Camino de Invierno
Camino de Invierno - Ponferrada = A Laxe
Profiel
Camino de Invierno - Afkorting bij Villavieja
Profiel
Camino de Invierno - Afkorting na Éntoma
Profiel
Camino de Invierno - Naar de Albergue de Xagoaza
Profiel
Camino de Invierno - Langs de Río-Sil in O Barco
Profiel
Camino de Invierno - Door het centrum van A Rúa de Valdeorras
Profiel
Camino de Invierno - Oude route langs Moreda
Profiel
Camino de Invierno - Langs O Vargo
Profiel
Camino de Invierno - Niet over Monte O Faro
Profiel
Beschrijving
De Camino de Invierno verlaat de Camino Francés in Ponferrada. De route loopt langs de boorden van de Río Boeza en door het stroomgebied van de Río Sil. Via Monforte de Lemos en Chantada gaat het naar Lalín. Even voorbij Lalín, meer bepaald in A Laxe, sluit de weg aan op de Camino Sanabrés en die leidt je naar Santiago.
De Camino de Invierno is een zeer oude route die pelgrims in de winter gebruikten om de moeilijke doorgang door de besneeuwde bergen van O Cebreiro te vermijden. Om dezelfde reden wordt de weg nog steeds gebruikt door pelgrims die in de winter op stap zijn. Maar er zijn ook heel wat pelgrims die de drukke Camino Francés even willen ontlopen en deze weg kiezen. Dit alternatief is niet onbelangrijk want heel veel pelgrims starten hun tocht in Sarria om vandaar de laatste 100 km naar Santiago te lopen en met een compostela naar huis te kunnen gaan. De keuze voor de Camino de Invierno ligt open na de albergue van Ponferrada.
De route heeft direct na Ponferrada geweldige uitzichten over de Río Sil. Het is de enige route die door de vier provincies van Galicië voert na het doorlopen van een deel van het territorium van León door de regio van Bierzo. Pluspunten zijn verder het Archeologisch Park Las Médulas dat een erkenning kreeg als UNESCO-Werelderfgoed en een groot deel van de Ribeira Sacra. Las Médulas is een fascinerend landschap met bizarre rotsformaties en okerkleurige bergpieken. Dit gebied is ontstaan door goudwinning in de tijd van de Romeinen. Nu is het ingenomen door oude kastanjebomen.
De Camino de Invierno werd in 2015 officieel erkend als pelgrimsroute. Oorspronkelijk was de route een oude weg van de Romeinen waarlangs goud werd vervoerd langs de Rio Sil. Een basiskennis van Spaans is op deze route wel nodig, want de weg is niet zo populair. Bovendien is de signalisatie niet steeds even gelijkluidend en kan een woordje van de lokale bevolking je op de juiste weg helpen. Je moet ook rekenen op flink wat niveauverschillen.
De weg heeft voorts alles wat een camino te bieden heeft: stadjes, dorpen, bossen, landbouwgebied, wijngaarden, boomgaarden, oude mijnen en steengroeven. Kijk uit voor wilde beren, zeggen mensen die de camino liever geen tweede Camino Francés zien worden.
Zelfs al belooft deze camino de winterse toestanden op het hoogland van Galicië te vermijden, toch kan het ook hier behoorlijk koud zijn. Meestal kom je niet hoger dan 500-600 m, maar een enkele keer overschrijd je toch de 800 m en een keer – aan de Ermita de O Faro – ben je op meer dan 1100 m. Er is heel wat accommodatie om te slapen, maar de typische pelgrimsherbergen zijn schaars. Gelukkig zijn andere slaapplaatsen soms heel redelijk van prijs. In de stadjes is voor elke beurs wat te vinden.
Praktisch
Deze pelgrimsweg start in Ponferrada en voert je na 213 km naar A Laxe tot op de Camino Sanabrés. Die brengt je na 51 km tot in Santiago de Compostela. Er zijn acht varianten van 1,7 km tot 9,0 km lang.
Voorzie 8 tot 10 stapdagen tot A Laxe.
Gidsen
A detailed guide: the Winter Route to Santiago. Aida Menéndez Lorenzo. 2017. (En).
Camino de Invierno. Nederlands Genootschap van Sint-Jacob. 2016. (Nl). Download deze gratis gids.
Guía del Camino de Invierno a Santiago. Aida Menéndez Lorenzo. 2014. (Es).












































Foto’s van Lieve Gommers (9) en Marc Frederickx (13)
Nuttige links
Camino de Invierno
Editorial Buen Camino – Camino de Invierno
Gronze – Camino de Invierno
Mundocamino – Camino de Invierno
Wise Pilgrim
Federatie van compostelagenootschappen in Spanje
Forum over de Camino de Santiago
Turismo Castilla y León
Turismo de Ponferrada
Turismo de El Bierzo
Las Médulas (UNESCO werelderfgoed)
D.O. Valdeorras (wijnstreek)
Turismo de Ribeira Sacra
Lalín – Turismo
Silleda – Turismo
Turismo de Galicia
Compostelagenootschap van Galicia
Xunta de Galicia – Camino de Santiago
Turismo de Santiago de Compostela
Catedral de Santiago de Compostela
Gps-tracks
De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids A detailed guide: the Winter Route to Santiago (2017).
De hoofdtrack van de Camino de Invierno bevat 7305 trackpunten tot Santiago de Compostela. Bij de acht varianten gaat dat van 25 tot 201 trackpunten.
De tracks zijn beschikbaar in drie digitale formaten:
Een gpx-bestand, waarin alle hoofd- en variantentracks zijn opgeslagen. Meest aangewezen voor gebruik in gps-toestellen.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Een zip-bestand met alle hoofd- en variantentracks, met elke track als afzonderlijk gpx-bestand. Aangewezen voor gps-apps van Androidsmartphones en iPhones, omdat elke track best als afzonderlijk gpx-bestand dient opgeladen te worden. Een handige app is OsmAnd.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.