Via-pelgrimsgidsen

Het Vlaams Compostelagenootschap geeft acht gidsen uit voor zes pelgrimsroutes door België: de Via Brabantica – Via Gallia Belgica, de Via Brugensis, de Via Limburgica, de Via Monastica, de Via Scaldea en de Via Yprensis. In de gidsen vind je een gedetailleerde wegbeschrijving, topografische kaarten (1:50 000) en praktische informatie. De gidsen geven ook achtergrondinformatie over landschap, cultuurgeschiedenis en bezienswaardigheden.

In de gids van de Via Brugensis en de Via Yprensis – en de nieuwe gidsen die in de loop van 2023  zullen verschijnen – vind je ook foto’s van interessante plekken langs je weg én QR-codes die je naar de webpagina van de pelgrimsweg brengen. De logiesplaatsen langs de route zijn niet meer opgenomen, want na verschijnen van een gedrukte uitgave zijn ze meteen verouderd. Een gedetailleerde lijst met gastgevers kun je daarom downloaden op de webpagina van elke Via. De adreslijsten krijgen elk kwartaal een update.

De werkgroep Pelgrimspaden en Onderdak herbekijkt momenteel grondig de trajecten van de Via Scaldea, Via Brabantica, Via Monastica en Via Limburgica en stuurt ze bij. Ook zijn vier nieuwe Via’s ontwikkeld: de Via Brugensis, de Via Yprensis, de Via Tenera en de Via Lovaniensis.

Via Brabantica

De Via Brabantica loopt van Bergen-op-Zoom of Breda naar Mechelen en vandaar naar Leuven of naar Nijvel. Van Leuven loopt de route naar de Via Monastica, naar Zétrud-Lumay, net voor Jodoigne. Van Brussel gaat het richting Nijvel waar de route aansluit op de Via Gallia Belgica. Die loopt naar St.-Quentin vanwaar je verder kan naar Parijs. In Maroilles, een eindje voor Saint-Quentin, kruist de route de pelgrimsweg naar Reims en Vézelay (Via Scaldea).

Via Brugensis

De Via Brugensis sluit in Sluis (NL) aan op de Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 199 km in Arras (F).  Van Arras stap je verder over de pelgrimsweg Arras → Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs. Wil je echter naar Vézelay, dan neem je in Menen de aansluiting naar de Via Scaldea. Die brengt je naar Château-Porcien op de Via Campaniensis.
De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit na 72 km, tussen Wervik en Menen, aan op de Via Brugensis.

Via Brugensis

De Via Brugensis sluit in Sluis (NL) aan op de Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 199 km in Arras (F).  Van Arras stap je verder over de pelgrimsweg Arras → Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs. Wil je echter naar Vézelay, dan neem je in Menen de aansluiting naar de Via Scaldea. Die brengt naar Château-Porcien op de Via Campaniensis.

Via Limburgica

De Via Limburgica brengt je van Thorn via Maaseik naar Tongeren. Verder door Waals Haspengouw naar Cognelée waar de route aansluit op de Via Monastica.

Via Monastica

Via Monastica

De Via Monastica start in Vessem (NL) en eindigt na 275 km in Rocroi (FR). Van daar kan je langs de Via Campaniensis naar Vézelay stappen.

Via Scaldea

Via Scaldea

De Via Scaldea start in Vlissingen (NL) als Jacobsweg Die Haghe en eindigt na 367 km in Reims (FR). Vanaf Château-Porcien loop je langs de Via Campaniensis naar Reims en verder naar Vézelay. Van Reims kun je eventueel ook richting Parijs wandelen. In Maroilles (FR) kruist de Via Scaldea de Via Brabantica – Via Gallia Belgica, die je naar Saint-Quentin voert. Ook vanuit Saint-Quentin kan je Parijs langs de Chemin Estelle bereiken.

Via Yprensis

De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit na 72 km, tussen Wervik en Menen, aan op de Via Brugensis. Die neemt je mee naar Arras, waar je verder stapt tot Épernon. Daar sluit je aan op een variante van de Via Turonensis uit Parijs. Die voert je naar Chartres. Zo vermijd je een lange staptocht door Parijs.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?