Via Tenera

Dendermonde

Beschrijving

De Via Tenera sluit aan op de Nederlandse Jakobswegen Thuredrecht en Amsvorde. Je kan dus starten in Bergen op Zoom of in Breda. Zijn naam ontleent de Via Tenera aan de rivier de Dender. Tenera is de Latijnse benaming van de rivier en stamt af van het Keltische Tanare. Verwijzingen naar pelgrims die van Dendermonde via Ath naar Frankrijk trokken, vinden we al terug in de middeleeuwen. In Aalst, Lessen en Ath waren er broederschappen van Sint-Jakob en elgrims konden in het gasthuis van Ath overnachten. Langs de Via Tenera vind je afbeeldingen van Sint-Jakob, onder meer in Dendermonde, Aalst, Lessen en Ath. Of je loopt tijdens je tocht door een Sint-Jakobsstraat of een Rue Saint-Jacques. Allemaal getuigen van een rijk pelgrimsverleden langs de Dender.

Als je vanuit Breda vertrekt, kom je voorbij de Jakobskapel van Galder en in Kalmthout herinnert de Jakobssite aan een verdwenen Jakobskapel. In Kapellen is er nog altijd een Sint-Jacobuskerk. Dat Antwerpen een tweedaags verblijf waard is, moeten we je niet vertellen. Blijf je één nacht, dan kun je als pelgrim logeren in het Sint-Julianusgasthuis. Uiteraard breng je een bezoek aan de Sint-Jacobskerk, met haar bijzonder rijk, barok interieur. Rubens ligt er begraven en zijn woonst, het Rubenshuis, ligt vlakbij. Natuurlijk loop je ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal binnen.

Via de unieke Sint-Annatunnel loop je onder de Schelde door. Door de polders van Kruibeke wandel je richting Rupelmonde, de stad van geograaf Mercator. Je stapt verder naar Temse, met haar indrukwekkend scheepsbouwverleden. Het veer Weert-Driegoten brengt je weer over de Schelde. Door natuurgebieden en het stemmige Moerzeke bereik je Dendermonde, befaamd om zijn Ros Beiaardommegang. Vanaf hier volg je af en aan de rustig kronkelende Dender, zonder dat het ooit eentonig wordt.

Over de Leirekensroute loop je tot in Aalst, wereldberoemd – volgens kwatongen berucht – voor zijn carnaval, een uniek volksfeest dat de stad drie dagen en drie nachten in de ban houdt. Maar Aalst is ook de plaats waar priester Adolf Daens zich verzette tegen sociale ongelijkheid en uitbuiting. Voor je de natuurparel De Wellemeersen in duikt, kom je voorbij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren, vereeuwigd in hét literaire werk ‘De Kapellekensbaan’ van die andere notoire Aalstenaar, Louis Paul Boon. De passages door natuurgebieden volgen elkaar op tot je Ninove binnenloopt. Je bezoekt er ongetwijfeld de barokke abdijkerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Voorbij Ninove wandel je door een adembenemend meersenlandschap. Je passeert de dorpjes Appelterre-Eichem, vroeger bekend om zijn tabaksteelt, en Pollare, met Sint-Kristoffel, de patroon van reizigers, dus ook van pelgrims zoals jij.

Ben je in voor prachtige vergezichten, laat dan het ommetje via het Raspaillebos niet aan je voorbijgaan. Via de kapel op de Muur van Geraardsbergen wandel je tot in de stad, bekend om zijn mattentaarten. Vanaf Geraardsbergen tot in Ath volgt de hoofdroute de Dender, maar er zijn varianten voor je uitgetekend. Verderop ligt Lessen (Lessines), met het Hôpital Notre-Dame à la Rose en zijn voormalige porfiergroeven.

Dan volgt Ath, waar jaarlijks de Ducasse, een volksfeest met reuzenstoet, plaatsvindt. Daarna loop je het bekoorlijke Chièvres binnen, waar je de Chapelle Notre-Dame de la Fontaine kunt bezoeken. Wat verder krijg je een mooi uitzicht op het iconische Kasteel van Belœil. Door het bos van Stambruges wandel je tot aan het Mer de Sable.

In het zicht van het Signal d’Hensies steek je de Belgisch-Franse grens over. Je wandelt over rustige kasseiwegen, essentieel onderdeel van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Je doorkruist de aangename stad Valenciennes tot aan de Église Saint-Jacques van Marly. Door slaperige dorpjes met eeuwenoude kerkjes bereik je uiteindelijk de Vieil Escaut in Hordain. Daar sluit de Via Tenera na 293 km aan op de pelgrimsweg Doornik – Saint-Quentin – Parijs. In Saint-Quentin heb je de keuze om naar Parijs te stappen langs de Chemin Estelle of verder naar Reims langs de Via Francigena.

Praktisch

De Via Tenera start in Breda (NL) en eindigt na 293 km in Hordain (FR). Vertrek je vanuit Bergen op Zoom, dan bedraagt de afstand 266 km. In Hordain sluit de Via Tenera aan op de pelgrimsweg Doornik – Saint-Quentin – Parijs. In Saint-Quentin heb je de keuze om naar Parijs te stappen langs de Chemin Estelle of verder naar Reims langs de Via Francigena.Er zijn twaalf varianten op de hoofdweg, die variëren van 0,8 km tot 46,7 km.

Voorzie 11 tot 14 stapdagen, als je start in Breda. Een dag minder vanuit Bergen op Zoom.

Om Breda of Bergen op Zoom te bereiken, neem je de trein of bus …  Of je laat je door een familielid brengen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Logies

Download hier de gedetailleerde en geactualiseerde informatie over de logiesplaatsen – met gastgever-ID – langs deze pelgrimsweg (versie 5.7.24). De gastgevers staan gerangschikt in de volgorde dat je ze tegenkomt tijdens je tocht. In de bestandsnaam van de pdf zie je de updatedatum.

Gidsen

Via Tenera. Gedrukte uitgave. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Via Tenera. E-boek in pdf. Vlaams Compostelagenootschap. 2023. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jouw ervaringen met deze Via interesseren ons heel erg! Stuur gerust je suggesties naar pelgrimspaden@compostelagenootschap.be.

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de Via Tenera gids (2023, Vlaams Compostelagenootschap).

De hoofdtrack van de Via Tenera van Breda tot Hordain bevat 7508 trackpunten en de route van Bergen op Zoom tot Kapellen heeft 363 trackpunten. Bij de zeven varianten gaat dat van 13 tot 522 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten, alsook de waypoints van de logiesplaatsen met aanduiding van de gastgever-ID. De gpx kun je zowel gebruiken met een gps-toestel als op een smartphone.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand, dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Log in with your credentials

Forgot your details?