Camino del Norte

Camino del Norte

Beschrijving

De Camino del Norte loopt bijna 850 km langs de noordkust van Spanje. Het is een uiterst gevarieerde camino met steeds afwisselende uitzichten op zee en de landelijke gebieden in het binnenland. Hier geen vlakke kustlijn, maar constant klimmen en dalen. Vermoeiend kan men deze weg bijgevolg wel noemen. Al van bij de aanvang staan enkele dagen met hoogteverschillen van 300 tot 500 m op het programma. Omdat de weg langs de noordkust van Spanje loopt, is het weer eerder wisselvallig. Hou bijgevolg rekening met fikse buien, maar evenzeer met zonovergoten dagen. Dat je langs de kust loopt, betekent ook dat je enkele keren een bootje moet nemen om een rivier over te steken.

Steden als San Sebastián, Bilbao, Santander en Gijón zijn erg boeiend. Bilbao met het Guggenheim Museum en de stadsontwikkeling rond dit museum is een aanrader. Het verlaten van Bilbao is voor velen niet zo aantrekkelijk (stadsuitbreiding, oude industriegebieden). Je loopt dicht bij de Nervión die je in Portugalete oversteekt met een Puente Colgante, een aan een frame hangend platform dat zich van de ene oever naar de andere verplaatst. Een industrieel-archeologisch monument en werelderfgoed.

In de omgeving van Gijón zijn er twee mogelijkheden. Ofwel blijf je de kustlijn volgen en steven je rechtstreeks op Gijón af, ofwel maak je een ommetje via Oviedo. Beide routes komen in Avilés opnieuw samen. Oviedo is ook het startpunt van de Camino Primitivo. Naast de grote steden kom je ook kleinere pareltjes tegen als Guernica, Santilliana del Mar, Laredo, Comillas, Llanes, Ribadesella enzovoort. Liefhebbers kunnen onderweg de grotten van Alta Mira meepikken of een bezoek brengen aan het bedevaartsoord van Covadonga in de Picos de Europa.
Een belangrijk extraatje is de Camino Lebaniego, een vierdaagse tocht naar San Toribio. Je rijdt dan met de bus terug naar de Norte en je vervolgt je tocht.

Een begrip op de Camino del Norte is de albergue van abuelo Ernesto in Güemes, een heel gezellige pelgrimsherberg. Je treft er veel jonge mensen aan, zoals ook elders op deze camino. Overnachtingsplaatsen zijn er voldoende. Pelgrimsherbergen zijn er op geregelde afstanden en uiteraard is er het toeristische aanbod van de kustplaatsen.

Praktisch

Deze pelgrimsweg start in Hendaye (F) / Irun (E) en eindigt na 844 km in Santiago de Compostela. Omdat deze pelgrimsweg in Arzúa op de Camino Francés aansluit, loop je de laatste 39 km op die pelgrimsweg. Op de Camino del Norte kan je in Villaviciosa aftakken naar de Camino Primitivo om zo Santiago de Compostela te bereiken. Er zijn ook 48 varianten, waarvan de afstand tussen 0,3 km en 19,9 km varieert.

Voorzie 35 tot 40 stapdagen.

Met een goedkope vlucht vlieg je naar Biarritz (F). Vandaar kan je met de trein tot in Hendaye. Goedkope vluchten zijn er ook naar Bilbao of Santander. Of je spoort met de Thalys tot Parijs en dan met de TGV tot in Hendaye.

Een handig instrument om uit te knobbelen hoe op je vertrekplaats te geraken is de website Rome2rio. Ook beschikbaar als app voor Android smartphones als iPhones.

Gidsen

St.-Jacobsroute. Camino del Norte. Elmar – Rother Wandelgidsen. 2016. (NL). Meer informatie op de winkelpagina …

Jakobsweg Küstenweg. Conrad Stein Verlag. 2020. (D). Meer informatie op de winkelpagina …

Camino del Norte. Wise Pilgrim Guides. 2020. (EN). Update voor 2021 vind je hier. Ook beschikbaar als app.

Chemin de St-Jacques. Camino del Norte. Cordula Rabe. Rother Bergverlag. 2020. (F).

Le Chemin côtier & le Chemin Primitif. Gérard du Camino. Gérard Rousse. 2019. (F).

Camino del Norte and Camino Primitivo. Dave Whitson & Laura Perazzoli. Cicerone. 2019. (EN). Ook als e-boek beschikbaar.

Jakobsweg – Camino del Norte. Cordula Rabe. Rother Bergverlag. 2018. (D).

Compostelle. Le chemin côtier – Camino del Norte. Françoise Pinguet & Jean-Pierre Siréjol. Rando éditions. 2018. (F).

Camino de Santiago: Camino del Norte (Costa y Primitivo). Editorial Buen Camino. 2018. (ES). Ook beschikbaar als app. Permanent bijgewerkt. (o.a. EN, F, D).

Guía del Camino de Santiago. Camino del Norte. Anaya. 2018. (ES).

Camino del Norte. Küstenweg. Perro Negro. 2017. (D).

Le Camino del Norte. Editions Lepère. 2017. (F).

Los Caminos del Norte. Villaviciosa-Gijón-Arzúa. Confraternity of St. James. 2015. (EN).

Los Caminos del Norte. Irún-Villaviciosa. Confraternity of St. James. 2013. (EN).

Foto’s van Jef Van Lint

Nuttige links

Gps-tracks

De tracks van deze pelgrimsweg zijn aangemaakt op basis van de pelgrimsgids Küstenweg (Conrad Stein Verlag, 2017).

De hoofdtrack van de Camino del Norte, tot in Santiago de Compostela, bevat 26 693 trackpunten. Bij de 46 varianten gaat dat van 13 tot 615 trackpunten. De hoofdtrack is opgedeeld in drie stukken:

  • Hendaye/Irun > Laredo (8477 trackpunten)
  • Laredo > Gijón (9312 trackpunten)
  • Gijón > Santiago de Compostela (8867 trackpunten).

De tracks zijn downloadbaar in twee digitale formaten:

Een gpx-bestand met de hoofdtrack en de varianten. Zowel voor gebruik met gps-toestellen als op smartphones.
Lees meer over het gebruik van de gpx-tracks op een gps.
Download de handleiding om de gpx-tracks met de OsmAnd app op je smartphone te gebruiken.

Een kml-bestand dat je kan openen in Google Earth. Download hier Google Earth Pro en volg de installatie-instructies.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?