op de Via Podiensis, de pelgrimsweg vanuit Le Puy-en-Velay.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?