Wanneer ga ik best?

Het antwoord hierop hangt af van een aantal overwegingen. Wil je vooral alleen zijn of kies je voor veel pelgrims, veel contactmogelijkheden? Hoe kijk je aan tegen weersomstandigheden? Wil je bepaalde feesten meemaken? Kies je voor de charme van de herfst?

Gezellige drukte of in alle rust alleen?

De meest populaire camino’s in Spanje zijn de Camino Francés (54,6%), de Camino Portugués (20,8%), de Camino del Norte (5,5%), de Camino Primitivo (4,5%), de Camino Inglés (4,5%), de Vía de la Plata (2,6%) en de Camino de Invierno (0,3%). Op de andere camino’s is het meestal rustig, soms heel rustig.

Juli (53 319 pelgrims) en augustus (62 814) zijn de topmaanden. Op sommige camino’s kunnen er dan (tijdelijk) logiesproblemen zijn. Dat wil zeggen dat je soms enkele extra kilometers moet afleggen of dat je moet kiezen voor een duurder logement of het omgekeerde doen, je matje openrollen in bv. een bushokje. April (31 721), mei (46 672), juni (49 057), september (45 649) en oktober (36 115) zijn aangename, minder drukke wandelmaanden. In maart (7474) en november (8237) zijn er nog enkele pelgrims onderweg. In januari (1651) en februari (2119) en december (2710), zijn er nauwelijks pelgrims. Het gaat om gegevens van pelgrims die in 2019 in Santiago de Compostela hun compostela kwamen ophalen. Door COVID-19 was 2020 immers een atypisch jaar. Meer informatie vind je bij het Oficina del Peregrino.

Tijdens de wintermaanden zijn veel albergues (en hotels) gesloten. Soms zijn ze open maar is er geen verwarming. Je vindt websites met logieslijsten op de steekkaarten van elke pelgrimsweg. Bekijk het overzicht van pelgrimswegen voor stappers of pelgrimsroutes voor fietsers.

Feestdagen

Heel populair in Spanje is de Semana Santa, de Goede Week, de week voor Pasen. Tijdens die week trekt  op veel plaatsen een processie uit, dikwijls zijn er ook meerdere processies. Logies vinden kan dan moeilijker zijn, en duurder.

Voor pelgrims is 25 juli, het feest van Jakobus, natuurlijk erg belangrijk. Een niet onbelangrijk aantal pelgrims vertrekt in de lente om op 25 juli in Santiago aan te komen. Een belangrijke feestdag, ook voor de inwoners. Het kan er dan erg druk zijn.

Herfstcharmes

Voor wie thuis vertrekt, is het geen gek idee om begin juli of zelfs augustus op pad te gaan. In september is het weer dikwijls mooi en stabiel. In onze contreien kom je nauwelijks pelgrims tegen en dat is ook zo in het noorden van Frankrijk. Naarmate je het zuiden van Frankrijk nadert, stel je vast dat je niet alleen op weg bent naar het graf van Jakobus.

Mooi is dat je tijdens de hele route fruit kan plukken: frambozen, bosbessen, bramen maar ook het fruit van verwilderde fruitbomen of bomen waarvan de takken over de omheining hangen. Je eindigt dan in Spanje met onder meer vijgen en amandelnoten … Denk er wel aan dat de dagen korter worden. Wie elke dag enorme afstanden wil afleggen, moet dat dus niet in de herfst doen.

Hitte en koude

Het kan in het zuiden van Spanje, maar ook op de Meseta (de hoogvlakte tussen Burgos en León), ’s zomers heel warm zijn, 30-40 °C. Er zijn steeds meer langdurige, droge periodes, niet alleen in het zuiden, ook in het noorden. Met gevaar voor bosbranden.

Maar niet alleen het seizoen en de regio spelen een rol, ook de hoogte. In de lente en de late herfst kan het in de bergen (kortstondig) sneeuwen, bv. op de Camino Primitivo, de Camino Olvidado of de Ruta Vadiniense. Soms moet je dan een omwegje maken.

In de Pyreneeën is de route van St.-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles via de Col de Lepoeder al enkele jaren verboden voor pelgrims tussen 1 november en 31 maart. Je moet dan langs de alternatieve, lager gelegen route (Col de l’ Ibañeta). Win altijd informatie in bij de lokale (toeristische) diensten, genootschappen e.a. en volg hun raad op.

Ondanks alle maatregelen moeten de reddingsdiensten nog elke winter vele malen uitrukken om pelgrims naar de juiste, veilige route te brengen. Kom je toch in  de problemen: 112 is het Europese noodnummer!

Informatie over het erg gevarieerde klimaat langs de Spaanse camino’s of in het algemeen, in de Spaanse regio’s, vind je onder meer op El tiempo en el Camino de Santiago of bij de officiële Spaanse meteorologische dienst AEMET.

Neem je je smartphone mee, download hieronder dan een van deze handige weerapps, beschikbaar voor zowel Androidsmartphones als iPhones: YR (gratis), WeatherPro (gratis of betalend), en specifiek voor Spanje AEMET (gratis).

Nog vragen over je tocht?

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?