Camino Inglés

Camino Inglés

Beschrijving

De Camino Inglés was vroeger de aangewezen pelgrimsroute voor pelgrims uit Groot-Brittannië en Ierland, maar ook uit Vlaanderen en de Scandinavische landen. Zij kwamen per boot aan in de haven van A Coruña of Ferrol om hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela voort te zetten.

Momenteel is een vertrek in Ferrol erg populair. Vandaar stap je 114 km tot Santiago de Compostela en kan je aanspraak maken op een compostela. Vanuit A Coruña kom je met 75 km niet aan de 100 km die vereist zijn om het gegeerde document te verkrijgen.

Aanvankelijk loopt de tocht langs de kustlijn en de prachtige historische stadjes Pontedeume en Betanzos om al snel landinwaarts te gaan. Daar bevindt de pelgrim zich in de typisch Galicische heuvels. De stenen omheiningen, stenen kruisen, oude romaanse kerkjes en middeleeuwse bruggetjes geven het landschap een Keltische indruk.

De bewegwijzering met de gele pijlen voldoet over het hele traject. Enkel bij het verlaten van Ferrol is het even opletten. Albergues zijn er voldoende, ook al stijgt het aantal pelgrims snel.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Ferrol en voert je na 114 km tot in Santiago de Compostela. Of je start in A Coruña voor een traject van 73 km. Er zijn 12 varianten van 0,4 km tot 6,7 km lang.

Voorzie 5 tot 6 stapdagen vanuit Ferrol en 3 tot 4 stapdagen vanuit A Coruña.

Met een tussenstop in Madrid vlieg je vanuit Brussel naar A Coruña of naar Santiago de Compostela. Vanuit Santiago ben je met de trein in 30 min. in A Coruña, nog eens een uur en kwart later ben je in Ferrol. Met de bus kun je vanuit Santiago in 1 uur 20 min. rechtstreeks naar Ferrol.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

A pilgrim’s guide to the Camino Inglés. Ferrol & Coruña – Santiago. John Brierley. Camino Guides. 2022. (EN). Meer informatie op de winkelpagina.

Spanien. Camino Inglés. Raimund Joos. Conrad Stein Verlag. 2021. (DE). Meer informatie op de winkelpagina.

Camino Inglés. Editorial Buen Camino. Enkel beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, FR, DE).

Camino Inglés from Ferrol. Wise Pilgrim guides. (EN). Enkel beschikbaar als app.

A Pilgrim’s Guide to the Camino Inglés & Camino Finisterre including Muxía Circuit. John Brierley. Kaminn Guides/Camino Guides. 2022. (EN).

Le Chemin des Anglais – de Ferrol à Santiago. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2022. (FR).

Camino Ingles and Ruta do Mar. To Santiago de Compostela and Finisterre from Ferrol, A Coruna or Ribadeo. Dave Whitson & Laura Perazzoli. 2019. Cicerone. (EN). Ook beschikbaar als e-boek.

Camino Inglés – Ferrol or A Coruña to Santiago de Compostela. Johnny Walker.  Confraternity of St. James. 2019-2018. (EN)

Foto’s van Lieve Mommens (17) en Luc Holsters (3)

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Spanien: Camino Inglés (Conrad Stein, 2021).

De hoofdtrack van de Camino Inglés vanuit Ferrol bevat 3354 trackpunten, vanuit A Coruña 2031 trackpunten. Bij de twaalf varianten varieert dat van 20 tot 362 trackpunten.

De tracks zijn beschikbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtracks en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.de

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?