Camino a Finisterre

Camino a Finisterre

Beschrijving

Voor veel pelgrims is Santiago de Compostela niet het einde van hun pelgrimstocht. De zee roept en ze trekken voort naar Fisterra of Muxía. De drukte in de toeristenstad zet pelgrims aan om opnieuw hun rugzak op te nemen en naar de kust te trekken, naar Cabo Finisterre (Finisterre in het Castiliaans of Fisterra in het Galicisch). In het Romeinse Rijk lag hier alvast het einde van de wereld. Fisterra ligt aan de Costa da Morte, de Kust des Doods, omdat de zon er doodging in zee en natuurlijk ook vanwege de vele schipbreuken die er plaatsvonden. Spijtig genoeg, ook nu nog. Denk maar aan de olievervuiling voor en op de kust na de schipbreuk van de tanker Prestige in 2002. Het mag duidelijk zijn dat we hier met een woeste kust en dito zee te maken hebben en dat maakt de tocht tussen Fisterra en Muxía bijzonder aantrekkelijk. Een garantie op zon is er niet, zoals nergens in Galicië.

Op het traject van Santiago tot de kust zijn er voldoende pelgrimsherbergen. Om de 30 km is er vast een plaats om te overnachten. En zowel Fisterra als Muxía zijn aantrekkelijke plaatsjes. In Fisterra wandel je tot kilometerpaal 0 op de Cabo Finisterre om daar te mijmeren met de weidse oceaan voor ogen. ’s Avonds komen de pelgrims er samen om de zonsondergang mee te maken, te feesten en een herinnering aan hun tocht te verbranden, al is dit niet langer wettelijk toegestaan. Muxía is een bijzonder plekje met een vissershaventje, een kerkje met geschiedenis (Nosa Señora de la Barca) en megalieten uit neolithische tijden die in zee uitmonden.

De kustweg tussen Fisterra en Muxía is prachtig met steeds opnieuw uitzichten op de oceaan. De zandstranden nodigen uit tot een frisse duik en op het strand vind je na wat zoeken een sint-jakobsschelp, het ultieme bewijs van het welslagen van je tocht voor het thuisfront.

Praktisch

Van Santiago de Compostela naar Cabo de Finisterre stap je 89 km. Van Fisterra naar Muxía is het 30 km. Stap je van Santiago de Compostela via Hospital de Logoso naar Muxía, dan bedraagt de afstand 86 km. Er zijn ook enkele korte varianten mogelijk.

Voorzie van Santiago de Compostela naar Cabo de Finisterre of naar Muxía 3 tot 4 stapdagen. Van Fisterra naar Muxía en van Hospital de Logoso naar Muxía is het één flinke stapdag.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones en voor iPhones.

Gidsen

Spaanse St.-Jacobsroute. Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2022. (NL). Ook als e-book. Meer informatie op de winkelpagina …

St.-Jacobsroute. Camino del Norte. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2022. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Caminho Português. Van Porto naar Santiago de Compostela. Cordula Rabe. 2021. (NL). Meer informatie op de winkelpagina.

Vía de la Plata. Van Sevilla naar Santiago de Compostela. Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2020. (NL). Meer informatie op de winkelpagina.

Jakobsweg – Küstenweg. Raimund Joos en Michael Kasper. Conrad Stein Verlag. 2022. (DE). Meer informatie op de winkelpagina.

Le Chemin Portugais ou Via Lusitana. Lisbonne – Fatima – Santiago – Fisterra. André Dehnel en Yvette Terrien. Editions Lepère. 2017. (FR). Meer informatie op de winkelpagina.

A pilgrim’s guide to the Camino Finisterre. Santiago – Finisterre – Muxía – Santiago. John Brierley. Camino Guides. 2022. (EN). Meer informatie op de winkelpagina.

Miam Miam Dodo. Le Guide – Le Camino Francés Saint-Jean-Pied-de-Port > Santiago > Finisterre. Le vieux Crayon. 2020. (FR). Meer informatie op de winkelpagina.

Der Pilgerweg von Fisterra nach Muxía. Der Pilgerweg von Hospital de Logoso nach Muxía. Conrad Stein Verlag. 2022. (DE). Download hier gratis een Duitstalige gids.

Jakobsweg Caminho Português von Porto nach Santiago und Finisterre. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2022. (DE).

Prolongación a Fisterra-Muxia. Editorial Buen Camino. Beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, FR, DE).

The Caminos to Finisterre & Muxía. A Wise Pilgrim Guide to the Caminos from Santiago to the Costa da Morte. Wise Pilgrim Guides. 2020. (EN). Ook beschikbaar als app.

Chemin de St-Jacques. Camino del Norte: le long de la côte d’Irun à St-Jacques-de-Compostelle. Cordula Rabe. Bergverlag Rother. 2020. (lus Fisterra en Muxía). (FR).

Camino Finisterre – Muxía. Johnnie Walker. Confraternity of St. James. 2018-2019. (EN).

Compostelle, Le Chemin Côtier, Camino Del Norte: De Bayonne à Cabo Fisterra. Jean-pierre Siréjol. Rando Editions. 2018. (FR).

Guía del Camino de Santiago. Camino Inglés. Antón Pombo Rodríguez. Anaya Touring. 2018. (ook Fisterra). (ES).

Foto’s van Luc Abel, Nico Bringmans en Egfried Grauls

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Küstenweg (Conrad Stein Verlag, 2022). De track Santiago de Compostela naar Cabo de Finisterre heeft 2182 trackpunten, deze van Fisterra naar Muxía 647 en deze van Hospital de Logoso naar Muxía 659. Bij de 8 varianten zijn dat in totaal 420 trackpunten.

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je bijvoorbeeld kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?