Via Podiensis

Via Lemovicensis

Beschrijving

De Via Podiensis is een pelgrimsweg die uitgebouwd is rond de GR 65. En zoals het een GR betaamt, maakt die allerlei omwegen en verkiest een steile klim over de top boven een rustige wandeling in een rondtrekkende beweging. Dat een pelgrim hier en daar een afkorting neemt, kan hem of haar zeker niet kwalijk worden genomen. Bij langeafstandswandelaars is de GR 65 zeer populair en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Voordeel is een uitgebreid net aan voorzieningen en een goede signalisatie. Nadeel is dat het erg druk kan zijn en dat wandelaars steevast hun slaapplaatsen reserveren. Ze zien er geen graten in op verscheidene plekken tegelijk te reserveren en zien dan wel waar ze terechtkomen. Pelgrims staan dan dikwijls voor een bordje ‘complet’, terwijl dat helemaal niet het geval is. En als pelgrim mag je je bovendien niet ergeren aan de busjes met bagage die voortdurend voorbijrijden.

Maar ondanks dit alles is de Via Podiensis zowat de mooiste weg naar Compostela en dat zal je bijblijven. Van bij de start in Le Puy-en-Velay sta je met grote ogen te kijken. Vulkanische pieken beheersen de skyline van de stad. Op een van die pieken, de Rocher Corneille, troont het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Frankrijk. Je kan op de rots klimmen om een uitzicht over de stad en het dal te krijgen. Op een andere piek bevindt zich de kapel van Sint-Michiel. Voor een bezoek aan de kerk moet je wel eerst 268 trappen op. Maar dat is ‘peanuts’ bij hetgeen je nog te wachten staat. Op de Place du Plot in Le Puy stap je de Rue Saint-Jacques in en daar begint de Via Podiensis. Met een beetje geluk loopt de weg al gauw door velden met duizenden blauwe, wilde viooltjes. Het plateau van Aubrac is een ervaring op zich. De open landschappen en de wilde natuur laten je niet meer los. Dat geldt ook voor de koeien en stieren die wel heel nabij komen.

Dan volgt de vallei van de Lot. In die vallei liggen pittoreske dorpjes en stadjes als Saint-Côme-d’Olt, Espalion en Estaing. Ze behoren alle tot de ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’. Komt dan een klepper van formaat: Conques. Dat stadje ligt helemaal verdoken tussen de bergen in de bossen. Conques heeft zijn middeleeuws karakter weten te behouden en het bezit een prachtige kathedraal, annex klooster. De kathedraal van Saint-Foy, een martelares uit de vierde eeuw, is enig vanwege zijn timpaan en zijn glasramen in wit glas. Over het timpaan met een voorstelling van Het Laatste Oordeel vertellen de broeders van de abdij elke avond hun verhaal. Overnachten in de pelgrimsherberg van de abdij is zeker aan te raden.

In Figeac kun je een ommetje maken langs Rocamadour, al sinds de middeleeuwen een belangrijke etappeplaats naar Compostela. Naast de tombe van Sint-Amadour is een groet aan de Zwarte Madonna een uitstekende reden. Neem je de klassieke route verder, dan wacht je na een tiental kilometer in Béduer opnieuw een keuzemoment. Hier kun je opteren voor de Voie du Célé, dat zich langs de gelijknamige rivier slingert en prachtige dorpjes doorkruist. Alle wegen leiden uiteindelijk naar een van de volgende verrassingen op je weg, Cahors, een verborgen parel.

Daar loop je over de langste brug van de hele camino naar Santiago, de Pont Valentré uit de 14de eeuw. Ze is 172 meter lang en heeft acht bogen en drie vestingtorens. Je hebt er de Boulevard Léon Gambetta met zijn neoklassieke gebouwen in pastelkleuren en zijn middeleeuwse buurt. Ook voor de wijn is Cahors zeker niet te versmaden. En het feest gaat maar door: Moissac heeft een indrukwekkend klooster. Ga mijmeren in de kloostergang en laat de camino daar even bezinken. Eén zaak mag men niet uit het oog verliezen. Op de hoogvlakte van Aubrac kan er lang sneeuw liggen. Vóór de maand mei is het niet aan te raden hier op stap te gaan. Dat geldt trouwens ook voor de Pyreneeën die nu op de pelgrim liggen te wachten.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Le Puy-en-Velay (FR) en eindigt na 754 km in Saint-Jean-Pied-de-Port (FR). Van daar stap je langs de Camino Francés verder naar Santiago de Compostela. Je kan ook via de Voie Nive Bidassoa westwaarts naar Hendaye gaan om daar de Camino del Norte te nemen. Op weg naar Hendaye kun je dan nog eens van gedacht veranderen en in Espelette langs de Voie du Baztan naar Pamplona stappen op de Camino Francés. Er zijn ook 13 varianten, waarvan de afstand tussen 2,8 km en 11,4 km varieert.

