Westelijke St.-Jakobsroute

Compostelafietsroute - West

Beschrijving

De westelijke St.-Jakobsroute is de kortste en vlakste route dwars door Frankrijk naar de Pyreneeën. Vanuit centraal België leidt de route via Doornik, Cambrai, Saint-Quentin en Noyon naar Compiègne. Daar kan je ervoor kiezen om ofwel in een wijde boog rond Parijs te rijden, richting Chartres, ofwel om dwars door Parijs te rijden, richting Orléans.

Fietsen in Parijs, langs o.a. het Centre Pompidou, de Notre-Dame en het Panthéon, is een unieke belevenis, vooral als je je doortocht kan plannen op een zondag.

Chartres, met de beroemde glas-in-loodramen in zijn kathedraal, is een absoluut hoogtepunt op je tocht ten westen van Parijs. Voor wie via Parijs afzakt, zijn Orléans en Blois de eerste hoogtepunten. Iets ten zuiden van Chartres is de vijftiende-eeuwse dorpskerk in Meslay-le-Grenet, met muurschilderingen in de vorm van een dance macabre, een bezoekje waard, evenals de Chapelle Notre-Dame d’Yron in Cloyes-sur-le-Loir (tussen Châteaudun en Vendôme) met romaanse fresco’s uit de twaalfde en veertiende eeuw.

De routes dwars door Parijs en die via Chartres, komen samen in Tours, met de beroemde basiliek van Saint-Martin. Van de eertijds enorme kerk zijn helaas maar twee torens overgebleven. Pelgrims kunnen er overnachten bij de Soeurs Bénédictines, vlak naast de basiliek. Het bijwonen van de lauden in de crypte van de basiliek, bij de graftombe van Saint-Martin, is een bijzondere ervaring.

De route loopt verder naar de zeer bezienswaardige stad Poitiers, waar je opnieuw een keuze moet maken. Ofwel verder rijden richting Saintes, en van daar, na het oversteken van de Gironde, langs de oceaan naar de Landes, en zo verder naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Ofwel vanuit Poitiers pal naar het zuiden, richting Angoulême. In de laatste editie van het boekje van Sweerman is bovendien een derde route beschreven, langs de Gironde, en dwars door Bordeaux naar de Landes.

Ten zuiden van Poitiers, een kleine 10 km ten westen van de fietsroute, kan je in Bougon een prehistorische grafheuvel gaan bekijken die dateert van 2000 jaar vóór de Egyptische piramides, een van de oudst bekende grafbouwwerken ter wereld. In Melle werd vroeger zilvererts gedolven; de historische mijn is voor het publiek toegankelijk. Het is een erg bezienswaardig stadje met niet minder dan drie romaanse kerken, waarvan de Saint-Hilaire, met de beroemde ruiterafbeelding boven het noordportaal, de bekendste is. Verder zijn ook Aulnay-de-Saintonge en de nooit afgewerkte abdijkerk van Saint-Jean-d’Angély het bekijken waard. Saintes is een uitstekende plaats om een rustdag in te lassen. Het is een vroegere Romeinse stad, met de bekende pelgrimskerk van Saint-Eutrope, een Romeinse triomfboog en resten van een Romeins amfitheater.

Vanuit Royan steek je met een zeereisje van een half uur de Gironde over. De route loopt dan verder naar het zuiden, voor een groot stuk parallel aan de Atlantische Oceaan, soms over een fietspad door de duinen, richting Saint-Jean-Pied-de-Port.

Voor wie vanuit Poitiers richting Angoulême verder rijdt, is de Église Monolithe Saint-Jean d’Aubeterre-sur-Dronne beslist een hoogtepunt, en verder is een bezoek aan het wijnstadje Saint-Émilion en het fietsen door de welbekende wijngaarden eromheen zeer de moeite waard.

Na een lange tocht door de uitgestrekte bossen van de Landes, met de typische pelgrimskerkjes zoals dat van Retis, kom je uiteindelijk aan in Saint-Jean-Pied-de-Port of Oloron-Sainte-Marie. Vanuit Saint-Jean steek je de Pyreneeën over langs de Ibañetapas (Roncesvalles). Vanuit Oloron-Sainte-Marie steek je, eventueel na een ommetje via Lourdes, de Pyreneeën over via de Col du Somport. En van daar fiets je verder naar Santiago de Compostela.

Vanuit Roncesvalles fiets je dan verder richting Pamplona. Van de Col du Somport daal je af naar Jaca, en fietst je dan in westelijke richting naar Puente la Reina, waar je kan aansluiten op de Camino Francés richting Santiago de Compostela.

