Via Yprensis

Ieper - Menenpoort

Beschrijving

Voor de Via Yprensis moeten we eerst even terug naar de kust, naar Nieuwpoort. Nieuwpoort is ontstaan als kleine vissershaven. Door de verzanding van de monding van de IJzer was de toegang voor grotere schepen naar Diksmuide niet meer mogelijk en zetten handelaars en pelgrims voet aan wal in Nieuwpoort.

Als herinnering aan de eerste pelgrims, die hier ooit hun tocht hebben aangevat, start de Via Yprensis op de kop van het Westerstaketsel, 500 m ver in de Noordzee. Langs de monding van de IJzer en het centrum van de stad kom je aan de Ganzenpoot. Daar slaagden Karel Cogghe en Hendrik Geeraert er in oktober 1915 in om de sluizen te openen en de IJzervlakte onder water te zetten, waardoor de opmars van de Duitsers werd gestopt. De Via Yprensis volgt een deel van de frontstreek langs de oevers van de IJzer, door natuurgebieden en kleine dorpen. De gedachte aan WO I is nooit ver weg. Het prachtige kerkje in St.-Jacobskapelle en het beeld van de pelgrim daar, laten je al dromen van het einddoel. De Via slingert over autoluwe wegen langs Boezinge en Steenstraete naar Ieper.

Naast Gent en Brugge was Ieper een belangrijk centrum van de lakenindustrie. Maar de stad was eveneens een plaats waar pelgrims onderdak vonden in het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis. Op weg naar de Sint-Jakobskerk loopt de Via langs de Menenpoort, het symbool ter herdenking van de gesneuvelden van WO I. Hier kan je elke avond opnieuw kippenvel krijgen bij het horen van de Last Post. Via Komen/Comines en Wervik loopt de Via Yprensis Frankrijk binnen om na 70 km aan te sluiten op de Via Brugensis.

Praktisch

De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit na 72 km, tussen Wervik en Menen, aan op de Via Brugensis. Die neemt je mee naar Arras, waar je verder stapt tot Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs.

Voorzie 3 stapdagen.

Nieuwpoort is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Of je laat je door een familielid of vriend met de auto wegbrengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg (versie 28.8.24). De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandsnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gidsen

Via Brugensis – Via Yprensis. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Brugensis – Via Yprensis. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Yprensis. E-gids in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met de Via Yprensis interesseren ons zéér! Stuur gerust je suggesties naar pelgrimspaden@compostelagenootschap.be.

Foto’s van Benoit Brummer, Bart Depestel, David Samyn, Alain Vanhove, Lx 121, Toerisme Ieper, Toerisme Diksmuide, Toerisme Nieuwpoort, Westtoer

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt met de gids Via Brugensis – Via Yprensis van het Vlaams Compostelagenootschap (2023).

De hoofdtrack van de Via Yprensis bevat 1716 trackpunten en de variante 155 trackpunten. De track meenemen op je smartphone of gps is warm aanbevolen.

De track is downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd-app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Log in with your credentials

Forgot your details?