Via-pelgrimsgidsen

Het Vlaams Compostelagenootschap geeft vijf gedrukte gidsen en vijf e-gidsen uit voor zes pelgrimsroutes door België: de Via Brabantica, de Via Brugensis, de Via Limburgica, de Via Monastica, de Via Scaldea en de Via Yprensis. In de gidsen vind je een gedetailleerde wegbeschrijving, topografische kaarten (1:50 000) en praktische informatie. De gidsen geven ook achtergrondinformatie over landschap, cultuurgeschiedenis, bezienswaardigheden en spirituele plaatsen.

In de gidsen van de Via Brugensis, de Via Yprensis, de Via Limburgica en de Via Monastica – en de nieuwe gidsen die nog zullen verschijnen – vind je ook foto’s van interessante plekken langs je weg én QR-codes die je naar de webpagina van de pelgrimsweg brengen. De logiesplaatsen langs de route zijn niet meer opgenomen, want na verschijnen van een gedrukte uitgave zijn ze meteen verouderd. Een gedetailleerde lijst met gastgevers kun je daarom downloaden op de webpagina van elke Via. De logieslijsten krijgen regelmatig een update.

De werkgroep Pelgrimspaden en Onderdak herbekijkt momenteel grondig de trajecten van de Via Scaldea en de Via Brabantica en stuurt ze bij. Ook zijn is er nog twee nieuwe Via in ontwikkeling: de Via Tenera en de Via Lovaniensis.

Via Brabantica

De Via Brabantica loopt van Bergen-op-Zoom of Breda naar Mechelen en vandaar naar Leuven of naar Nijvel. Van Leuven loopt de route naar de Via Monastica, naar Zétrud-Lumay, net voor Jodoigne. Van Brussel gaat het richting Nijvel waar de route aansluit op de Via Gallia Belgica. Die loopt naar St.-Quentin vanwaar je verder kan naar Parijs. In Maroilles, een eindje voor Saint-Quentin, kruist de route de pelgrimsweg naar Reims en Vézelay (Via Scaldea).

Via Brugensis - Via Yprensis

De Via Brugensis sluit in Sluis (NL) aan op de Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 199 km in Arras (F).  Van Arras stap je verder over de pelgrimsweg Arras → Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs. Wil je echter naar Vézelay, dan neem je in Menen de aansluiting naar de Via Scaldea. Die brengt je naar Château-Porcien op de Via Campaniensis.
De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit na 72 km, tussen Wervik en Menen, aan op de Via Brugensis.

Via Brugensis

De Via Brugensis sluit in Sluis (NL) aan op de Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 199 km in Arras (F).  Van Arras stap je verder over de pelgrimsweg Arras → Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs. Wil je echter naar Vézelay, dan neem je in Menen de aansluiting naar de Via Scaldea. Die brengt naar Château-Porcien op de Via Campaniensis.

Via Limburgica

De Via Limburgica sluit in Thorn aan op de Jakobsweg Nieumeghen. Je stapt door het RivierPark Maasvallei naar Maaseik. Verderop gaat je tocht door het Nationaal Park Hoge Kempen. Door de pure natuur van het Munsterbos stap je tot in het levendige Demerstadje Bilzen. Je wandelt via het domein van de voormalige landcommanderij Alden Biesen tot in Tongeren. Langs Waremme loop je verder tot vlak bij Boneffe. Vanaf Namen tot voorbij Givet volgt de Via Monastica de Maas. Na Givet wandel je door een van de mooiste dorpen van deze Via: Hierges. Tussen Olloy-sur-Viroin en de Franse grens stap je door het bijna niemandsland tot in Rocroi. Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen.

Via Monastica

De Via Monastica haakt in Vessem op de Nederlandse Jacobsweg Amstelredam. Je wandelt door landschappelijk erg diverse streken: de Kempen, Haspengouw, de Maasvallei en de Ardense bossen van de Viroin. Eerst bereik je de abdij van Postel. Vanaf Balen tot Diest wandel je twee dagen door het Landschapspark de Merode. Dat biedt een unieke mix van wisselende natuurervaringen en monastieke plaatsen, zoals de de abdijen van Tongerlo en Averbode. Het aangename Oranjestadje Diest, met een van de mooiste begijnhoven van Europa, is een must-see. Zoutleeuw, iets verderop, is dat eigenlijk ook. Vanaf Namen tot voorbij Givet volgt de Via Monastica de Maas. Na Givet wandel je door een van de mooiste dorpen van deze Via: Hierges. Tussen Olloy-sur-Viroin en de Franse grens stap je door een bijna niemandsland tot in Rocroi. Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen.

Via Scaldea

Via Scaldea

De Via Scaldea start in Vlissingen (NL) als Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 367 km in Reims (FR). Vanaf Château-Porcien loop je langs de Via Campaniensis naar Reims en verder naar Vézelay. Van Reims kun je eventueel ook richting Parijs wandelen. In Maroilles (FR) kruist de Via Scaldea de Via Brabantica – Via Gallia Belgica, die je naar Saint-Quentin voert. Ook vanuit Saint-Quentin kan je Parijs langs de Chemin Estelle bereiken.

Via Yprensis

De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit na 72 km, tussen Wervik en Menen, aan op de Via Brugensis. Die neemt je mee naar Arras, waar je verder stapt tot Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?