Voorzie 28 tot 34 stapdagen.

Als je niet te voet wil gaan, dan is Le Puy-en-Velay te bereiken per trein en bus. Eerst de Thalys tot Parijs, dan de TGV richting Lyon, Nice of Marseille. Verder met een regionale trein en tot slot een busrit. Of met de Thalys van Brussel tot de luchthaven van Parijs-Orly. Dan het vliegtuig van Parijs-Orly naar Le Puy-Loudes en tot slot een bus of taxi om de laatste 10 km naar het centrum te overbruggen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Chemins de Compostelle. Le Puy-en-Velay – Saint-Jean-Pied-de-Port. Michelin. 2020. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

Chemin de St. Jacques. La Via Podiensis du Puy-en-Velay aux Pyrénées. Bettina Forst. Rother Bergverlag. 2021. (FR). Meer informatie op de winkelpagina …

Pilgrim Route. Walking the camino de Santiago – Via Podiensis. Dave Whitson. Cicerone. 2022. (EN). Bevat ook trajecten van Saint-Jean naar Hendaye.

Frankreich: Jakobsweg Via Podiensis. Hartmut Engel. Conrad Stein Verlag. 2022. (DE).

Miam miam Dodo la voie du Puy-en-Velay Section 1 – Du Puy-en-Velay à Cahors. 2023. (FR).
Miam miam Dodo la voie du Puy-en-Velay Section 2 – De Cahors à Ronceveaux. 2023. (FR).
Miam miam Dodo. GR 651 (GR 6 GR 46) Chemin de Compostelle. Variante Rocamadour + Voie du Célé. 2023. (FR).

Guide du Puy aux Pyrénées. Jean-Pierre Siréjol. Rando éditions. 2020. (FR).

Chemin de Compostelle. Chemin du Puy-en-Velay. François Lepère & Céline Heckmann. Éditions Lepère. 2023. (FR).

Sentier vers Saint-Jacques de Compostelle via Le Puy : Le Puy – Figeac. FFRP. 2022. (FR).
Sentier vers Saint-Jacques de Compostelle via Le Puy : Figeac – Moissac. FFRP. 2022. (FR).
Sentier vers Saint-Jacques de Compostelle via Le Puy : Moissac – Roncevaux. FFRP. 2017. (FR).

Französischer Jakobsweg. Via Podiensis von Le Puy-en-Velay bis zu den Pyrenäen. Bettina Forst. Rother Bergverlag. 2019. (DE).

Foto’s van Lieve Mommens

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Pilgrim Route. Walking the camino de Santiago – Via Podiensis van Cicerone (2022).

De hoofdtrack van de Via Podiensis bevat in totaal 19 649 trackpunten. Die hoofdtrack werd opgedeeld in 3 stukken, waarbij er voor het middenste stuk tussen Figeac en Cahors nog 2 hoofdvarianten zijn: één via Rocamadour en één door de vallei van de Célé. Zo komen we tot volgende hoofdtracks:

  • A: Le Puy-en-Velay > Figeac: 8 271 trackpunten en 258 km
  • B1: Figeac > Cahors (klassieke route): 2 048 trackpunten en 91 km
  • B2: Figeac > Cahors (Via Rocamadour): 3 992 trackpunten en 126 km
  • B3: Figeac > Cahors (vallei van de Célé): 3 172 trackpunten en 97 km
  • C: Cahors > Saint-Jean-Pied-de-Port: 9 332trackpunten en 406 km

Er zijn verder nog 27 varianten opgenomen tussen 0.4 en 34 km (en tussen 15 en 1 232 trackpunten). In de gids staan nog veel meer varianten, maar trajectjes naar accommodatie naast de route hebben we niet opgenomen.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?