Vía de la Plata (voor fietsers)

Camino del Norte

Beschrijving

De Vía de la Plata, van oorsprong een Romeinse weg, brengt pelgrims van Sevilla naar de Camino Francés. Vanwege de drukte op de Camino Francés, kiezen de meeste pelgrims er voor om na goed 600 km, in Granja de Moreruela, de Camino Sanabrés te volgen die hen op een rustig parcours eveneens in Santiago de Compostela brengt. In beide gevallen spreken we van een traject van ongeveer 1000 km.

Je kan ook doorrijden tot in Gijón aan de golf van Biskaje om daar aan te sluiten op de Camino del Norte.

De Vía de la Plata is zowel cultuurhistorisch als landschappelijk een aanrader. Sporen van de Romeinse aanwezigheid zijn alom aanwezig. Het landschap is over het algemeen aantrekkelijk. In de aanvangsfase en in Extremadura kan het lange tijd heel vlak zijn.

Met vertrekpunt in Sevilla mag men rekenen op een behoorlijk hoge temperatuur, ook in de lente. In Andalucía is het zeker aan te raden in alle vroegte te vertrekken om zo de middaghitte te vermijden. Na Sevilla is Mérida een eerste plek met tal van Romeinse overblijfselen, een heus theater incluis. Na Andalusië volgt Extremadura dat enkele honderden meters hoger ligt dan Sevilla en dat laat zich gevoelen in de temperatuur. Gelukkig, want hier loopt de camino door een mooi maar uitgestrekt landschap zonder veel afwisseling. Wijngaarden, hooivelden, veel gitzwarte stieren … Dan volgen toch enkele pittige bergen met als hoogste punt de Pico de la Dueña, alvorens in Salamanca te belanden. Dit is een schat van een stad. Alles is mooi aan deze stad. Even pauze nemen is hier wel aangewezen om de oude en nieuwe kathedraal te bewonderen, de Casa de las Conchas, de Plaza Mayor en de talloze studentencafés. Daarna volgt nog Zamora.

Herbergen zijn er op regelmatige afstand, maar met het oog op de stijgende populariteit van deze camino kunnen er soms te weinig bedden zijn.

Praktisch

De route start in Sevilla. Voorzie een 15-tal fietsdagen tot Santiago indien je in Granja de Moreruela de Camino Sanabrés neemt. Reken een dag of twee meer als je in Hospital de Órbigo de Camino Francés neemt. Indien je van Sevilla tot Gijón zou rijden, heb je ongeveer 14 dagen nodig. Stel dat je van daaruit de Camino del Norte zou nemen naar Santiago, dan heb je nog een week extra nodig.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones en iPhones. Tips voor fietstransport vind je in de gebruikte gidsen.

Gidsen

Spanien: Jakobsweg. Jakobsweg Vía de la Plata. Mozarabischer Jakobsweg. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2023. Laatste deel langs de Camino Sanabrés. Het stukje tot Astorga is beschikbaar als gratis download. (DE).
Wandelgids met aanduidingen voor fietsers.

Cycling the Ruta Vía de la Plata. John Hayes. Cicerone. 2022. (EN).

La vía de la Plata, caminos Mozárabe y Sanabrés en bicicleta. Valeria H. Mardones y Bernard Datcharry. Petirroje Ediciones. 2022. (ES).

Foto’s van Paul Linders

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks voor deze pelgrimsgids werden opgemaakt op basis van de gids The Ruta Vía de la Plata (zie hoger). Alhoewel dit geen echte pelgrimsgids is maar eerder een algemene wielergids, is hij goed bruikbaar voor pelgrims. De gids bevat eigenlijk 2 routes: één “off-road” en één “on-road”. Daar de on-road versie meestal de grote N-630 van Sevilla naar Gijón volgt, vermoeden we dat de meeste pelgrims kiezen voor de off-road tracks. Die gaan vooral over landbouwwegen. Voor de moeilijkere stukken zijn er verbindingen naar de on-road trajecten.

De off-road versie zie je in het rood op de kaart. De on-road versie in magenta (lila). De varianten zijn in cyaan (lichtblauw) weergegeven voor de on-road versie en in het donkerblauw voor de off-road versie.

De routes uit de gids van Cicerone gaan niet langs Astorga, zoals de stappers doen, maar via Hospital de Órbigo naar León en zo verder naar Oviedo en Gijón. Aangezien de meeste pelgrims naar Santiago willen, is de route tot aan de camino francés als hoofdroute gekenmerkt en het volgende gedeelte tot Gijón als variante.

De hoofdtrack voor de off-road versie is in 2 tracks opgedeeld:

  • Sevilla > Cáceres: 288 km in 5085 trackpunten
  • Cáceres > Hospital de Órbigo: 427 km in 6882 trackpunten

De off-road variante van Hospital de Órbigo tot Gijón is 188 km lang en heeft 5147 trackpunten.

De hoofdtrack van de on-road versie is niet opgedeeld en is 715 km lang met 9723 trackpunten. De on-road variante van Hospital de Órbigo tot Gijón is 200 km lang en heeft 5116 trackpunten.

Er zijn ook nog 7 kleinere varianten gedefinieerd van maximaal 23.5 km.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?