Via-pelgrimsgidsen

Het Vlaams Compostelagenootschap geeft vier topogidsen uit voor evenveel pelgrimsroutes door België: De Via Scaldea, de Via Brabantica – Via Gallia Belgica, de Via Monastica en de Via Limburgica. In de gidsen vind je een gedetailleerde routebeschrijving, topografische kaarten (1:50 000) en uitgebreide praktische informatie, o.a. over de overnachtingsmogelijkheden langs de route. De gids geeft ook achtergrondinformatie over landschap, cultuurgeschiedenis en bezienswaardigheden. Niet in het minst over de jacobalia.

De werkgroep Pelgrimspaden en Onderdak is bezig met de trajecten van de Via Scaldea, Via Brabantica, Via Monastica en Via Limburgica grondig te herbekijken en waar nodig bij te sturen. Ook zijn vier nieuwe Via’s ontwikkeld: de Via Brugensis, de Via Yprensis, de Via Tenera en de Via Lovaniensis. Vernieuwde gidsen in het vooruitzicht!

Via Scaldea

Via Scaldea

De Via Scaldea loopt van Vlissingen via Gent en langs de Schelde via Oudenaarde naar Doornik en Sebourg. De tocht gaat verder naar Maroilles en langs de vele versterkte kerken in de Thiérache naar Château-Porcien om er aan te sluiten op de Via Campaniensis. Die brengt je naar Reims.

Via Brabantica

De Via Brabantica loopt van Bergen-op-Zoom of Breda naar Mechelen en vandaar naar Leuven of naar Nijvel. Van Leuven loopt de route naar de Via Monastica, naar Zétrud-Lumay, net voor Jodoigne. Van Brussel gaat het richting Nijvel waar de route aansluit op de Via Gallia Belgica. Die loopt naar St.-Quentin vanwaar je verder kan naar Parijs. In Maroilles, een eindje voor Saint-Quentin, kruist de route de pelgrimsweg naar Reims en Vézelay (Via Scaldea).

Via Monastica

Via Monastica

De Via Monastica loopt van Vessem langs vier norbertijnenabdijen en door de Maasvallei naar Rocroi. Vandaar kan je langs de Via Campaniensis verder naar Reims en Vézelay.

Via Limburgica

De Via Limburgica brengt je van Thorn via Maaseik naar Tongeren. Verder door Waals Haspengouw naar Cognelée waar de route aansluit op de Via Monastica.

Via Tenera

In Wallonië werd recent een nieuw pelgrimspad geopend, de Via Tenera, van Deux-Acres via Lessines naar Ath. Van Ath kan je verder naar de Via Scaldea en St.-Quentin. Dat pad krijgt in de toekomst een verbinding met Antwerpen, vooral langs de Schelde en de Dender. We onderzoeken of voor deze route een aparte gids verschijnt dan wel dat de beschrijving toegevoegd wordt aan de gids voor de Via Scaldea of de Via Brabantica.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?