Via Scaldea

Oudenaarde - Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele

Lijst   

Informatie
Klik op de knop of het element op de kaart om er informatie over te zien.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Via Scaldea   

Profiel

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) Hoogte (m)
Geen hoogtegegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogtemeters (stijgend): Geen gegevens
Hoogtemeters (dalend): Geen gegevens
Duur: Geen gegevens

Beschrijving

Als je vanuit Vlissingen – stad met een Jakobskerk – de Schelde oversteekt, sta je in Breskens voor de keuze: zal ik langs Brugge of langs Gent lopen? Allebei mooi. Alleen is de Via Brugensis eerder een aanloop naar de Via Turonensis – en is de gids helaas nog niet klaar. Langs de Via Scaldea kun je naar Vézelay of Parijs.

Door Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland trek je naar Gent. Dat is een mooi verhaal van polders, kreken en verdedigingslinies tussen Spaanse en staatse troepen. Watervliet met zijn ‘kathedraal’ en Kaprijke met zijn mooi Plein en stadhuis zijn een stop meer dan waard. Geniet ook voor je in Gent komt van het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Dat Gent met z’n St.-Jakobskerk, de St.-Baafs, het Lam Gods en zoveel musea twee dagen waard is, hoeven we je niet te vertellen.

Tot in Noord-Frankrijk wandel je na Gent vooral langs de Schelde. Ename met o.a. zijn abdijruïnes, Oudenaarde en vooral Doornik met zijn romaanse kathedraal (en Jakobskerk) zijn hoogtepunten. Na de Scheldevallei trek je richting Sebourg (interessante kerk, met verering voor Drogo, nog een pelgrimsheilige). Je loopt ook meer dan 10 km door het Forêt Domanial de Mormal om dan Maroilles binnen te wandelen. Mooi dorp met kaas- en abdijgeschiedenis.

Je wandelt verder door de Thiérache, een erg landelijke streek met één groot kenmerk: het grote aantal versterkte kerken. Vergeet ook de kerk van Jeantes niet, een kerk met 400 m² muurschilderingen van de Nederlands-Limburgse kunstenaar Charles Eyck. In Château-Porcien bereik je de Via Campaniensis. Die brengt je verder naar Reims met z’n kathedraal en Jakobskerk.

Praktisch

De Via Scaldea start in Vlissingen (NL) als Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 367 km in Reims (F). Vanaf Château-Porcien loop je langs de Via Campaniensis naar Reims en verder naar Vézelay. Van Reims kun je eventueel ook richting Parijs wandelen. In Maroilles (F) kruist de Via Scaldea de Via Brabantica – Via Gallia Belgica, die je naar Saint-Quentin voert. Ook vanuit Saint-Quentin kan je Parijs langs de Chemin Estelle bereiken.

Voorzie 14 tot 17 stapdagen.

Vlissingen is prima bereikbaar met de trein. Of laat je door een familielid of vriend met de auto wegbrengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gids

Via Scaldea (twee delen). Vlaams Compostelagenootschap. 2016. Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons zéér! Stuur gerust je suggesties naar [email protected].

Foto’s van Jef Van Lint

Gps-tracks

De route van deze pelgrimsweg is aangemaakt op basis van de gids Via Scaldea (2016, Vlaams Compostelagenootschap). De track van de Via Scaldea bevat 6856 trackpunten.

De track is downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack. Zowel aangewezen voor gebruik in gps-toestellen en op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?