Camino Sanabrés (voor fietsers)

Camino Sanabrés

Beschrijving

De Camino Sanabrés takt af van de Vía de la Plata in Granja de Moreruela. Op die plaats kan de pelgrim ervoor kiezen om de Vía de la Plata verder te zetten naar het noorden en dan de Camino Francés te volgen naar Santiago of een alternatieve, minder drukke weg naar het westen te nemen. Dat is de Camino Sanabrés. De weg loopt voor twee derden over Galicisch grondgebied. Tot de Galicische grens zijn er geen grote hoogteverschillen en loopt de weg door agrarisch gebied. Vanaf Lubián, aan de voet van de Cordillera Cantábrica, komt daar verandering in en wisselen lange afdalingen en steile klimmen elkaar af. Al zijn de bergpassen minder hoog dan op de Camino Francés, de klim van Tamicelas naar Alberguaría is een echte kuitenbijter. Maar in het dorpje kan je jezelf verwennen in de bar Rincón de Peregrino, waarvan elke muur van onder tot boven bekleed is met sint-jakobsschelpen.

Dan gaat het naar Ourense. Op weg naar de stad fiets je kilometers lang door een gebied met zware industrie en bijhorende stankhinder. Maar Ourense heeft ook een leuke verrassing: thermen. Ze liggen 4 km buiten de stad en een toeristentreintje brengt je daar voor geen geld. Sommige thermische baden zijn bovendien gratis. Voorbij Cea ligt het trappistenklooster van Oseira, zeker een ommetje waard. Misschien ontmoet je zelfs een Vlaamse hospitalero. Door een landelijk gebied met veel groen, koeien en schapen en eucalyptusbomen zijn de resterende kilometers naar Compostela snel afgelegd.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Granja de Moreruela, waar hij aftakt van de Vía de la Plata. Tot Santiago de Compostela is het 365 km fietsen over de on-road route of 375 km over de off-road route. Er is ook 1 variante (on-road) van 7.5 km van Cea naar O Piñor.

Voorzie 5 tot 7 fietsdagen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones en iPhones. Tips voor fietstransport vind je in de gebruikte gidsen.

Gidsen

Spanien: Jakobsweg. Jakobsweg Vía de la Plata. Mozarabischer Jakobsweg. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2023.
Wandelgids met aanduidingen voor fietsers.

Cycling the Ruta Vía de la Plata. John Hayes. Cicerone. 2022. (EN).

La vía de la Plata, caminos Mozárabe y Sanabrés en bicicleta. Valeria H. Mardones y Bernard Datcharry. Petirroje Ediciones. 2022. (ES).

Foto’s van Lieven Stuyver, Luc Abel en Paul Linders

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks voor deze pelgrimsgids werden opgemaakt op basis van de gids The Ruta Vía de la Plata (zie hoger). Alhoewel dit geen echte pelgrimsgids is maar eerder een algemene wielergids, is hij goed bruikbaar voor pelgrims. De gids bevat eigenlijk 2 routes: één “off-road” en één “on-road”. Daar de on-road versie meestal de grote N-525 van Benavente naar Santioago volgt, vermoeden we dat de meeste pelgrims kiezen voor de off-road tracks of toch een groot deel daarvan. Voor de moeilijkere stukken zijn er vele gelegenheden om te wisselen naar de on-road trajecten.

De off-road versie zie je in het rood op de kaart. De on-road versie in magenta (lila).
De enige variante, bij de on-road route, is in cyaan (lichtblauw) weergegeven .

De hoofdtrack voor de off-road versie is in 2 tracks opgedeeld:

  • Granja de Moreruela > A Gudiña: 171 km in 4806 trackpunten
  • A Gudiña > Santiago: 205 km in 5989 trackpunten

De hoofdtrack van de on-road versie is niet opgedeeld en is 365 km lang met 7544 trackpunten. De on-road variante van Cea naar O Piñor is 7.5 km lang en heeft 223 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?