Camino del Norte

Camino del Norte

Beschrijving

De Camino del Norte loopt 850 km langs de noordkust van Spanje en is een interessant alternatief voor de drukke Camino Francés. Het is een uiterst gevarieerde pelgrimsweg. Indrukwekkende kliffen, baaien, stranden en rustige estuaria aan de kust wisselen af met de bossen en weiden in het binnenland. Een vlakke rit zit er echter niet in. Wel constant klimmen en dalen, met enkele stevige hellingen. Er zijn dagen met meer dan 1000 hoogtemeters. Vermoeiend kun je deze weg bijgevolg wel noemen. Ben je gewend op vlakke weg 70-80 km per dag te fietsen, dan is op deze camino 50-60 km een betere optie. Het weer langs de noordkust van Spanje is eerder wisselvallig. Hou bijgevolg rekening met fikse buien, maar evenzeer met zonovergoten dagen. Niet alle wegen lopen over asfalt, dus modder kan je deel zijn bij regenweer. Kies dan voor de alternatieve routes over asfalt. Dat je langs de kust fietst, betekent ook dat je enkele keren een bootje moet nemen om een rivier over te steken: van Pedreña naar Santander en van Laredo naar Santoña.

Baskenland is het moeilijkste deel. Bergen tussen 300 en 500 m volgen elkaar ononderbroken op. In Cantabria verdwijnen de hellingen niet, ze zijn wel korter en zachter. De ruige reliëfs keren terug in Asturias, maar zijn niet te vergelijken de reliëfs van de eerste dagen. Eens we 660 km in de benen hebben, zullen de zachte Galicische hellingen en de vlaktes van A Terra Chá erg welkom zijn.

Steden als San Sebastián, Bilbao, Santander en Gijón zijn erg boeiend. Bilbao met het Guggenheim Museum en de stadsontwikkeling rond dit museum is een aanrader. Het verlaten van Bilbao is voor velen niet zo aantrekkelijk (stadsuitbreiding, oude industriegebieden). Je fietst dicht bij de Nervión die je in Portugalete oversteekt met een Puente Colgante, een aan een frame hangend platform dat zich van de ene oever naar de andere verplaatst. Een industrieel-archeologisch monument en werelderfgoed.

Zelfs wie de hoofdroute neemt moet net buiten Pobeña rekening houden met een stevige trappenpartij. Die opoffering is meer dan de moeite waard, want er wacht je een prachtige route langs de kust.

Naast de grote steden kom je ook kleinere pareltjes tegen als Guernica, Santilliana del Mar, Laredo, Comillas, Llanes, Ribadesella enzovoort. Liefhebbers kunnen onderweg de grotten van Alta Mira meepikken of een bezoek brengen aan het bedevaartsoord van Covadonga in de Picos de Europa.

Een begrip op de Camino del Norte is de albergue van abuelo Ernesto in Güemes, een heel gezellige pelgrimsherberg. Je treft er veel jonge mensen aan, zoals ook elders op deze camino. Overnachtingsplaatsen zijn er voldoende. Pelgrimsherbergen zijn er op geregelde afstanden en uiteraard is er het toeristische aanbod van de kustplaatsen.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Hendaye (FR) / Irun (ES) en eindigt na 851 km in Santiago de Compostela. Er zijn ook 86 varianten, waarvan de afstand tussen 0,2 km en 45,7 km varieert.

Voorzie 15 tot 17 fietsdagen.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

El Camino del Norte. Camino de Santiago de la Costa en bicicleta. Petirrojo ediciones. 2019. (ES). Meer informatie op de winkelpagina …

Jakobsweg Küstenweg. Conrad Stein Verlag. 2017. (DE). Meer informatie op de winkelpagina … Wandelgids met aanduidingen voor fietsers.

Camino de Santiago: Camino del Norte (Costa y Primitivo). Editorial Buen Camino. 2017. (ES). Wandelgids met aanduidingen voor fietsers.

Foto’s van Clark Trappeniers (17), Jef Van Lint (7) en Luc Demeulenaere (6)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids El Camino del Norte. Camino de Santiago de la Costa en bicicleta (Petirrojo ediciones, 2019).

De hoofdtrack van de Camino del Norte, tot in Santiago de Compostela, bevat 25 046 trackpunten. Bij de 86 varianten gaat dat van 5 tot 1446 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in drie stukken:

  • Hendaye/Irun > Santander (9262 trackpunten)
  • Santander > Avilés (7808 trackpunten)
  • Avilés > Santiago de Compostela (7978 trackpunten).

In deze gids loopt de hoofdroute op bepaalde stukken over wegen en paden, die voor een trekkingfiets minder geschikt zijn. Om het overgrote deel van de route over asfalt en goed berijdbare grindwegen te laten lopen hebben we alternatieve routes opgenomen in de hoofdroute ter vervanging van de minder geschikte wegen. In de gps-bestanden wordt de hoofdroute aangegeven in lila. De voor een trekkingfiets minder geschikte originele hoofdroute van de gids geven we aan in het rood. Andere alternatieven in het lichtblauw.

Belangrijk! Om precies te vernemen welke delen van de hoofdroute van de gids we hebben vervangen door beter berijdbare alternatieven, download dan deze aanvulling bij de gids.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?