Dag van de Pelgrim. Pelgrimszegen.

Kaart wordt geladen...

Datum/Uur
za 28/03/2020
09:30 - 16:15

Locatie
Diocesaan Pastoraal Centrum

Soort activiteit

Organisator
Afdeling Mechelen, Vlaams Compostelagenootschap, Werkgroep Spiritualiteit


Om onze leden en vrijwilligers te beschermen tegen het coronavirus en verdere verspreiding in te dijken, laten we de activiteit Dag van de Pelgrim – Pelgrimszegen niet doorgaan. We voorzien ook geen nieuwe datum. Heb je een betaling verricht voor deze activiteit, dan zullen we dat bedrag vanzelfsprekend terugbetalen. Heb je ingeschreven, maar nog niet betaald, gelieve dan geen betaling meer te verrichten. Lees meer over de gevolgen van het coronavirus op Pelgrimeren en het coronavirus.

Opzet

Traditiegetrouw organiseert het Compostelagenootschap jaarlijks een dag van de pelgrim met pelgrimszegen. Naast alle pelgrims die in 2020 op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela willen gaan, nodigen we ook van harte hun familie, de thuisblijver(s), vrienden en sympathisanten uit.

Programma

09.30 u. – Onthaal, registratie in de Standonckzaal van het Diocesaan Pastoraal Centrum (DPC). Koffie aangeboden in de rondegang. Pelgrims die het wensen, kunnen dan een eerste stempel ontvangen in hun stempelboekje.
10.30 u. – Pelgrimszegen in de Sint-Romboutskathedraal op tien minuten wandelafstand van het DPC. Vanaf 10.10 uur ben je al welkom. Onze werkgroep Spiritualiteit en ons pelgrimskoor Adalard van Aubrac verzorgen de pelgrimszegen.
12.30 u. – Broodjeslunch in het restaurant van het DPC. Drank inbegrepen. Opnieuw de mogelijkheid een stempel te krijgen in je stempelboekje.
14.00 u. – Mogelijkheid om deel te nemen aan een van de vier workshops. Het thema van elke workshop volgt hierna.
16.15 u. – Afronding.

Iedereen is welkom in de kathedraal. Het onthaal, de registratie en de koffie in het DPC, het ontvangen van de pelgrimszegen, de broodjeslunch en de workshops zijn voorbehouden voor leden en hun gezinsleden. Maar op zijn minst is de inschrijving bij ‘Is aanwezig in de kathedraal’ noodzakelijk. We willen immers zorgen voor voldoende tekstboekjes en jakobsschelpen.

Heb je nog extra inlichtingen nodig, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Betekenis van de pelgrimszegen

De pelgrimszegen is een verbindend ritueel waarbij we met een handoplegging de diepe wens uitspreken dat de pelgrim én zijn tocht gezegend zouden zijn. We wensen de pelgrim al het goede toe. We vragen dat hij of zij dit goede mag zien en ervaren en er kracht uit halen in voor- en tegenspoed.

Workshops

Geïnteresseerden kunnen in de namiddag deelnemen aan een van de vier workshops in het DPC. Gezien de aard van de workshops is het aantal deelnemers per workshop beperkt. Snel inschrijven is de boodschap!

Workshop 1: Fotograferen met je smartphone – In de Frederikzaal
(max. 24 deelnemers)

“De beste camera is de camera die je bij je hebt!” Voor pelgrims vaak hun smartphone. Die wordt alsmaar slimmer, maar ook steeds ingewikkelder. In deze twee uur durende workshop leert een ervaren professionele fotografe je om betere foto’s uit je toestel te halen. Je smartphone zeker niet vergeten mee te brengen!

Workshop 2: Navigeren met je smartphone – In de Cardijnzaal
(max. 35 deelnemers)

Wie ‘camino’ zegt, denkt aan gele pijlen die je de weg wijzen. Op sommige routes laat de bewegwijzering het wel eens afweten of je wilt juist bewust een alternatieve route nemen. In deze workshop leer je hoe je smartphone om te toveren in een navigatietoestel door gebruik te maken van een gpx-track. Om nooit meer de weg kwijt te raken. Je vindt de downloadbare gpx-tracks op elke steekkaart van de pelgrimswegen op onze website. Neem je smartphone mee!

Opgelet! Deze workshop is intussen al volgeboekt. Maar geen nood! Het Genootschap organiseert voor zijn leden een extra, zelfs  iets uitgebreider, workshop op zaterdag 25 april. Klik hier om er meer over te lezen en je in te schrijven voor deze extra workshop.

Workshop 3: ¿Habla español? – In de Damiaanzaal
(max. 35 deelnemers)

“Spreekt u Spaans?” Moet je Spaans kunnen spreken om in Spanje op tocht te gaan? Zeer zeker niet! Wel is het zo dat de plaatselijke bevolking maar in geringe mate een andere taal spreekt. De kennis van enkele Spaanse basiswoorden maken het je een stuk makkelijker om duidelijk te maken wat je wil. In deze interactieve workshop maak je kennis met ‘Camino-Spaans’. Door later thuis nog wat te oefenen zal je daar op de camino veel voordeel van hebben.

Workshop 4: Zo pak je je rugzak in! – In de Pelikaanzaal
(max. 80 deelnemers)

“Wat je thuis laat is mooi meegenomen!” Een veelgehoorde opmerking bij de soms lastige afweging wat wel en wat niet meenemen in je rugzak. Eens de keuze gemaakt moet je het ook nog inpakken. Hoe licht en efficiënt dat te doen leer je van een ervaren pelgrim in deze praktijkgerichte workshop. Gegarandeerd dat jij, en vooral je rug, daar profijt van ondervinden op de camino!

Deelnemen

Schrijf je hieronder online in tot en met zaterdag 21.03.2020. Kies eerst bij deelactiviteit 1 of 2 en/of 3 het aantal personen dat je wil inschrijven. Het juiste aantal invulvelden opent zich automatisch. Kies pas daarna, indien gewenst, voor een van de workshops bij deelactiviteit 4. Opgelet! Bij de workshops slechts één keuze per deelnemer aanduiden! Vul per deelnemer – ook jezelf als je wenst deel te nemen – de voornaam en de familienaam in. Druk op de verzendknop onderaan. Klaar.

Is een workshop niet meer als keuze beschikbaar, dan is de maximale deelnamecapaciteit voor die workshop al bereikt. Maak dan een keuze uit de overblijvende workshops.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven, download dan deze leidraad.

Opgelet! Vergeet niet het totaalbedrag ten laatste tegen 23.03.2020 over te schrijven op bankrekeningnummer BE06 2800 5620 0322 van het Vlaams Compostelagenootschap met vermelding van ‘Dag van de Pelgrim’, je voornaam en je familienaam. Pas na ontvangst van je betaling is je inschrijving definitief.

Bereikbaarheid

Alle activiteiten vinden plaats in het centrum van Mechelen, op wandelafstand van elkaar.

Handigst blijft de trein naar Mechelen-Nekkerspoel (daarna 10 min. stappen) of naar Mechelen-Centraal (dan 20 min. stappen).

Parkeren kun je bij het station Nekkerspoel (gratis), of betalend in de parkings van de Veemarkt, Grote Markt of Kathedraal.

Op ons secretariaat in het DPC kun je aankloppen voor alle praktische informatie voor je tocht. Ook de pelgrimswinkel is dan open.

Inlogoptie

Wanneer je als lid inlogt of al ingelogd bent, dan worden je contactgegevens automatisch ingevuld.


De inschrijvingen zijn afgesloten.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?