Oostelijke St.-Jakobsroute (Langs Oude Wegen)

Compostelafietsroute - Oost

Beschrijving

De oostelijke St.-Jakobsroute is een relatief heuvelachtige route, die wat uitdagender is dan de veel vlakkere westelijke St.-Jakobsroute. Fietsers uit het oosten van het land krijgen al snel de Ardense hellingen voorgeschoteld; fietsers uit de rest van het land kunnen via Namen, Dinant, Givet en Reims aansluiten op de route in Châlons-en-Champagne. Op deze route rij je vaak moederziel alleen door la France profonde, het is dus erg belangrijk steeds voor voldoende proviand te zorgen.

Tussen Châlons-en-Champagne en Troyes fiets je door een erg uitgestrekt landbouwgebied. Daar voel je je een nietig stipje! Vanaf Troyes tot in Auxerre wordt de route heuvelachtiger. Zeker een bezoekje waard, al moet je hiervoor lichtjes van de route afwijken, is de cisterciënzerabdijkerk van Pontigny, ter hoogte van Ligny-le-Châtel. Zowel Troyes als Auxerre zijn aantrekkelijke stadjes met veel bezienswaardigheden. In Troyes bijvoorbeeld is dat de zg. ruelle des chats, het kattensteegje, waar de gevels van de huizen elkaar bijna raken. Ten zuiden van Auxerre is het heel mooi fietsen over het jaagpad langs het Canal du Nivernais. Vanaf Châtel-Censoir begint het gestaag te stijgen, richting Vézelay, met vooral tijdens de laatste 3 km een forse klim, maar dan arriveer je wel in een van de absolute hoogtepunten van je tocht. Pelgrims die vanuit België of Nederland onderweg zijn, mogen twee nachten logeren in de pelgrimsherberg van het Centre Sainte-Madeleine, op een boogscheut van de basiliek. ‘s Morgens de lauden bijwonen in deze prachtige romaanse kerk, met aansluitende pelgrimszegen, is een erg beklijvende ervaring.

En dan komt er een heel mooie, maar pittige rit door Bourgondië. De beklimmingen zijn doenbaar en duren gewoonlijk niet lang. In Nevers aan de Loire kan je o.a. gaan kijken naar het lichaam van Bernadette Soubirous, aan wie Maria verscheen in Lourdes. Zij heeft hier in het klooster Saint-Gildard de laatste jaren van haar leven gewoond, en is na haar dood in de kloosterkerk opgebaard.

Van Nevers rij je over overwegend vlak terrein verder naar Apremont-sur-Allier, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. In Augy-sur-Aubois, tussen Sancoins en Neuilly-en-Dun, iets ten zuiden van de route, kan je in pelgrimsherberg Nos Repos overnachten, die bemand wordt door Nederlandse of Vlaamse hospitaliers. In Saint-Amand-Montrond loont het zeker de moeite om iets ten noordwesten van het stadje de goed bewaarde cisterciënzerabdij van Noirlac te bezoeken. De route loopt verder via Chateaumeillant, la Châtre en Sarzay, met een mooi kasteel. Je komt er vlak langs.

Neuvy-Saint-Sépulchre heeft een kerk, gebouwd naar het model van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.  Vanaf Cluis begint het klimwerk weer. Crozant is schitterend gelegen aan de rivier de Creuze, en ook La Souterraine is een aantrekkelijk plaatsje. Bénévent-l’Abbaye heeft een wel heel speciale kerk, romaans, uit de twaalfde eeuw.

Dan volgt een prachtige route naar Saint-Léonard-de-Noblat, een plaats met veel uitstraling.  Iets ten zuiden van het stadje kan je een aantal dolmens bekijken. Ze staan vlak naast de weg.  Het blijft heuvelachtig, via Uzerche, Brive-la-Gaillarde en Turenne, tot in het schitterende Rocamadour, zeker een langer oponthoud waard!

Van Rocamadour gaat het dan verder naar Cahors, met de beroemde Pont Valentré, en Moissac, met een prachtige romaanse kloostergang, ideaal voor een korte bezinning. In Oloron-Sainte-Marie kan je ofwel naar het zuiden fietsen, om over de Col du Somport Spanje te bereiken, ofwel voor de westelijke variant kiezen, richting Saint-Jean-Pied-de-Port, om van daar via de Ibañetapas (Roncesvalles) de Camino Francés te bereiken.

Praktisch

De oostelijke St.-Jakobsroute (Langs Oude Wegen) loopt van Maastricht (NL) tot Saint-Jean-Pied-de-Port (F). Vertrek je van thuis, zoek dan een fietsroute op die aansluit of deze St.-Jakobsroute. Gebruik daarvoor bij voorbeeld de routeplanner van Fietsroutes Vlaanderen. De totale afstand tot Saint-Jean-Pied-de-Port bedraagt 1558 km. Naar het einde van de route zijn er een aantal opties om je tocht naar Compostela verder te zetten:

  • In Oloron-Sainte-Marie (op 1486 km van Maastricht) kan je al inpikken op de Westelijke St.-Jakobsroute, die je over de Somportpas naar Santiago de Compostela zal voeren (1021 km).
  • Of je fietst verder tot in Saint-Jean-Pied-de-Port, waar je langs de Navarrese variante van de Westelijke St.-Jakobsroute, de pas bij Roncesvalles kan oversteken om na iets ten oosten van Pamplona weer op de Westelijke St.-Jakobsroute aan te sluiten (85 km). Van daar fiets je naar Santiago de Compostela (798 km).

Voorzie 19 tot 26 fietsdagen tot in Saint-Jean-Pied-de-Port. Een dag minder als je in Oloron-Sainte-Marie al de Westelijke St.-Jakobsroute neemt.

Reken van Saint-Jean-Pied-de-Port tot Santiago de Compostela op 11 tot 15 fietsdagen. Van Oloron-Sainte-Marie tot Santiago de Compostela voorzie je best 13 tot 17 fietsdagen.

Gidsen

St. Jacobsfietsroute. Langs Oude Wegen. Deel 1: Maastricht – Nevers. Uitgeverij Pirola. 2015 (NL). Meer detailinformatie …

St. Jacobsfietsroute. Langs Oude Wegen. Deel 2: Nevers – Oloron-Sainte-Marie. Uitgeverij Pirola. 2015 (NL). Meer detailinformatie …

Foto’s van Robert Truyen

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gidsen Langs Oude Wegen, deel 1 (Maastricht – Nevers), deel 2 (Nevers – Oloron-Sainte-Marie (Clemens Sweerman, 2015, Uitgeverij Pirola).

De hoofdtrack van de Oostelijke St.-Jakobsroute bevat 27 023 trackpunten en is opgedeeld in drie deeltracks:

  • Maastricht > Vézelay: 9637 trackpunten – 595 km.
  • Vézelay > Rocamadour: 9670 trackpunten – 530 km.
  • Rocamadour > Saint-Jean-de-Port: 7716 trackpunten – 433km.

Er zijn ook vijf varianten, waar deze over Lourdes een speciale vermelding verdient:

  • Afkorting langs Bastogne: 34 trackpunten – 3,7 km.
  • Variante Jamoigne > Abbaye d’Orval: 126 trackpunten – 9,9 km.
  • Variante Romagne > Cheppy: 193 trackpunten – 16,8 km.
  • Variante Mauburget > Oloron-Sainte-Marie: 1553 trackpunten – 83 km.
  • Variante Luquet > Lourdes > Nay: 1258 trackpunten – 62 km.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?