Vía de la Plata

Vía de la Plata

Beschrijving

De Vía de la Plata brengt pelgrims van Sevilla naar Astorga op de Camino Francés. Vanwege de drukte op de Camino Francés, kiezen veel pelgrims ervoor om na goed 600 km de Camino Sanabrés te volgen die hen op een rustig parcours eveneens in Compostela brengt. In beide gevallen spreken we van een traject van bijna 1000 km. Het is perfect opdeelbaar in twee delen van 500 km, respectievelijk van Sevilla naar Salamanca en van Salamanca naar Compostela. De Vía de la Plata is zowel cultuurhistorisch als landschappelijk een aanrader. Sporen van de Romeinse aanwezigheid zijn alom aanwezig. Het landschap is over het algemeen aantrekkelijk. Maar zeker in de aanvangsfase en in Extremadura kan het lange tijd zeer vlak zijn.

Met vertrekpunt in Sevilla mag men rekenen op een behoorlijk hoge temperatuur, ook in de lente. In Andalucía is het zeker aan te raden in alle vroegte te vertrekken om zo de middaghitte te vermijden. Na Sevilla is Melida een eerste plek met tal van Romeinse overblijfselen, een heus theater incluis. Na Andalusië volgt Extremadura dat enkele honderden meters hoger ligt dan Sevilla en dat laat zich gevoelen in de temperatuur. Gelukkig, want hier loopt de camino door een uitgestrekt landschap zonder veel afwisseling. Wijngaarden, hooivelden, veel gitzwarte stieren … Dan volgen toch enkele pittige bergen met als hoogste punt de Pico de las Dueñas, alvorens in Salamanca te belanden. Dit is een schat van een stad. Alles is mooi aan deze stad. Even pauze nemen is hier wel aangewezen om de oude en nieuwe kathedraal te bewonderen, de Casa de las Conches, de Plaza Mayor en de talloze studentencafés. Dan volgen nog Zamora, alweer een mooie stad, en Astorga, het eindpunt van de Vía de la Plata.

Op de meeste dagtochten valt het aan te raden voedsel en vooral water mee te nemen. Dikwijls is er geen enkel bevoorradingspunt onderweg. Herbergen zijn er op regelmatige afstand, maar met het oog op de stijgende populariteit van deze camino kunnen er soms te weinig bedden zijn. De bewegwijzering is goed. Al is het uitkijken naar verschillende aanduidingen naargelang de regio. Stenen met de letters VP zijn het grootste deel van de camino aanwezig, maar er zijn ook de gele pijlen, GR-wegwijzers, blauwe vierkante stenen en zuilen die ooit de weg voor de Romeinse legioensoldaten markeerden.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Sevilla en sluit na 704 km in Astorga aan op de Camino Francés. Daarna stap je nog 259 km langs die pelgrimsweg. In het totaal 963 km.
Op de Vía de la Plata kan je na 498 km in Salamanca kiezen om langs de Camino Torres naar Santiago de Compostela te stappen. Een tocht van 578 km, dus 1076 km in het totaal.
Na 610 km in Granja de Moreruela – goed 40 km voorbij Zamora – kan je aftakken om na 366 km langs de Camino Sanabrés Santiago de Compostela te bereiken. Een totaal van 976 km. Er zijn ook 15 varianten, waarvan de afstand tussen 1,4 km en 17,6 km varieert.

Voorzie 35 tot 40 stapdagen.

Met een goedkope vlucht vlieg je naar Sevilla (E). Met de trein ben je op een halfuurtje in het centrum.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

Vía de la Plata. Van Sevilla naar Santiago de Compostela. Cordula Rabe. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2020. (NL). Meer informatie op de winkelpagina.

Vía de la Plata. Jakobsweg von Sevilla nach Santiago de Compostela. Cordula Rabe. Rother Bergverlag. 2020. (D).

Spanien: Jakobsweg. Jakobsweg Vía de la Plata. Mozarabischer Jakobsweg. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2019. Laatste deel langs de Camino Sanabrés maar ook het stukje tot Astorga. (D).

Vía de la Plata and the Camino Sanabrés. From Sevilla to Santiago. Wise Pilgrim Guides. 2019. (EN). Update voor 2021 vind je hier. Ook beschikbaar als app.

La Vía de la Plata par Ourense et le Camino Sanabria. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2018. (FR).

Sur le chemin de Saint-Jacques-de Compostelle. La Vía de la Plata et le Camino Sanabrés. François Lepère en Yvette Terrien. Editions Lepère. 2017. (FR).

Vía de la Plata. Amigos del Camino Vía de la Plata. Drie edities: Frans, Engels, Spaans. 2011. (ES).

Foto’s van Paul Linders

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de gids Jakobsweg Vía de la Plata (Conrad Stein Verlag, 2017).

De hoofdtrack van de Vía de la Plata bevat 11 190 trackpunten. Bij de 15 varianten gaat dat van 12 tot 250 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in 3 stukken:

  • Sevilla > Mérida: 3192 trackpunten
  • Mérida > Granja de Moreruela: 6835 trackpunten
  • Granja de Moreruela > Astorga: 1165 trackpunten.

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?