Compostela

Op vertoon van je stempelboekje krijg je in het Oficina de Acogida al Peregrino (= Pelgrimsbureau) een compostela, een mooi document met een Latijnse tekst die bevestigt dat je in Compostela bent toegekomen om de apostel Jakobus eer te bewijzen. Wandelaars en ruiters moeten de laatste 100 km twee stempels per dag kunnen voorleggen. Fietsers de laatste 200 km. Je moet wel verklaren dat je motieven religieus of spiritueel zijn. Heb je andere motieven, dan krijg je een gelijkaardig document met een andere tekst en afbeelding. Beide documenten zijn gratis.

Het pelgrimsbureau vind je in de Rúa Carretas 33, vlak bij de Plaza de Obradoiro. Het is elke dag open van 10 tot 18 uur. Bij grote influx van pelgrims kan dat een uurtje vroeger zijn. Van de kathedraal loop je voorbij de parador Los Reyes Católicos en neem je de eerste straat rechts. Je kan in het pelgrimsbureau ook je rugzak in bewaring geven. Handig als je daarna nog naar de kathedraal wil. Rugzakken zijn daar immers niet toegelaten. In hetzelfde gebouw vind je ook de Huiskamer der Lage Landen. Je krijgt er koffie en je kan er in het Nederlands je verhaal vertellen.

Je mag ook een fotokopie per post opsturen naar Luc Holsters, Lange Akkerstraat 26, 2800 Mechelen.

Bewijs van afgelegde afstand

Tegen betaling kun je in het Oficina de Acogida al Peregrino ook een Certificado de Distancia krijgen. Daarop staat ook de vertrekplaats en de afstand vermeld. Opgelet! Het genootschap aanvaardt dit bewijs niet als compostela. Je dient het dan ook niet aan ons af te leveren of op te laden.

Nabestaanden van tijdens de tocht overleden pelgrims kunnen er een In Memoriam-document krijgen.

Pelgrimstegel

Wie ons een scan van zijn compostela heeft bezorgd, ontvangt een pelgrimstegel met het logo van het Genootschap en de vermelding van het jaar waarin je de tocht hebt afgelegd. De pelgrimstegel krijg je op de jaarlijkse terugkomdag in november.
Kom je er niet naartoe, dan kun je na voorafgaandelijk e-mailbericht aan [email protected] de pelgrimstegel afhalen op het secretariaat van het Vlaams Compostelagenootschap in Mechelen. Bekijk de routebeschrijving en de openingsuren.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?