Praktisch

De westelijke St.-Jakobsroute loopt van Breda (NL) tot in Santiago de Compostela. Vertrek je van thuis, zoek dan een fietsroute op die aansluit of deze St.-Jakobsroute. Gebruik daarvoor bij voorbeeld de routeplanner van Fietsroutes Vlaanderen.

De totale afstand van de hoofdroute bedraagt 2415 km. Er zijn zes varianten:

 • Net voorbij Hoogstraten kan je een variante over Antwerpen nemen (93 km), die je in Aalst weer op de hoofdroute brengt.
 • In Compiègne kan je kiezen voor de hoofdweg rond Parijs of de variante over Parijs, die iets voor Tours weer aansluit op de hoofdroute (360 km).
 • In Poitiers kan je opteren voor de kustroute, die in het dorpje Biganon opnieuw aansluit op de hoofdroute (370 km). Op deze variante kun je in Saintes kiezen om via Bordeaux te fietsen om in Hostens weer op de hoofdroute aan te sluiten (187 km).
 • In het dorp Carresse-Casaber kies je om de hoofdroute verder te volgen over de Somport-pas ofwel fiets je langs de Navarrese route over de pas bij Roncesvalles om iets ten oosten van Pamplona weer op de hoofdroute aan te sluiten (125 km).
 • Tenslotte zijn er nog variantes over Pamplona (49 km) en over Etxauri (33 km).

Voorzie 30 tot 40 fietsdagen.

Gidsen

St. Jacobsfietsroute. Langs pelgrimswegen naar Santiago de Compostela. Deel 1: Haarlem – Tours. Clemens Sweerman. Uitgeverij Pirola. Clemens Sweerman. 2020. (NL). Meer detailinformatie …

St. Jacobsfietsroute. Langs pelgrimswegen naar Santiago de Compostela. Deel 2: Tours – Pyreneeën. Clemens Sweerman. Uitgeverij Pirola. Clemens Sweerman. 2020. (NL). Meer detailinformatie …

St. Jacobsfietsroute. Langs pelgrimswegen naar Santiago de Compostela. Deel 3: Pyreneeën – Santiago. Clemens Sweerman. Uitgeverij Pirola. Clemens Sweerman. 2020. (NL). Meer detailinformatie …

Westelijke St.-Jakobsroute – Variante door Bordeaux. Elwyn Moerenhout en Luc Demeulenaere. Vlaams Compostelagenootschap. 2020. (NL). Download de pdf.

Cycling the Camino de Santiago. The Way of St James. Camino Frances. Mike Wells. Cicerone. 2021. (EN).

El camino de Santiago. El camino Francés en bicicleta. Bernard Datcharry, Valeria H. Mardones. Uitgeverij Petirrojo ediciones. 2021. (ES).

Sur les chemins de Compostelle: la voie de Tours à vélo au départ de Paris. Marie-Hélène en Pierre Costes. Ouest France. 2016. (FR).

Foto’s van Joris De Fraeye

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gidsen St.-Jacobsfietsroute, deel 1 (Haarlem – Tours), deel 2 (Tours – Pyreneeën) en deel 3 (Pyreneeën – Santiago) (Clemens Sweerman, 2016, Uitgeverij Pirola).

De hoofdtrack van de Westelijke St.-Jakobsroute bevat 41 899 trackpunten, is 2415 km lang en opgedeeld in vijf segmenten:

 • Breda > Compiègne: 7510 trackpunten – 394 km.
 • Compiègne > Poitiers: 9144 trackpunten – 484 km.
 • Poitiers > Carresse-Casaber (11 km voorbij Peyrehorade): 6252 trackpunten – 466 km
 • Carresse-Casaber > Burgos (over de Somport-pas): 9415 trackpunten – 531 km
 • Burgos > Santiago de Compostela: 9774 trackpunten – 539 km.

De tracks van de varianten:

 • Variante over Antwerpen (Hoogstraten > Aalst): 1895 trackpunten – 93 km.
 • Variante over Parijs (Compiègne > Tours): 6379 trackpunten – 360 km.
 • Kustvariante (Poitiers > Biganon): 5024 trackpunten – 370 km.
 • Variante via Bordeaux (Saintes > Hostens): 3803 trackpunten – 187 km.
 • Variante Navarra (Biganon > ten oosten van Pamplona, over Roncesvalles): 2236 trackpunten – 125 km.
 • Variante Navarra (over Pamplona): 1132 trackpunten – 49 km.
 • Variante Navarra (over Etxauri): 607 trackpunten – 33 km.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?